Producatori

Grovinvest, producător și furnizor de mobilier mobil medical

01.10.2017

Produsele Grovinvest corespund normelor europene, garantând direcția de dezvoltare a companiei. Grovinvest și-a început activitatea în anul 2006 ca subcontractor al companiei belgiene Haelvoet – o afacere de familie a cărei activitate este confecționarea de mobilier medical pentru spitale și azile. De-a lungul timpului, pe măsură ce a evoluat, Grovinvest a acumulat know-how-ul necesar pentru fabricarea de produse finite în domeniul mobilierului medical, îndreptându-se înspre acest domeniu.

„În momentul de față, Grovinvest este încă subcontractor și pentru alte companii vest-europene. Deși la ora actuală Grovinvest vinde mobilier medical pe piața românească sub brand propriu, începând de anul viitor, aceasta se va face sub brandul Haelvoet, evident aceasta fiind o strategie de marketing global”, ne-a declarat Sorin Ardelean, directorul de producție al Grovinvest.

Producția de mobilier mobil medical

Grovinvest confecționează toate categoriile de mobilier mobil medical ce se pot regăsi într-un salon de spital sau azil, cum ar fi paturi, noptiere, mese, scaune și scaune de relaxare, precum și mese de examinare, tărgi, scaune cu rotile.

Grovinvest confecționează toate categoriile de mobilier mobil medical ce se pot regăsi într-un salon de spital sau azil, împărțite în trei categorii: Time to care, Time to heal, Time to meet.

Gama de produse Grovinvest se împarte în trei categorii: Time to care, mobilier pentru azile, Time to heal, mobilier medical pentru spitale și Time to meet, mobilier pe care să te așezi.

Fiecare proces este diferit și specific fiecărui departament. Astfel, în cazul departamentului de metale, procesul pornește de la materia brută sub formă de țevi și foi de tablă, care sunt debitate fie prin tăierea cu discuri fierăstrău, fie prin tăierea cu laser.

„În 2009 am achiziționat un utilaj capabil să taie cu laser atât pe foi de tablă, cât și pe țevi, la momentul respectiv fiind o ”bijuterie” fără echivalent în România. Aceasta a permis departamentului de R&D să imagineze geometrii complexe pe piese sub formă de țeavă, care ar fi fost imposibil de realizat eficient prin alte metode de prelucrare. Practic, 90% din metalul utilizat în confecționarea produselor noastre trece prin acest utilaj care și la ora actuală funcționează non-stop”, completează Sorin Ardelean.

Acestui utilaj i se adaugă un utilaj CNC pentru îndoirea țevilor, un strung, două freze CNC, o mașină de îndoit foi de tablă, trei roboți de sudură.

În departamentul de lemn, procesul pornește de la materia brută de tipul foilor de OSB, multistrat sau PAL și chiar și fosla. Tot rumegușul generat în acest departament este brichetat și utilizat în generatoare de aer cald, folosite pentru încălzire pe timpul iernii în halele fabricii.

În cazul departamentului de tapițerie, materia brută este alcătuită din bureți ignifugați de diferite densități, role de piele ecologică de diferite culori și texturi și scheletul de lemn utilizat ca suport. Bureții sunt tăiați la dimensiuni și sunt lipiți cu adeziv pe scheletele de lemn, husele din piele artificială fiind pregătite de croitorese.

Departamentul de asamblare nu face altceva decât să însumeze munca celorlalte departamente, culminând cu produsul final gata ambalat pentru livrare.

„Strategia noastră este de a fi cel mai potrivit furnizor de produse din domeniul nostru de activitate atunci când clientul este interesat de un cost total a unei dotări complete. Nu pretindem că avem cel mai bun preț de pe piață, ci dorim să fim cel mai potrivit partener pe întreaga durată de viață a unui produs, datorită următoarelor aspecte: mentenanța redusă și ușoară, durabilitate crescută a produselor, ergonomie crescută și, în general, longevitatea produselor”, susține directorul de producție al Grovinvest.

Direcția de dezvoltare a companiei

Grovinvest este într-o continuă expansiune, motiv pentru care angajările de personal se realizează constant, în prezent echipa Grovinvest fiind formată din 110 angajați care lucrează pe trei schimburi.

