Greşeli de management şi leadership. Atribuția managementului este de a transforma viziunea companiei în realitate, utilizând la maximum toate resursele. Fiecare manager sau lider face greşeli, mai ales dacă se află la începutul carierei. Unele greşeli pot fi corectate din mers, însă altele pun piedici în dezvoltarea carierei şi a companiei. Totul depinde însă, în cea mai mare măsură, de perspectivele pe care managerul le are. Cei mai buni manageri sau lideri sunt capabili să îşi dea seama când greşesc şi pot recunoaşte fără probleme acest lucru. În plus, aceştia învaţă şi cresc în urma unor decizii mai puţin bune pe care le-au luat la un moment dat.
Se spune că oamenii învaţă din greşelile pe care le fac. Şi aşa se întâmplă de cele mai multe ori şi în management şi leadership, însă evitarea unor greşeli comune ne poate face mai eficienți şi mai valoroși.
Aşadar, în rândurile ce urmează vă prezentăm cele mai des întâlnite greşeli pe care managerii şi liderii le fac.
Greşeli de management şi leadership. Nu pot delega sarcini
O funcţie de conducerea presupune delegarea sarcinilor către alţi angajaţi. Nu încercaţi să faceţi totul singuri pentru că nu veţi reuşi. Aşadar, cel mai bine ar fi să vă ajutaţi membrii echipei să crească astfel încât să ducă la bun sfârșit sarcinile pe care delegaţi, la fel de bine ca dumneavoastră.
Eșecul delegării este deseori motivul principal pentru care managerii fac greșeli, mai ales la începutul carierei
Lideri ajung doar acei oameni care reuşesc să se înconjoare de oameni capabili, talentaţi și dornici să înveţe. Doar aşa ei pot reuşi să conducă o companie cu succes, eșecul delegării fiind deseori motivul principal pentru care managerii eșuează.
Greşeli de management şi leadership. Eşecul comunicării
Cunoașterea este putere, dar şi cel mai bun manager dintr-o companie va eșua dacă nu poate comunica eficient.
Unii manageri consideră că nu este bine să dezvăluie prea multe informaţii, în timp ce alții împărtășesc prea mult, provocând confuzie. Managerii eficienți promovează un schimb deschis de informații și de idei și pot la fel de bine atât să asculte, cât şi să vorbească.
Nu au timp pentru angajaţi
O altă greşeală extrem de comună a managerilor este următoarea: niciodată nu au timp pentru a discuta cu angajaţii.
Cu toate acestea, această eroare este destul de uşor de corectat. Acordaţi mai mult timp discuţiilor cu membrii echipei pe care o conduceţi şi veţi descoperi că veţi avea de câştigat.
Acordaţi mai mult timp discuţiilor cu membrii echipei pe care o conduceţi
Greşeli de management şi leadership. Nu îşi apreciează angajaţii
Ştim că perioada actuală este una dificilă din punct de vedere economic, iar multe companii sunt forţate să lucreze cu mai puţini oameni decât ar avea nevoie. Însă, chiar dacă angajaţii companiei pe care o conduceţi sunt mulţumiţi că au un loc de muncă, asta nu înseamnă că nu ar fi şi mai motivați dacă ar fi apreciaţi.
Un tratament echitabil faţă de salariaţi şi recunoașterea realizărilor lor vor aduce îmbunătățirea productivității.
Aprecierea nu trebuie să fie costisitoare. Un simplu „mulțumesc” sau „apreciez” este suficient pentru a face oamenii să se simtă bine.
Un tratament echitabil faţă de salariaţi şi recunoașterea realizărilor lor vor aduce îmbunătățirea productivității
Greşeli de management şi leadership. Nu oferă feedback
O altă greşeală de management şi leadership are legătura cu oferirea feedback-ului. Este esenţial ca angajaţii să primească feedback atunci când greşeşc şi, bineînţeles, atunci când reuşesc să îşi îndeplinească atribuţiile aşa cum trebuie.
O echipă în care feedback-ul lipseşte nu are cum să se dezvolte şi să îşi mărească performanţa.
O altă greşeală foarte des întâlnită de management şi leadership are legătura cu oferirea feedback-ului către angajaţi
Definirea obiectivelor
Dacă salariaţii nu au obiective clare, atunci nu poate exista nici performanţă. Această greșeală poate fi evitată dacă stabiliți obiective clare pentru fiecare angajat în parte. De asemenea, este nevoie ca salariaţii să fie ajutaţi să înţeleagă cum pot atinge acele obiective. În plus, obiectivele echipei şi conducerii ar trebui să se alinieze la misiunea generală companiei.
Obiectivele echipei şi conducerii ar trebui să se alinieze la misiunea generală companiei
Greşeli de management şi leadership. Neînţelegerea rolului pe care îl deţin
În calitatea de lider, rolul pe care îl deţineţi pare să difere tot timpul şi nu prea reuşiţi să fiţi eficient? Este normal să aveţi această senzaţie dacă nu vă reamintiţi constant de motivul pentru care aţi fost angajat – aţi fost angajat să conduceţi, să coordonaţi o echipă, nu să faceți diverse treburi pe care unii angajaţi nu reuşesc să le facă. Prin urmare, cel mai indicat ar fi să ajutaţi anumiţi angajaţi să îşi ducă la îndeplinire sarcinile, nu să le preluaţi.
Cel mai bine ar fi să ajutaţi anumiţi angajaţi să îşi ducă la îndeplinire sarcinile, nu să le preluaţi
Aşadar, este normal să mai faceţi greşeli, însă dacă le evitaţi pe cele prezentate mai sus veţi vedea că atât dumneavoastră, cât şi echipa va avea o performanţă mai bună.
Liderii şi managerii de succes se gândesc întotdeauna la echipele lor și acordă importanță dezvoltării lor, deoarece un lider bun știe că, odată ce echipa sa crește, afacerea crește și ea. În plus, aceştia câștigă respectul angajaţilor şi îi determină pe aceștia să-i urmeze în strategia lor de creştere.
Greşeli de management şi leadership: Atribuția managementului este de a transforma viziunea companiei în realitate
Şi, ceea ce nu trebuie să uitaţi că este atribuția managementului este de a transforma viziunea companiei în realitate, utilizând toate resursele de care dispune la potențial maxim.
Citește și Strategia de marketing a unei firme. Elemente care fac diferența