Economia României va înregistra în 2014 o creştere de 2%, sub nivelul din acest an, când PIB-ul a avansat cu 2,4%. Rata de creştere în anul următor va fi mai scăzută faţă de cea din 2013 pe fondul producţiei mai slabe în agricultură şi a decelerării creşterii producţiei industriale în urma temperării exporturilor, potrivit Raportului Macroeconomic Trimestrial al GarantiBank.
Analiştii băncii estimează că inflaţia va atinge un nivel minim istoric de aproape 1% în prima jumătate a anului 2014, însă va creşte în a doua parte a anului până la 3,5%.
Factorii care vor putea influenţa semnificativ dinamica inflaţiei în 2014 sunt măsurile anunţate de liberalizare a preţurilor la energie (creştere de aproximativ 10%) şi gaze (creştere de aproximativ 8%), dar şi indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie 2014 şi creşterea accizelor la carburanţi (preţul final crescut cu 5,5%, cu un impact asupra inflaţiei de 0,5 puncte procentuale), explică analiştii instituţiei financiare.
În plus, specialiştii GarantiBank preconizează că Banca Naţională a României va continua relaxarea politicii monetare cu încă 2 scăderi ale dobânzii de politică monetară, ajungând la 3,5% până la finalului primului trimestru din 2014.
Odată cu scăderea inflaţiei creşte puterea de cumpărare, iar finanţarea în lei devine mai atractivă, respectiv mai ieftină. Aceşti factori, împreună cu creşterea salariilor reale, reprezintă un impuls pentru îmbunătăţirea cererii şi consumului intern pe piaţa locală în 2014 – a declarat Rozalia Pal, Economist-Şef GarantiBank.
În plus, investiţiile publice şi private s-ar putea relansa în 2014, pe fondul accelerării absorbţiei de fonduri europene şi a reluării de proiecte de infrastructură.
Rozalia Pal a mai spus că şi somajul va scădea treptat anul viitor, ajungând la o medie anuală de 7%.
GarantiBank mai estimează evoluţia cursului valutar EUR/RON să se stabilizeze la 4,45 până la sfârşitul anului 2013 şi să se deprecieze spre 4,55 în 2014