„Ne place să angajăm tineri proaspeți absolvenți ai Liceului Tehnologic Octavian Goga din Jibou și să îi formăm la locul de muncă pe utilajele noastre, dar avem și angajați de 55, 58 și 62 de ani. Nu există bariera de etnie, religie, vârstă sau sex, atâta timp cât potențialul angajat dorește să învețe și să se alinieze la standardele companiei”, menționează reprezentantul societății.

Prevenirea poluării și a accidentelor de muncă este o preocupare permanentă a tuturor angajaților Grovinvest. În acest sens, pentru prevenirea poluării, un pas important l-a reprezentat implementarea sistemelor de management de calitate și mediu ISO 9001 și ISO 14001, încă din primii ani de activitate.

Două măsuri palpabile luate în acest sens sunt utilizarea rumegușului generat intern pentru încălzirea halelor proprii, prin achiziționarea de generatoare de aer cald care funcționează pe brichete și investirea într-un strat nou de izolare pentru cuptorul de polimerizare a vopselelor epoxidice, reducându-se astfel consumul de gaze naturale cu 40%.

Faptul că produsele Grovinvest corespund tuturor normelor și regulilor europene reprezintă pentru conducerea companiei o garanție a direcției de dezvoltare

Faptul că produsele Grovinvest corespund tuturor normelor și regulilor europene reprezintă pentru conducerea companiei o garanție a direcției de dezvoltare. Totodată, societatea este printre puținele companii care au propriul departament R&D, procesări metale, procesare lemn, tapițerie și asamblare.

Aceste aspecte reprezintă avantaje competitive care diferențiază Grovinvest de alte companii cu același domeniu de activitate, conducerea companiei susținând cu tărie conceptul de integrare pe verticală.

„Această integrare pe verticală ne conferă o agilitate sporită când piața e în schimbare și, de asemenea, ne dă posibilitatea să realizăm și adaptări la cerința clientului. Dar, din nefericire, această strategie a făcut ca în ultima decadă tot venitul anual generat să fie necesar a fi reinvestit în achiziția de noi tehnologii. Pe de altă parte, rezultatul este o fabrică modernă cu cele mai noi și moderne tehnologii de fabricație”, adaugă directorul de producție al companiei.

Programul de investiții pentru 2018

Cele mai recente investiții realizate de Grovinvest au fost efectuate într-o nouă hală de producție și în mașinăriile aferente pentru procesarea lemnului. Acestea au început în 2015 și au durat aproape doi ani.

Pentru viitor, conducerea companiei și-a propus să investească în noi mașini de prelucrat metale, în anul 2018, și chiar să extindă hala de prelucrări metale. Totuși, conducerea este precaută deoarece data exactă de începere a programului de investiții depinde foarte mult de rezultatele anului fiscal curent.

Pentru anul următor, conducerea companiei intenționează să investească în achiziția de noi mașini de prelucrat metale și în extinderea halei de prelucrări metale

„Suntem optimiști și sperăm într-un rezultat bun, deoarece un set nou de utilaje, cum ar fi o mașină total automatizată de tăiat foi de tablă cu laser, o mașină de îndoit foi de tablă cu sistem de compensare și măsurare a unghiurilor, un strung CNC, va întări capacitatea noastră de producție”, mai spune reprezentantul Grovinvest.

Domeniul în care activează Grovinvest face dificilă predicția rezultatelor financiare cu 6 luni în avans. Cu toate acestea, prima jumătate a anului 2017 a fost una pozitivă, înregistrând o creștere a cifrei de afaceri, pentru sfârșitul anului fiind estimată menținerea tendinței de creștere.

„Avem echipamente noi și moderne a căror depreciere curge constant, iar una sau două luni de acalmie pot să influențeze negativ rezultatele unui an fiscal. Din fericire, în primele șase luni am fost foarte ocupați, drept urmare am avut o creștere din două cifre. Sperăm să păstrăm ritmul și pentru restul anului. Proprietarul afacerii are ca țintă o creștere anuală între 5 și 10% ceea ce va fi realizabil și datorită concentrării asupra pieței românești de sănătate”, încheie Sorin Ardelean, directorul de producție al Grovinvest.