Gradinite modernizate cu fonduri europene

34 de grădinițe, modernizate cu fonduri europene

16.01.2019

Grădinițe modernizate cu fonduri europene. 2019 aduce o veste bună pentru aproape 1800 de copii de la 34 de grădiniţe din Regiunea Centru, pentru care vor fi realizate investiţii din fonduri europene în modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ. Acest lucru este posibil în urma semnării proiectului gestionat la nivel regional de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul – Ministerul Educaţiei Naţionale – alături de administraţia publică locală vor utiliza peste zece milioane euro pentru educaţia timpurie a copiilor.

Cele 34 de grădiniţe sunt din judeţele:

  • Alba
  • Braşov
  • Covasna
  • Harghita
  • Mureş
  • Sibiu

Grădinițe modernizate cu fonduri europene. Programul Operaţional Regional 2014-2020

Aceste grădinițe beneficiază de posibilitatea de a-şi cumpăra dotări şi echipamente, şi de a-şi finanţa, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare a clădirilor şi chiar unele construcţii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea „Construcţii grădiniţe Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”. Valoarea totală a proiectului este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

Fondurile sunt acordate în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de clădiri noi pentru grădiniţele care se află în clădiri ce nu mai prezintă siguranţă în exploatare, sunt amplasate în construcţii ce fac obiectul retrocedării sau au spaţii insuficiente şi inadecvate pentru acest tip de educaţie.

Grădinițe modernizate cu fonduri europene.  Obiectivul proiectului

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional de înaltă performanţă, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile.

Obiectivul specific constă în asigurarea unei oferte educaţionale adecvate, accesibile şi de calitate, în grădiniţele cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii grădiniţei şi dotarea acestora cu mobilier şcolar.

Îndeplinirea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de clădiri adecvate, dar şi prin reabilitarea şi modernizarea spaţiilor destinate procesului educaţional, precum şi dotarea acestora cu mobilier specific învăţământului preşcolar.

Astfel, se va crea o infrastructură şcolară modernă, adecvată desfăşurării procesului de învăţământ. Prin implementarea proiectului, 34 unităţi de învăţământ vor fi reabilitate sau vor beneficia de construcţii noi. La acestea se adaugă dotări corespunzătoare procesului educaţional pentru un număr de 1791 copii.

Grădinițe modernizate cu fonduri europene. Ce spune directorul general ADR Centru?

„Acest proiect răspunde necesităţii de modernizare şi dotare a multor grădiniţe care funcţionează în spaţii improprii şi cu echipamente necorespunzătoare. La nivel naţional vorbim de 380 de grădiniţe, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unităţi educative. Este foarte bună iniţiativa de a fi finanţate, din fonduri europene nerambursabile, achiziţiile derulate de unităţile şcolare şi de administraţia publică locală, deoarece astfel părinţii şi copiii pot vedea că se folosesc şi fonduri europene pentru creşterea calităţii în învăţământ”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Conform acestuia, prin Axa Prioritară 10 se vor asigura investiţii la mai multe obiective din învăţământ.

Grădinițe modernizate cu fonduri europene. Alte proiecte

În prezent, sunt în evaluare peste 130 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 820 milioane lei.

„La aceste proiecte se adaugă şi 30 de proiecte gestionate de noi şi implementate de administraţia publică locală din regiune pentru reabilitarea energetică a unor clădiri din sistemul educaţional, fie ele grădiniţe, şcoli, licee şi internate şcolare. Necesarul de finanţare este foarte mare şi vom reuşi să susţinem doar o parte din aceste cereri de finanţare, ţinând cont că pentru întreaga Axă Prioritară 10, avem o alocare financiară cu puţin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finanţare pe unele priorităţi fiind de peste zece ori mai mare decât fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiţii în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creşterea confortului şi a calităţii actului educativ, precum şi pentru a se achiziţiona echipamente moderne, potrivite cerinţelor actuale din învăţământ”, a completat Simion Creţu.

Citește și Agenția de brokeraj Dunwell, rezultate peste așteptări în 2018

 

 

Citiți și despre:

O părere la “34 de grădinițe, modernizate cu fonduri europene

  1. Pingback: Netcity Telecom critica decizia ANCOM | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.