Producatori

Grafex

Grafex, liderul pieței de etanșări din România

01.07.2021

Experiența dobândită și calitatea produselor fabricate au ajutat compania să devină principalul furnizor de garnituri și alte produse de etanșare pentru industrii dintre cele mai variate. Grafex s-a născut ca urmare a identificării unei nevoi acute de produse și servicii de etanșare de calitate pe piața din România, un segment al industriei care era insuficient exploatat la mijlocul anilor ‘90. Experiența fondatorilor în știința materialelor și proiectarea de echipamente în domeniul de petrol și gaze au jucat un rol important în decizia luată în anul 1996 de a deveni producător de garnituri și alte materiale de etanșare.

Experiența dobândită, calitatea produselor fabricate și adaptarea continuă la cerințele venite din partea clienților au făcut din Grafex liderul pieței de etanșări din România. Grafex înseamnă Promptitudine, Calitate, Seriozitate.

„Produsele și serviciile Grafex se adresează practic tuturor ramurilor industriale, cum ar fi industria energetică, industria chimică și petrochimică, industria petrolieră, industria metalurgică, industria alimentară, industria farmaceutică, industria constructoare de mașini, industria navală sau de construcții, pentru aplicații de la cele mai simple la cele din industria nucleară”, ne-a declarat Dna. Rodica Lazăr, CEO Etanșări Grafex.

Produsele și serviciile Grafex se adresează tuturor ramurilor industriale

Portofoliul de produse și servicii oferite de GRAFEX

Principalele categorii de produse care fac parte în acest moment din portofoliu includ garnituri de etanșare, plăci de etanșare, șnururi de etanșare, garnituri de frecare, kituri electroizolante, prezoane cu tija centrală de control și sisteme de încărcare cu sarcină activă.

Principalele servicii pe care Grafex le pune la dispoziția clienților includ:

  • Asistență tehnică specializată;
  • Training de personal SR EN 1591-4:2014: Flanşe şi îmbinarea lor. Partea 4: Calificarea competenţelor personalului pentru montarea asamblărilor cu şuruburi şi prezoane ale sistemelor sub presiune în serviciu critic;
  • Calculul îmbinărilor cu flanșă-garnitură-prezoane și în general verificarea aparatelor (instalațiilor statice din industria chimică și petrochimică) sub presiune, conform normativelor de proiectare: ASME, EN, Merkblatt și prin analiza cu elemente finite (FEM);
  • Detectia scăpărilor de gaze/ compușilor organici volatili prin utilizarea camerelor de termoviziune OGI (Optical Gas Imaging);
  • Servicii SMART LDAR (Leak Detection And Repair);
  • Debitare materiale;
  • Prelucrări mecanice.

În ceea ce privește cele mai vândute produse oferite clienților, ar trebuie menționate garniturile semi-metalice potrivite aplicațiilor din domeniul temperaturilor și presiunilor medii spre ridicate.

Produse de etanșare certificate de organismele naționale și internaționale

Domeniul etanșărilor este unul de maximă importanță raportat la rolul pe care o garnitură, de exemplu, îl joacă în cadrul unui echipament industrial. Astfel, o garnitură de proastă calitate sau o garnitură montată greșit poate cauza atât pierderi de vieți omenești, cât și pierderi financiare semnificative. GRAFEX vine în ajutorul clienților cu produse de calitate, dar și cu ajutor tehnic competent din partea personalului înalt specializat.

Domeniul etanșărilor este unul de maximă importanță raportat la rolul pe care o garnitură, de exemplu, îl joacă în cadrul unui echipament industrial

Trebuie cunoscut faptul că Grafex utilizează în întreg procesul său de fabricație materiale care sunt 100% ecologice: grafitul expandat, polimeri PTFE, fibre minerale, sintetice, organice.

„Politica de sustenabilitate implementată de compania noastră în acest sens are ca direcții principale diminuarea cantității de CO2 eliminată în atmosferă, precum și respectarea celor mai stricte normative în domeniul protecției mediului. Astfel, furnizăm clienților noștri produse de etanșare certificate de organismele naționale și internaționale, punând astfel umărul la eforturile de îmbunătățire a calității aerului și utilizarea resurselor și a materialelor eco-friendly”, continuă CEO-ul companiei.

