Telecomunicatii

Google: Ascensiunea unui gigant

01.12.2016

Proiectul a fost conceput în urmă cu 20 de ani, de doi studenţi la Stanford. Motorul de căutare Google a fost lansat în urmă cu 20 de ani de către Larry Page și Sergey Brin, doi studenți, în vârstă de doar 22 de ani, respectiv 21 de ani, în cadrul Universității Stanford. La ora actuală, Google este una dintrecele mai mari companii de IT din lume, precum şi cel mai folosit motor de căutare, la nivel mondial.

Totul a început în anul 1996, când doi studenţi au gândit un proiect numit BackRub, un motor de căutare realizat pentru a crea legături între mai multe pagini web, cu scopul de a determina ce site este mai bun. Fiind încurajați de un coleg de facultate, David Filo (care peste câțiva ani a lansat Yahoo), Larry Page și Sergey Brin au decis să creeze o companie și să caute investitori care să fie interesați de proiectul lor.

Un an mai târziu, cei doi înregistrează Google.com.

Numele de Google este un joc de cuvinte pornind de la „googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri și întruchipează misiunea lui Larry și a lui Sergey, aceea de a organiza o cantitate aparent infinită de informații de pe internet.

Prima finanţare a Google

Prima finanţare a companiei nu a întârziat să apară: Andy Bechtolsheim, unul dintre fondatorii Sun Microsystems, a scris celor doi un cec în valoare de 100.000 de dolari, pentru o companie care nici nu exista încă, numită Google Inc. Acesta primise un demo al tehnologiei create de cei doi, tehnologie care l-a impresionat. Ulterior, participația deținută de acesta a ajuns să valoreze peste 1 milion de dolari.

Google își amenajează, după aceea, spațiul de lucru într-un garaj şi cooptează primul angajat –  Craig Silverstein, fost coleg cu cei doi la Stanford.

În 1998, Larry Page lansează un „Buletin informativ pentru prietenii Google” trimis lunar, care va ține fanii la curent cu noutățile companiei. Ulterior, acest buletin informativ a devenit serviciului Google+

În februarie 1999, Google avea deja 8 angajaţi, iar în luna iunie a aceluiași an vine şi primul comunicat de presă al companiei, prin care se anunţa o finanțare în valoare de 25 de milioane dolari de la Sequoia Capital și Kleiner Perkins.

În aprilie 2000, se lansează MentalPlex – capacitatea motorului de căutare Google de a citi gândurile în timp ce vezi rezultatele de căutare dorite

În doar trei ani de la lansare, Google.com devine disponibil în primele 10 limbi: franceză, germană, italiană, suedeză, finlandeză, spaniolă, portugheză, neerlandeză, norvegiană și daneză.

În prezent, căutarea este disponibilă în peste 150 de limbi.

Google Căutare de imagini şi Știri Google

În 2001 are loc lansarea Google Căutare de imagini, oferind inițial acces la 250 de milioane de imagini, iar în luna august a aceluiași an, compania deschide primul sediu internațional, la Tokyo, în Japonia.

Mai târziu, urmează lansarea Știri Google, în septembrie 2002, cu peste 4.000 de surse de știri. În prezent, Știri Google include peste 50.000 de surse de știri, cu 70 de ediții regionale în diferite limbi. Per ansamblu, începând cu 2012, Știri Google și alte servicii trimit editorilor 6 miliarde de clicuri pe lună.

Când a fost lansat Gmail?

În 2004, Google ajunge să aibă peste  800 de angajați şi tot atunci are loc lansarea unui serviciu extrem de cunoscut şi popular: Gmail.

La început, Gmail a părut o glumă, pentru că a fost lansat de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor

Inițial, serviciul putea fi accesat numai pe bază de invitație, însă în prezent numără peste 425 de milioane de utilizatori.

Tot în 2004, în luna august, are loc şi prima ofertă publică de 19.605.052 acțiuni obișnuite de clasă A, care are loc pe Wall Street. Prețul de deschidere: 85 dolari pentru o acțiune.

