Stiri: Asociatii

Ghidul de management al diabetului zaharat.

Ghidul de management al diabetului zaharat, publicat în Monitorul Oficial

21.10.2021

Ghidul de management al diabetului zaharat. Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a anunţat publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat.

Ghidul de management al diabetului zaharat a fost elaborat de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (preşedinte prof. dr. Romulus Timar) şi de către Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (preşedinte prof. dr. Gabriela Roman), consultant ştiinţific fiind doamna prof. univ. dr. Maria Moţa.

Peste 30 de cadre universitare de la Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară au contribuit la realizarea acestui ghid, care poate fi găsit pe site-ul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, la adresa https://societate-diabet.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghidul-SRDNBM-2021.pdf .

Ghidul de management al diabetului zaharat. O problemă de sănătate publică

„Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, cu costuri directe şi indirecte importante, astfel că trebuie să reprezinte o prioritate. Noul ghid reprezintă o actualizare necesară şi o aliniere la standardele internaţionale în privinţa managementului acestei afecţiuni, cuprinzând informaţii privind diagnosticul şi clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2, managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicaţiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicaţiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienţii cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educaţia terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat şi sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil şi adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării şi prediabetul.

Un accent deosebit se pune pe strategiile de prevenţie a diabetului zaharat tip 2, strategii clasificate în patru etape: primordială, primară, secundară şi terţiară”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Ghidul de management al diabetului zaharat. Prevenţie

Prevenţia primordială reprezintă adaptarea strategiilor în faza de toleranţă normală la glucoză pentru a opri apariţia factorilor de risc, în timp ce prevenţia primară înseamnă diagnostic/screening în stadiul de prediabet – alterare glicemiei a jeun (AGJ) şi/sau scăderea toleranţei la glucoză (STG) – şi intervenţii active, prevenţia secundară include strategiile care sunt realizate după ce DZ tip 2 a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicaţiilor cronice ale bolii, iar prevenţia terţiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicaţii, cu scopul de a preveni progresia acestora.

Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu naţional de prevalenţa diabetului în România), în ţara noastră, aproximativ 11,6% din populaţia adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF şi cu 70% peste media europeană.

Citeşte şi Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, sărbătorită pe 14 noiembrie