Asistență tehnică specializată

Începând cu anul 2019, Grafex oferă servicii inovative de asistență tehnică specializată, fiind prima companie din domeniul său specific de activitate din România care vine în întâmpinarea clienților săi cu tehnologii precum Programul STIE immersive training, Programul STIE route, Serviciul STIE distance, STIE procedures hologram glasses și Monitorizare strângere la distanță.

Programul STIE immersive training constă în servicii de training imersiv folosind cele mai noi tehnologii de scanare laser 3D, modelarea inteligentă 3D (inclusiv modelele 3D existente) și transpunerea în model a cărții de operare a instalației sau a procedurilor de lucru, care permit generarea mediului VR imersiv și interactiv al instalației reale.

Programul STIE route constă în servicii de mentenanță preventivă pe bază de rute definite împreună cu beneficiarul prin „Întocmire bază de date cu îmbinările care prezintă defecte”.

GRAFEX oferă servicii inovative de asistență tehnică specializată

Serviciul STIE distance cuprinde servicii de asistență tehnică de la distanță – se pot rezolva problemele care apar la îmbinările demontabile pe baza unei comunicări de la distanță în timp real dintre un expert aflat la sediul firmei și un executant care intervine la locul de montaj – comunicator și receptor. În acest sens se pot rezolva problemele mai rapid, acest program fiind foarte eficient pentru situațiile fizice din teren acolo unde nu există manuale de instruire sau de service.

STIE procedures hologram glasses presupune întocmirea unor instrucțiuni detaliate de lucru cu aplicabilitate pentru îmbinări demontabile speciale cu ajutorul unor dispozitive portabile – ochelari inteligenți tip Hololens, cu ajutorul cărora executanții pot lucra siguri și eficient, fără greșeli, în baza unei holograme audiovizuale.

Serviciul monitorizare strângere la distanță permite verificarea în orice moment și de la orice distanță a încărcărilor din prezoane pentru anumite echipamente critice. Se pot seta limite ale parametrilor monitorizați, la depășirea cărora sunt trimise notificări personalului responsabil (pe telefonul mobil, PC sau alte dispozitive).

GRAFEX. Principalul furnizor de garnituri și alte produse de etanșare

Grafex este o afacere de familie care a evoluat an de an. Inițial, echipa număra trei persoane (în anul 1996) și a ajuns în 2021 la mai mult de 60 de angajați. Principala caracteristică a membrilor echipei o reprezintă gradul înalt de specializare în domeniul specific de activitate – etanșările. Compania pune un accent deosebit pe dezvoltarea profesională continuă a colegilor, prin participarea acestora la programe periodice de instruire, precum și prin organizarea de team-building-uri care să ajute la închegarea relațiilor de muncă existente între aceștia.

Grafex se conduce după principiul conform căruia, pentru a avea un personal specializat, înseamnă să fii capabil să oferi clienților tăi cele mai bune soluții din punct de vedere tehnic care să se potrivească aplicației

Grafex este recunoscută în comunitatea de afaceri din România ca fiind principalul furnizor de garnituri și alte produse de etanșare pentru industrii dintre cele mai variate. Seriozitatea de care a dat dovadă și calitatea produselor fabricate au făcut ca Grafex să devină principalul furnizor pentru rafinăriile din România – OMV Petrom, Petrotel Lukoil, Rompetrol, pentru cele mai importante companii de mentenanță industrială prezente pe piața locală – Kraftanlagen, J.Christoph, Rominserv, dar și pentru marile companii la nivel internațional – General Electric, Baker Hughes, Orlen, NIS etc.

Cele mai recente investiții făcute de companie sunt reprezentate de extinderea capacității de producție, fapt materializat prin construirea unei noi hale de producție și achiziționarea echipamentelor aferente acesteia.

„Automatizarea procesului de producție reprezintă una din direcțiile noastre de dezvoltare pe care mizăm. În acest sens, brațele robotice și utilajele automate achiziționate au menirea să reducă timpii de execuție a garniturilor, în consecință și scăderea timpilor de livrare”, explică Dna. Rodica Lazăr.

Viziune pentru viitor

Strategia de dezvoltare pentru perioada următoare de timp cuprinde 3 elemente importante:

  • consolidarea poziției de lider pe piața etanșărilor din România (prin continuarea colaborărilor cu clienții deja existenți, precum și prin stabilirea de noi relații contractuale cu potențiali parteneri);
  • mărirea numărului de clienți străini, prin contactarea directă a acestora în țările/ zonele de interes, prin participarea la evenimente externe (fizic sau online) în cadrul cărora se stabilesc relații de business de lungă durată, prin găsirea de distribuitori ai produselor pe piețele externe;
  • dezvoltarea de noi produse și servicii cu care să vină în întâmpinarea clienților.

