Stiri: Agricultura

Gala PRIA Women in Agriculture şi-a desemnat câştigătoarele

28.03.2018

PRIAevents a organizat Conferinta PRIA Agriculture, însoțită de Gala PRIA Women in Agriculture pe data de 22 martie 2018. Fiind cel mai important eveniment al primăverii pentru agricultură,
Conferința PRIA Agriculture a reprezentat o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

Conferința a fost însoțită și de Gala PRIA Women in Agriculture, în cadrul căreia am recunoscut și premiat eforturile și contribuția femeilor pentru acest sector important al economiei românești.

Anul acesta au primit premii doamnele: Valeria Mirică de la Euroval 2005 SRL; Anişoara Făgăraş de la Agro Fagarali; Madlen Iuliana Lazăr de la Agromad Crops; Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie; Cecilia Damaschin, Teodema Serv COM; Elena Tatomir, şeful Direcţiei Generale Politici Agricole, Doina Băiculescu, directorul general al Agenţiei Naţionale Fitosanitare; Maria Zalatu, Mery Ferma Mare SRL şi Mariana Ghiţescu, Euroserv SRL.

Participanții la eveniment au dezbatut cele mai importante teme pentru agricultura din ţara noastră alaturi de reprezentanți ai autorităților și presă.

„Pentru că sectorul agricol este esențial și pentru că numărul femeilor care activează în agricultură este foarte mare, dar și al celor care lucrează în rândul autorităților și al domeniilor conexe, în cadrul conferinței PRIA Agriculture vom premia și vom aplauda activitatea acestora pentru sectorul agricol. Vom afla, de asemenea, cu ce provocări se confruntă, de ce au nevoie pentru a-și crește afacerile și care sunt poveștile lor de succes”, au afirmat organizatorii evenimentului.

Lectorii au fost: Daniel Botănoiu – Secretar de Stat, Ministrul Agriculturii; Valeriu TABĂRĂ – Președinte, ASAS; Mihaela POPA – Vicepreședinte, CEC Bank; Laurenţiu BACIU – Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Diana ZAHARIA – Manager Achizitii Legume-Fructe, Mega Image; Olga TĂLMACIU – Inginer Agronom, Consultant de specialitate pentru Mega Image; Paul Eduard KMEN – Director General Adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Preocuparea autorităţilor române este să se păstreze actualul nivel de finanţare pentru a se putea ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare cu celelalte state europene, în ceea ce priveşte noua Politica Agricolă Comună”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul conferinţei organizate de PRIAevents.

Acesta a mai spus că din punct de vedere al liberalizării pieţelor, nu întotdeauna poţi să răspunzi riscurilor care apar, nu de la un an la altul, ci de la o săptămână la alta, nu ai predictibilitatea pe care ţi-o doreşti, nu te poţi baza pe venituri care să-ţi garanteze investiţiile viitoare.

„Din acest punct de vedere, preocuparea noastră este să menţinem nivelul de finanţare actual, astfel încât să putem să ajungem la acelaşi nivel de dezvoltare şi dotare pe care o au celelalte state” a declarat Daniel Botănoiu.

Potrivit lui, ţara noastră are o agricultură duală, o agricultură a fermelor mici şi foarte mici şi o agricultură a fermelor mari.

„Ca atare, trebuie să răspundem pozitiv cu politici atât pentru fermele mari, cât şi pentru cele mici şi mijlocii. Anul trecut sectorul agricol a adus economiei României 3,3 miliarde euro. Până acum, încasările pe care le-am făcut la buget sunt extrem de consistente, de ordinul miliardelor. Sectorul agricol românesc devine din ce în ce mai competitiv, cu bune şi cu rele. Sunt aceste discuţii legate de modul cum răspunde Europa, ce tip de politică alegem, ce alege Europa în raport cu celelalte blocuri (de state n.r.) existente la nivel mondial. Să nu uităm că Rusia este capabilă să producă 120 milioane de tone de grâu. Singurul impediment astăzi este transportul, că îi costă 65 de euro pe tonă ca să poată să aducă în condiţii optime. Vor accepta să se ducă către aceste cantităţi comasate la o calitate destul de bună, evident cu preţuri rezonabile”, a mai explicat Botănoiu.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a susţinut că România este scutul Europei la Marea Neagră în ceea ce priveşte piaţa agricolă, iar ţara noastră ar trebui să ceară un buget mai mare pentru acest lucru.

