Garantarea pachetelor turistice: Anunţul făcut de agenţiile de turism şi Minister

02.09.2018

Au existat câteva cazuri în care falimentul unor agenţii de turism au lăsat românii şi fără vacanţe şi cu banii luaţi. Şi, în acest context, este nevoie de garantarea pachetelor turistice. Cel puţin aşa afirmă Ministerul Turismului și ANAT. Acestea au anunţat că sunt în căutarea de soluții pentru garantarea pachetelor turistice.

Atât Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), cât şi Ministerul Turismului, vor un nou sistem de garantare al pachetelor turistice.

Cele două entităţi lucrează împreună, astfel încât trecerea la noul sistem de garantare să nu afecteze mediul de afaceri din turism. În plus, sistemul trebuie să asigure protecția integrală a turiștilor.

Garantarea pachetelor turistice: O protecţie efectivă a turiştilor

Sistemul de garantare a pachetelor turistice urmăreşte să asigure o protecție efectivă a turiștilor și, în același timp, să nu pună în pericol activitatea agențiilor de turism din România.

Ministrul Turismului spune că principala grijă a instituţiei pe care o reprezintă este protejarea turiştilor.

„Am pus mereu preț pe consultarea mediului de afaceri din turism pentru că toate schimbările legislative trebuie făcute în concordanță cu nevoile pieței. Totodată, trebuie să subliniez faptul că principala grijă a Ministerului a fost protejarea turiștilor români. În același timp, trebuie ca aceste schimbări legislative să nu afecteze dezvoltarea economică din acest domeniu”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Conform acestuia, doar în urma acestor consultări va exista o corelare între acțiunile ministerului cu ANAT.

Garantarea pachetelor turistice: Dialogul este soluţia

Ministrul Turismului mai spune că soluţia ca agenţiile de turism să nu fie afectate de noile schimbări este dialogul.

„Soluția a stat și stă în dialogul cu industria din turismul românesc. Tocmai de aceea i-am așezat la masă atât pe reprezentații agențiilor de turism, cât și pe asiguratori, brokeri și reprezentanți ai băncilor”, a completat Bogdan Trif.

El mai spus că mandatul său va fi axat, în permanenţă, pe transparență și dialog.

Singura posibilitate pentru ca lucrurile să funcționeze în România este reprezentată de dialog. Mai exact, o cooperare între mediul privat şi autorităţi, consideră şi reprezentanţii agenţiilor de turism.

“Analizăm împreună cu Ministerul Turismului orice posibilitate de utilizare a instrumentelor de garantare prevăzute în legislația aprobată recent. Am convingerea că dialogul permanent dintre ANAT și Ministerul Turismului va duce la apariția unor sisteme de garantare funcționale și accesibile agențiilor de turism, care să vină în avantajul turiștilor. Sunt încrezător că până la finalul anului venim cu soluții pentru agențiilor de turism”, a declarat Nicolae Demetriade, președinte ANAT.

Garantarea pachetelor turistice: Limita de 50.000 de dolari

Agenţiile de turism precizează că au cerut schimbarea modului în care sunt asigurate pachetele turistice.

Conform ANAT, limitarea la 50.000 de dolari face imposibilă despăgubirea turiștilor afectați de insolvență sau falimentul unei agenții.

„Noi suntem primii care ne dorim rezolvarea corectă a problemei asigurărilor și garantării rambursării banilor plătiți de turiști. Sperăm să demonstrăm că ANAT este o asociație credibilă, pregătită să răspundă modificărilor legislative care urmează”, a completat preşedintele ANAT.

Citeşte şi Reduceri Ryanair: Bilete de avion la preţuri foarte mici

 

 

Citiți și despre: