Stiri: Agricultura

Ghidul solicitantului PNDR

Ghidul solicitantului PNDR: Anunţul făcut de AFIR

24.09.2021

Ghidul solicitantului PNDR. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat Ghidul solicitantului referitor la modalitatea de accesare a fondurilor europene pentru obţinerea sprijinului financiar pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Documentul şi anexele aferente conţin informaţiile necesare depunerii cererilor de finanţare în sesiunea care se va desfăşura în intervalul 8 octombrie 2021, ora 9:00 – 7 ianuarie 2022, ora 16:00.

Ghidul solicitantului PNDR. Sprijin financiar nerambursabil

Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi forme asociative şi de 40% pentru alte întreprinderi. De asemenea, în cazul investiţiilor colective intensitatea sprijinului poate creşte cu 20 de puncte procentuale.

Valoarea fondurilor

Valoarea fondurilor europene obţinute variază în funcţie de tipul de beneficiar şi de investiţie, astfel: pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/proiect pentru investiţiile noi permise în cadrul fişei submăsurii şi de 600.000 de euro/proiect pentru modernizare/ extindere.

În plus, pentru întreprinderi mijlocii se pot accesa fonduri în valoare de 1,2 milioane de euro/proiect pentru investiţiile noi permise în cadrul fişei submăsurii sau de un milion de euro/proiect pentru modernizare sau extindere. Pentru alte întreprinderi şi forme asociative, valoarea sprijinului creşte la 1,5 milioane de euro/proiect – în cazul investiţiilor noi permise, respectiv la 1,2 milioane de euro/proiect – pentru modernizare/extindere.

Ghidul solicitantului PNDR. Condiţii

Solicitantul trebuie să respecte o serie de condiţii minime pentru a accesa fondurile disponibile prin această linie de finanţare, cum ar fi:

  • să desfăşoare activităţi economice ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică română
  • să acţioneze în nume propriu şi să asigure surse financiare stabile şi suficiente, necesare cofinanţării pe tot parcursul implementării investiţiei.

Conform AFIR, persoanele interesate să acceseze fonduri europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole pot consulta gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, pagina dedicată submăsurii 4.2, în vederea întocmirii documentaţiei necesare depunerii cererilor de finanţare, care se va realiza online, pe site-ul AFIR, la momentul lansării sesiunii.

Citeşte şi Adeverinţe APIA. Veste bună pentru fermieri