„Partea proastă şi ghinionul nostru că suntem scutul Europei în ceea ce priveşte piaţa la Marea Neagră, unde avem cele mai mari puteri agricole. Să recunoaştem că Rusia a luat-o tare înainte cu producţiile. Cred că ar trebui să cerem un buget suplimentar pentru efortul pe care îl facem în apărare, ţinem scutul în favoarea celorlalte ţări membre, ceea ce înseamnă costuri”, a spus Baciu.

În cadrul evenimentului, Diana ZAHARIA – Manager Achizitii Legume-Fructe, Mega Image, a afirmat: „În urmă cu cinci ani, Mega Image a hotărât că este necesar să avem o nouă abordare a relației cu producătorii locali de legume, având în vedere că ne doream să putem oferi constant clienților noștri, legume locale, gustoase și nu în ultimul rând sănătoase. Această nouă abordare a presupus o implicarea activa a MI pe tot procesul de producție, de la programare cultură, până la livrare”.

Mihaela Popa, Vicepreședinte CEC Bank, a afirmat la conferinţa organizată de PRIAevents, că toată lumea spune că băncile nu dau credite.

„Nu, băncile dau credite, însă dau la nişte condiţii de eligibilitate şi parteneriat cu cel din faţa noastră. Fiecare trebuie să îşi asume, şi de o parte şi de alta, un anumit risc. Mai mult, dăm credite pentru start-up-uri”, a spus aceasta.

Ea a mai precizat că din totalul portofoliului CEC Bank, un procent de 15% sunt credite către agricultură.

„Agricultura reprezintă aproximativ 15% din creditele acordate de către CEC Bank. Noi avem credite pentru toate produsele, categoriile de clientelă, credite de investiţii, linii de credit. Am încercat să creionăm credite pentru producţia agricolă, credite sezoniere, care să satisfacă cerinţele acestui sector”, a explicat vicepreşedintele CEC Bank.

Sprijinul cuplat în sectorul vegetal intră la plată în perioada următoare. Fermierii care așteaptă această subvenție cu valoare mare pe hectar vor primi banii cât de curând, a spus Paul Eduard Kmen, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la conferința PRIA Agriculture.

„În momentul de față putem spune că în ceea ce privește Campania 2017 suntem la o sumă totală achitată către fermieri de 2,465 miliarde de euro, bani intrați efectiv în conturile fermierilor. Sunt plătiți aproximativ 850.000 de fermieri din cei 860.000. Deci, mai avem puțin și reușim să plătim toți fermierii care au de primit bani de la noi. În perioada imediat următoare vom începe și plata sprijinului cuplat pe vegetal. În ceea ce privește anul 2018 ne încadrăm în aceleași termene foarte stricte. Suntem în perioada de primire a cererilor de plată, 1 martie – 15 mai, apoi între 1 iunie și 1 iulie vom face toate controalele administrative, stabilirea eșantioanelor de control, tot ce trebuie făcut pentru a putea începe controalele pe teren în perioada 1 iulie – 1 octombrie, și din nou din 16 octombrie să începem plata avansului”, a declarat directorul general adjunct APIA.

Evenimentul a reunit 200 de participanți, dintre care: reprezentanţi ai Guvernului României; reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale; reprezentanți ai APIA și AFIR; reprezentanți ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricolă; membri LAPAR, dar și ai altor asociații importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanți ai Camerelor de Comerț; reprezentanți ai producătorilor de cereale şi producătorilor de erbicide, pesticide şi produse agro-chimice; reprezentanți ai companiilor FMCG și ai distribuitorilor; reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai băncilor din România, ai societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, fonduri de investiții, fonduri de garantare și contragarantare; consultanţi, companii cu servicii şi soluţii IT, precum și presa de specialitate.