Stiri: Energie

Google vrea ca în 2017 să folosească doar energie verde

07.12.2016

Compania Google a făcut astăzi un anunţ important: în 2016 a achiziționat energie electrică de la instalații solare și eoliene cu o capacitate însumată de 2600 de MW. În plus, gigantul IT are ambiția ca până în 2017 să folosească doar energie regenerabilă. Google, cel mai mare cumpărător de energie verde, a mai anunţat că energia regenerabilă nu numai că a micșorat amprenta de carbon a companiei, dar a fost și ce mai cea mai bună opțiune, întrucât presupune costuri mici.

“2600 de MW reprezintă cam jumătate din capacitatea actuală de producție a energiei bazată pe surse regenerabile în România. Google dă tonul și sunt sigur că vor urma și alte companii care își vor asuma lupta cu schimbările climatice. În acest context, Ministerul Energiei din România pune frână investiților în energia regenerabilă, anunțând tăierea schemei de sprijin. Recenta strategie energetică pentru România este mult prea pesimistă și, prin țintele de energie regenerabilă propuse, pune în primejdie angajamentul pe care România l-a semnat, acela de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 Grade Celsius. În altă ordine de idei, ambiția Google de a atinge ținta 100% în consumul de energie regenerabilă, arată că Uniunea Europeană nu va mai fi mult timp vârf de lance în domeniul energiei regenerabile iar eforturile sale trebuie să sporească pentru a ține pasul cu o piață dezghețată, o piață mondială emergentă care a așteptat ani și ani semnalul de la cei mai puternici lideri. Europa va trebui să recupereze cu ceva avântul celorlalți mamuți industriali. În viziunea noastră, singurul avantaj pe care Europa îl poate avea față de competitor, va fi deschiderea pieței către cetățeni, descentralizarea și democratizarea producției de energie”, declară Ionuț Ruscea, coordonatorul campaniei pentru energie curată, Greenpeace România.

Conform acestuia, însăși compania Google recunoaște că eforturile sale de a se converti complet în utilizator de energie regenerabilă s-au dovedit a fi un proces încă în desfășurare datorită opțiunilor limitate existente pe piață.