GfK: Dorința românilor de a cheltui rămâne la un nivel scăzut

14.10.2015

Dorința românilor de a cheltui rămâne la un nivel scăzut, în condiţiile în care veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, în ciuda creşterii economice şi a optimismului privind avansul veniturilor, arată un studiu al GfK.

Astfel, în 2014, economia românească a înregistrat progrese şi în al doilea trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut a înregistrat o valoare cu 3,3 procente mai mare față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. Deși previziunile economice în trimestrul al treilea au scăzut cu 2,8 puncte până la nivelul actual de 18,5 puncte, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 15 puncte procentuale.

În acelaşi timp, creșterea economică are un efect pozitiv asupra așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește veniturile. În luna septembrie, indicatorul GfK privind veniturile a crescut cu doar 2,8 puncte până la 21,3 puncte, comparativ cu luna iunie. Cu toate acestea, în contextul comparației cu aceeași lună a anului trecut, creșterea este relativ mare, și anume de 16 puncte.

„În ciuda acestui fapt, veniturile sunt de regulă suficiente doar pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi. Pe cale de consecință, dorința de a cheltui în România rămâne la un nivel scăzut. Cu -6,4 puncte, aceasta continuă să se situeze în intervalul negativ, deși o creștere de 5,1 puncte a fost înregistrată în raport cu luna iunie”, au explicat reprezentaţii GfK.

La nivel european, evenimentele din Grecia, crizele și războaiele din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu și problema refugiaților au afectat starea de spirit a consumatorilor în decursul celui de-al treilea trimestru al anului. Astfel, climatul de consum în cele 28 de state membre UE a scăzut din luna iunie cu jumătate de punct, ajungând la 10,3 puncte.

 

 

Citiți și despre: