Slide

Energie

Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2, un proiect controversat

01.09.2021

Conducta va transporta gaze naturale din Rusia direct în Germania, traversând cinci țări: Rusia, Germania, Danemarca, Finlanda și Suedia. Nord Stream 2 este un gazoduct subacvatic care va transporta gaze naturale din Rusia direct în Germania. Având o lungime de 1.230 de kilometri, conducta urmează traseul gazoductului geamăn Nord Stream, existent sub Marea Baltică. Conducta originală Nord Stream are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi (bcm) şi a fost finalizată la sfârșitul anului 2012. Capacitatea totală a sistemului de conducte este estimată să se dubleze la 110 bcm după finalizarea Nord Stream 2. Gazoductul traversează cinci țări:

  • Rusia
  • Germania
  • Danemarca
  • Finlanda
  • Suedia

Nord Stream 2 traversează cinci țări: Rusia, Germania, Danemarca, Finlanda și Suedia

Gazoductul Nord Stream 2, o investiţie de 11 miliarde de euro

Nord Stream 2 este construit de Nord Stream 2 AG, un consorțiu cu sediul în Elveția. Președintele consiliului de administrație este Gerhard Schröder, cancelar al Germaniei din 1998 până în 2005.

Gazprom, cu sediul la Moscova, este unicul acționar al proiectului și s-a angajat să furnizeze până la 50% din finanțarea proiectului. Diferenţa de fonduri din necesarul investiţiei sunt furnizate de:

  • companiile germane Wintershall și Uniper, Royal Dutch Shell
  • compania franceză ENGIE
  • compania austriacă OMV.

Potrivit Nord Stream 2 AG, costurile totale ale proiectului vor ajunge la aproximativ 11 miliarde de euro.

Potrivit Nord Stream 2 AG, costurile totale ale proiectului vor ajunge la aproximativ 11 miliarde de euro

Gazul pe care urmează să-l transporte gazoductul Nord Stream 2 se află în peninsula Yamal din nordul Rusiei. Acolo există rezerve de gaze naturale de aproape 5 trilioane de metri cubi, potrivit consorțiului Nord Stream 2. Odată extras, gazul urmează să fie transportat către o staţie de compresie – o instalație care crește presiunea combustibilului – și apoi să fie alimentată conducta.

Conducta este una subacvatică, după Golful Finlandei ea urmând să reapară pe uscat în nord-estul Germaniei, lângă localitatea Greifswald.

Rusia, Germania, Finlanda, Danemarca și Suedia au acordat toate autorizațiile necesare pentru construirea conductei.

Construcţia gazoductului Nord Stream 2 în Germania a început în 2016  și ar trebui să fie finalizată în 2021, iar primele livrări ar putea începe tot în acest an.

Construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar trebui să fie finalizată în 2021

Controverse privind Nord Stream 2

Susținătorii proiectului, care includ guvernul rus, companiile implicate în proiect și unii politicieni germani, susțin că această conductă ar crește securitatea aprovizionării prin conectarea Europei de Vest la cele mai mari rezerve de gaze din lume, cât și sprijinirea obiectivelor de durabilitate prin înlocuirea cărbunelui cu gazele naturale, care deţin un nivel mai redus de CO2.

Susținătorii proiectului afirmă că această conductă ar crește securitatea aprovizionării cu gaze prin conectarea Europei de Vest la cele mai mari rezerve de gaze din lume

Germania intenționează să renunțe treptat la utilizarea combustibililor fosili pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de CO2. Această strategie va pune multă presiune pe rețeaua electrică, afirmă susținătorii Nord Stream 2.

Susținătorii proiectului consideră, de asemenea, că Nord Stream 2 ar putea furniza energia care în prezent este dată de centralele nucleare, care urmează să fie scoase din funcţiune până în 2022.

Ce spun oponenţii proiectului?

Pe de altă parte, Statele Unite, grupurile ecologiste, mulți politicieni germani și mai multe țări din Europa de Est se opun proiectului. Oponenții susțin că conducta ar dăuna ecosistemelor marine fragile, ar pune în pericol trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon şi ar spori dependența Uniunii Europene de gazele naturale din Rusia.

Astfel, Uniunea Europeană consideră că gazoductul Nord Stream 2 construit între Rusia şi Germania „nu este un proiect de interes comun pentru UE”.

Uniunea Europeană consideră că gazoductul Nord Stream 2 construit între Rusia şi Germania „nu este un proiect de interes comun pentru UE”

Pe de altă parte, instituţia a salutat angajamentul Germaniei de a aplica spiritul şi litera legilor din domeniul energiei din UE, având în vedere eforturile Uniunii Europene de a câştiga o mai mare independenţă energetică faţă de gazele care provin din Rusia.

Recent, cancelarul Angela Merkel a calificat drept „un bun pas înainte” acordul încheiat miercuri între SUA şi Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă rămân „diferenţe” în legătură cu acest proiect controversat. Berlinul şi Washingtonul au anunţat în iulie 2021 încheierea unui acord destinat să pună capăt disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce durează de mai mulţi ani.

De ce sunt Statele Unite nemulţumite?

Statele Unite sunt nemulţumite de faptul că Nord Stream trece pe sub Marea Baltică şi nu prin Ucraina, precizând că noul gazoduct privează ţara de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

În Ucraina, Nord Stream 2 este privit drept un proiect care amenință securitatea energetică a țării.

În Ucraina, Nord Stream 2 este privit drept un proiect care amenință securitatea energetică a țării

Aşadar, Nord Stream 2, proiectul care va crea o nouă legătură energetică directă Rusia – Germania, este un gazoduct care a ridicat multe controverse, însă mesajul transmis de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este unul concludent privind ceea ce se va întâmpla: „Berlinul nu va permite Rusiei să folosească gazele sau conducta Nord Stream 2 drept armă geopolitică”. După finalizarea proiectului şi punerea lui în funcţiune rămâne de văzut cum se va schimba situaţia pe scena politică din Europa.

Citește și Țarile cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume