Telecomunicatii

Gadgeturile anului pentru mediul de afaceri

01.12.2014

Care sunt și cum au ajutat la dezvoltarea businessului device-urile recent lansate? O afacere nu este deloc ușor de dezvoltat, mai ales într-o perioadă în care numărul antreprenorilor se majorează în fiecare an, așadar concurența este una foarte ridicată. Există însă ajutoare, precum gadgeturile recent lansate, care nu doar că ajută la o mai bună comunicare a celor care fac parte din aceeași organizație, dar conduc la eficientizarea muncii de zi cu zi și, deci, la performanțe mai bune, într-un timp mult mai scăzut.

Unul dintre gadgeturile care nu mai lipsește de foarte mult timp de pe niciun birou este smartphone-ul. Telefonul mobil, cu acces la Internet, la email-ul de serviciu, aplicații utile de management al timpului, soft-uri care vin în ajutorul celor care au nevoie de o comunicare facilă și foarte rapidă și, nu în ultimul timp, funcții utile pentru orice om de afaceri, este de nelipsit. În plus, un telefon mobil garantează comunicarea dintre cei care fac parte din aceeași echipă, așadar distanța s-a transformat dintr-o problemă, într-un avantaj: oamenii pot fi conectați, în timp ce acumulează experiență utilă din orice colț al lumii s-ar afla. Telefoanele au devenit în ultimul an, device-uri care garantează siguranța datelor. Companiile au introdus funcții de deblocare a telefonului mobil folosind amprenta proprietarului, iar analiștii mizează pe introducerea de funcții precum scanarea retinei în viitor.

Un alt device, special mai ales pentru cei care sunt nevoiți să realizeze prezentări și să le facă publice în cadrul ședințelor, este tableta PC. Unii compară tableta cu un smartphone cu o dimensiune mai mare, alții spun că este un laptop de mici dimensiuni. Pe tableta PC pot fi instalate aplicații utile pentru mediul de afaceri, iar cei care beneficiază de o conexiune 4G sau 3G pot avea acces la Internet din orice colț al lumii. Cu o memorie ridicată, opțiuni nenumărate pentru cei care vor să realizeze prezentări text, cu imagini, chart-uri specifice sau alte detalii semnificative, tableta a luat locul de ani de zile tradiționalului clipboard.

Devenit obișnuit, laptopul este un alt gadget ce își are locul în toate birourile. Companiile au renunțat de câțiva ani la desktopurile voluminoase și s-au îndreptat către device-uri cât mai ușoare, care oferă însă performanțe ridicate. Companiile de IT au sesizat creșterea cererii pentru laptopuri, așadar au lansat modele speciale pentru nevoile lor. De exemplu, elemente precum un design robust pentru protecția laptopului, siguranța datelor stocate, o baterie cu mai multe cicluri de viață și, nu în ultimul rând, rezistența ridicată la temperaturi extreme, impact sau presiune sunt câteva dintre noile elemente pe care producătorii IT&C le îmbunătățesc constant, pentru satisfacția nevoilor oamenilor de afaceri.

Un device care a revoluționat cu adevărat viitorul mediului de afaceri este imprimanta 3D. Chiar dacă noile tehnologii sunt încă la început, posibilitățile sunt infinite. O imprimantă 3D permite reconstrucția de obiecte diferite, de la simple forme, la modele digitale pentru mulaje stomatologice sau chiar oase umane ori clădiri, jucării, obiecte de uz industrial, scule sau instrumente muzicale. Există deja cercetători care încearcă să ridice imobile, cu ajutorul unor imprimante 3D speciale, de mari dimensiuni, iar viitorul este cu siguranță al acestor imprimante care oferă o paletă imensă de posibilități, indiferent de industria sau sectorul de activitate al unei companii.

Dacă până acum câțiva ani, ceasul de mână era un accesoriu care nu oferea informații decât ora exactă, anul 2014 a adus o creștere ridicată pentru cerința de “ceasuri inteligente” sau smartwatch-uri. Este vorba despre un accesoriu hibrid, care face legătura cu telefonul mobil sau laptopul și oferă toate funcțiile pe care le are un smartphone, doar că la o dimensiune mult mai mică, fiind așadar mult mai ușor de transportat. Producătorii din domeniul tehnologic spun că viitorul va fi, la propriu la încheietura mâinii, și că cererea este deja una ridicată, așadar toate marile companii lucrează deja la un device care să ofere funcționalitate ridicată, un design inovator, fără compromisuri pentru cei care sunt dispuși să investească într-un astfel de ceas.

Nici piața televizoarelor inteligente nu va stagna. Aceasta este așteptată să crească în continuare, accentul fiind pus pe televizoare cu rezoluție cât mai ridicată. Panasonic, Samsung, LG, Sony, Sharp sau Toshiba sunt doar câțiva dintre producătorii care se află într-o concurență acerbă pentru a impresiona clienții prin calitatea imaginilor, design-ul inovativ sau funcțiile oferite.

IT-ul la secția utilități

Industria IT&C a devenit la fel de indispensabilă pentru desfășurarea activității unei companii precum utilitățile, precum electricitatea, încălzirea sau apa. Aceasta este declarația președintelui Microsoft pentru Europa Centrală și de Est, Don Grantham, informație pe care o confirmă toți cei care conduc afaceri, indiferent de mărimea acestora.

Companiile nu se îndreaptă doar spre achiziționarea de gadgeturi potrivite pentru nevoile angajaților și partenerilor de afaceri, ci și către cumpărarea de licențe pentru aplicațiile și soluțiile utile. Multe dintre acestea sunt aplicații personalizate, disponibile în cloud, așa-numitele aplicații SaaS (Software as a Service).

Nimeni nu poate spune cu exactitate care sunt device-urile care vor fi lansate de marii jucători de pe piață în anul 2015, dar cu siguranță cele deja prezente vor avea funcții îmbunătățite, iar producătorii își vor îndrepta atenția, ca și până acum, spre gadgeturi din ce în ce mai inovative, care să simplifice din ce în ce mai mult sarcinile zilnice ale oamenilor de afaceri și să le ofere timp, pentru a-și îndrepta atenția și creativitatea către noi oportunități de business.