Stiri: Agricultura

Insecuritatea apei, una dintre cele mai mari amenințări pentru fermieri

Garanții de până la 80% de la stat pentru fermierii care accesează fonduri europene

11.11.2013

Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii (MADR), Valentin Soneriu, a susținut săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților un proiect de lege care propune ca fermierii să beneficieze de garanții de la stat pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit, a anunțat MADR, într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 20/2013 privind reglementarea unor măsuri necesare derulării proiectelor cu finanțare nerambursabilă din Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional pentru Pescuit, prevede posibilitatea ca o parte a garanțiilor solicitate beneficiarilor Fondului European Agricol (FEADR) de către Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit să fie acordate de către fondurile de garantare naționale.

 

Se vor rezolva progemele legate de scrisorile de garanție

”Proiectul este unul extrem de important pentru beneficiarii fondurilor europene din agricultură deoarece acesta rezolvă probleme stringente legate de scrisorile de garanție în sensul că le permite fermierilor ca o parte din garanțiile solicitate să fie acordate de către fondurile de garantare naționale”, a declarat Valentin Soneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acesta a mai precizat că instrumentul financiar de garantare este similar cu cel creat prin alte acte normative în vigoare, din fondurile naționale, respectiv Legea nr.218/2005, OUG nr.78/2009 și Legea 329/2009, însă aceste activități nu au fost neacoperite până în prezent de schemele naționale de garantare.

Sumele alocate garanțiilor se stabilesc prin convenții încheiate între MADR și fondurile de garantare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare din domeniul achizițiilor publice.

Fondurile aprobate de instituțiile de finanțare care pot fi garantate astfel vor fi acordate pentru emiterea scrisorilor de garanție bancară necesare beneficiarilor pentru încasarea avansului și pentru creditele de investiții necesare pentru realizarea obiectivelor cofinanțate din FEADR.

Cine va primi garanții

Potrivit MADR, vor putea primi garanții beneficiarii privați ai măsurilor 121 “Modernizarea exploatațiilor agricole”, 123 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”, 312 „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi” și 313 „încurajarea activităților turistice” din PNDR.

Garanțiile acoperă maximum 80% din valoarea fondurilor acordate de către instituțiile finanțatoare, iar diferența se asigură de către beneficiar, cu garanții proprii.