Finante

great Resignation

”Great Resignation” sau „Marea Demisioneală”

01.11.2022

Economiștii au descris fenomenul ca fiind un fel de grevă generală, mulți angajați alegând să își schimbe locul de muncă și să nu mai accepte toate condițiile impuse de angajatori. ”Great Resignation” sau „Marea Demisioneală” reprezintă un fenomen care a început în anul 2021, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Mai exact, este vorba de o tendință economică continuă în care angajații și-au dat demisiile voluntar de la locurile de muncă în masă. Deși s-a crezut că este un fenomen limitat care se va încheia o dată cu pandemia, datele nu ne indică același lucru.

Potrivit indicelui privind tendințele din piața muncii realizat de Microsoft, mai mult de 40% din forța de muncă globală se gândea să renunțe la locul de muncă în 2021, în contextul în care pandemia de COVID-19 a permis salariaților să-și regândească cariera, condițiile de muncă și obiectivele pe termen lung.

Great Resignation. Flexibilitate

În condițiile în care multe companii au încercat să readucă angajații la birou, salariații nu au fost de acord și și-au dorit libertatea pe care le-a oferit-o munca de la distanță, precum și flexibilitatea programului. Firmele care nu au înțeles modul în care cerințele angajaților s-au modificat, au avut de a face cu un val imens de demisii.

Conform unui studiu realizat de Adobe, exodul de pe piața muncii este condus de cei din generația Millennials (persoanele născute  între 1981 to 1996) și Generația Z (persoanele născute între 1997 și 2012), fiind vorba de persoane care sunt mult mai des nemulțumite de munca lor și de condițiile oferite de angajatori. În plus, jumătate din cei din Generația Z spun că planifică să își schimbe locul de muncă în anul următor.

Totodată, Harvard Business Review a constatat că în categoria de vârstă 30 – 45 de ani a avut loc cea mai mare creștere a ratelor de demisie.

Exodul de pe piața muncii este condus de cei din generația Millennials (persoanele născute  între 1981 to 1996) și Generația Z (persoanele născute între 1997 și 2012)

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată

”Great Resignation” descrie, de fapt, un număr record de persoane care și-au părăsit locul de muncă de la începutul pandemiei. După o perioadă îndelungată de lucru de acasă, mulți angajați au decis că echilibrul dintre viața profesională și cea privată a devenit mai important pentru ei.

Această revoluție pe piața muncii pare să continue și în prezent, unul din cinci lucrători la nivel global plănuind să demisioneze în 2022. Aceasta este concluzia principală a unui sondaj global realizat de firma de consultanță PwC, care include peste 44 de țări și teritorii. Conform studiului, nivelul salarial este, în mod nesurprinzător, principalul factor pentru care oamenii doresc să-și schimbe locul de muncă, 71% invocând acest lucru drept motiv cheie.

Revoluția pe piața muncii pare să continue și în prezent, unul din cinci lucrători la nivel global plănuind să demisioneze în 2022

Great Resignation. Motive de nemulțumire

Printre motivele menționate de cei care aleg să își dea demisia se numără: stagnarea salariilor pe fondul creșterii costurilor, oportunitățile limitate de avansare în carieră, mediile de muncă ostile, lipsa de beneficii, politicile inflexibile privind lucru la distanță și nemulțumirile din trecut care nu s-au rezolvat nici până în prezent. Printre domeniile unde s-au înregistrat, la nivel mondial, cele mai multe demisii au fost sectorul ospitalității, asistența medicală și educația.

Economiștii au descris fenomenul ca fiind, de fapt, un fel de grevă generală. Însă, în loc să rămână șomeri pentru perioade lungi de timp (ceea ce ar fi dificil din punct de vedere financiar, mai ales într-o perioadă cu inflație ridicată), mulți lucrători au ales să își schimbe locul de muncă mult mai ușor decât înainte și să nu mai accepte toate condițiile impuse de angajatori.

„Marea Demisioneală” își face prezența simțită și în România

În plus, „Marea Demisioneală” își face prezența simțită și în România. 21% dintre angajați și-ar da demisia de la locul de muncă actual, fără să aibă un plan de rezervă. În același timp, 8 din 10 români care au ca principală prioritate schimbarea locului de muncă în acest an deja au început căutările.

Fenomenul întâlnit încă din 2021 în Statele Unite și Europa de Vest pare că devine din ce în ce mai accentuat și pe plan local

Astfel, fenomenul întâlnit încă din 2021 în Statele Unite și Europa de Vest pare că devine din ce în ce mai accentuat și pe plan local, ne indică rezultatele celui mai recent studiu realizat de platforma de recrutare eJobs. 21% dintre respondenții cercetării au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona, chiar dacă n-ar avea altă ofertă de muncă concretă. Diferența de 79% este însă mai cumpătată în fața schimbărilor. Aceste persoane spun că ar rămâne la jobul actual până când ar găsi o nouă oportunitate profesională.

Great Resignation. 21% dintre români că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona, chiar dacă n-ar avea altă ofertă de muncă concretă

În același timp însă, 82% dintre cei care au pus ca principală prioritate pentru 2022 să-și schimbe locul de muncă recunosc că deja au început să-și caute un alt job. În plus, 43% dintre aceștia cred că au nevoie de maximum trei luni pentru a obține oferta profesională pe care și-o doresc.

Prin urmare, în acest context, specialiștii în domeniu resurselor umane afirmă că trendul global pe piața muncii, marcat de numărul foarte mare de demisii, va continua, iar angajatorii trebuie să aibă în vedere noi stimulente pe care să le ofere salariaților pentru a-i fideliza, precum adaptarea pachetelor de beneficii extrasalariale, posibilitatea de dezvoltare personală, dar și de formare profesională continuă. La acestea se adaugă și flexibilizarea programului de lucru și posibilitatea muncii de la distanță.

Citește și Quiet quitting, un nou fenomen pe piața muncii