În prezent, acţiunile Google se tranzacționează la o valoare de aproximativ 760 de dolari

Google Maps

În 2005, urmează o altă lansare impresionantă: Google Maps.

Serviciul a devenit live în februarie 2016 şi peste două luni, Google Maps este îmbunătăţit cu imagini din satelit și indicații de orientare.

În aprilie, Google Maps devine disponibil pe telefoane mobile în SUA, oferind utilizatorilor indicații rutiere și informații locale în mișcare.

Prima lansare Google Maps în Europa este pentru utilizatorii din Regatul Unit. În 2006, va fi rândul Franței, al Germaniei, al Italiei și al Spaniei.

În prezent, serviciul de indicații rutiere este disponibil în peste 190 de țări din întreaga lume

Tot în acelaşi an are loc şi scoaterea pe piaţă a Google Earth, un serviciu de cartografiere bazat pe imagini din satelit cu ajutorul căruia poți face o călătorie virtuală în orice loc din lume.

Până în prezent, Google Earth a fost descărcat de peste un miliard de ori.

Funcția Street View este lansată în Google Maps, în mai 2007, pentru cinci orașe din S.U.A.: New York, San Francisco, Las Vegas, Miami și Denver. În prezent, Street View este disponibilă în peste 50 de țări.

Din martie 2010, Google Maps oferă indicații de orientare și informații despre trasee pentru mersul cu bicicleta. În prezent, pe Google Maps se regăsesc peste 530.000 de kilometri de trasee și căi de acces pentru biciclete, care te ajută să te deplasezi pe două roți.

În octombrie 2005, Google anunţă achiziţia Youtube

Android

Lansările se ţin lanţ, iar în noiembrie 2007 este anunţat sistemul de operare Android, prima platformă deschisă pentru dispozitive mobile.

După aceea, în august 2008, apare un alt produs de renume al companiei. Este vorba de Google Chrome. Browserul devine disponibil pentru descărcare la o zi după ce lansarea acestuia este dezvăluită înainte de momentul stabilit, prin intermediul unei benzi desenate care circulă pe internet. Cinci ani mai târziu, Chrome are peste 750 de milioane de utilizatori.

La finele anului 1998, Google indexa aproximativ 60 de milioane de pagini, iar articolele apărute în acel an în presă scoteau în evidență faptul că rezultatele căutării pe acest motor sunt mai bune decât cele ale competitorilor precum Hotbot, Excite.com, iar site-ul este mai inovativ din punct de vedere tehnic decât site-urile care dețin și motoare de căutare, precum Yahoo, Lycos, AOL sau MNS.

Astfel, Google a reușit să atragă mulți fani care au apreciat designul simplu, iar în anul 2000 a început să vândă publicitate.

Tot în acest an, Google a reușit să depășească motorul de căutare al Yahoo, iar la ora actuală peste jumătate din căutările pe internet se fac prin acest motor de căutare.

Alphabet, compania care include toate proiectele Google

În urmă cu câțiva ani, a fost fondată şi compania Alphabet, menită să includă sub aceeași umbrelă toate proiectele celor de la Google. Inițiativa s-a dovedit a fi una inspirată, iar profitabilitatea e remarcabilă.

Atât încasările, cât și profitabilitatea Alphabet a explodat, înregistrând o creștere aproape nemaiîntâlnită față de 2015, veniturile situându-se la aproximativ 75 de miliarde de dolari, comparativ cu 66 miliarde de dolari cu un an înainte.

În 2015, Alphabet a raportat venituri de 75 miliarde de dolari

Profitul ajustat pe acţiune s-a situat la 8,67 dolari, semnificativ peste estimările analiştilor, care anticipau aproximativ 8,1 dolari pe titlu. Profitul pentru trimestrul al patrulea s-a situat la 4,98 miliarde de dolari, în urcare de la 4,68 miliarde de dolari în ultimele trei luni din 2015.