În momentul de față, compania deține o serie de certificări importante pentru activitate, fapt care atestă calitatea produselor și serviciilor oferite, dar și înaltul profesionalism și dedicarea necesară cu care compania tratează fiecare partener.

Principalele certificări deținute în acest moment sunt ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, TA-LUFT pentru garniturile spirometalice și metaloplastice. În plus, compania deține avizul tehnic al Centrului de Inginerie Tehnologică și Obiective Nucleare (CITON) pentru utilizarea produselor Grafex în cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), agremente tehnice emise de Consilul Tehnic Permanent pentru Construcții (CTPC) și deține și certificare EN 682:2002 – Etanșări din elastomeri. Cerințele materialelor de etanșare utilizate pentru combustibili gazoși și hidrocarburi.

În momentul de față, compania deține o serie de certificări importante pentru activitate, fapt care atestă calitatea produselor și serviciilor oferite

Participarea Grafex la târguri industriale internaționale

Pentru Grafex, Valve World Expo 2016 (29.11 – 01.12, Dusseldorf, Germania) reprezintă un punct de referință în istoria companiei, fiind primul târg internațional la care compania a participat în calitate de expozant. Evenimentul, de o anvergură internațională impresionantă (aproximativ 700 de expozanți din peste 68 de țări de pe toate continentele), a reprezentat oportunitatea perfectă pentru Grafex de a se afirma ca fiind compania românească lider în domeniul etanșărilor, și una dintre cele mai importante în acest sector de activitate la nivel european.

În anii următori au urmat prezențe consecutive la târguri industriale de referință, cum ar fi Achema (Germania), Adipec (Emiratele Arabe Unite), MSV International Engineering Fair (Cehia), Petrochemical and Refining Congress Europe (Ungaria) sau MidStream Oil&Gas (Danemarca).

Petrochemical and Refining Congress 2021 este ultimul eveniment cu expunere internațională la care GRAFEX a participat. Acesta s-a desfășurat în format online și a beneficiat de o prezență de peste 500 de specialiști din companii de pe întreg mapamondul.

Participarea la aceste târguri internaționale cu specific industrial tehnic are menirea de a contribui la dezvoltarea specializării tehnologice (know-how), precum și la dezvoltarea de relații comerciale de lungă durată cu clienți din întreaga lume.

Grafex, alături de clienți și în vremuri dificile

Pandemia Covid-19 a afectat toate sectoarele industriale și, implicit, și segmentul produselor de etanșare. Acest fapt s-a materializat printr-o scădere a volumului de vânzări către clienții locali și externi ai GRAFEX, în special pe parcursul anului 2020.

În ciuda acestui lucru, faptul că Grafex a rămas mereu aproape de clienții săi și a răspuns prompt solicitărilor venite din partea acestora, în special a urgențelor apărute în instalații, a făcut ca relația de colaborare să rămână la un nivel ridicat de încredere și eficiență.

Grafex a rămas mereu aproape de clienții săi și a răspuns prompt solicitărilor venite din partea acestora

Anul 2021 a început într-o notă diferită, iar piața a căpătat o altă dinamică, puțin îmbunătățită față de cea din anul precedent

Grafex a început să primească din ce în ce mai multe solicitări din partea clienților externi, semn că organizațiile au început să își caute și alți furnizori capabili să le îndeplinească cerințele tehnice și financiare. Grafex reprezintă alegerea potrivită, prin calitatea produselor, prețurile competitive și timpii de livrare corecți.

„Vrem să concretizăm fiecare cerere de ofertă venită pe adresa noastră. Tratăm fiecare client cu maximă promptitudine și seriozitate. Oferim mereu cea mai bună soluție tehnică și comercială. Suntem conștienți că, în astfel de vremuri de criză, calitatea produselor noastre, promptitudinea și menținerea unor prețuri competitive reprezintă soluția optimă pentru a ne consolida poziția de lider de piață. Continuăm să investim în expertiza tehnică a colegilor noștri și încercăm pe cât se poate de mult să utilizăm tehnologie de ultimă generație pentru eficientizarea procesului de producție”, a declarat, în încheiere, Dna. Rodica Lazăr, CEO Etanșări Grafex.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/oil-terminal-vizeaza-investitii-in-marirea-capacitatilor-de-depozitare/