Compania activează în mai multe domenii, produsele și serviciile grupului completându-se reciproc. Societatea Grup Șerban a fost înființată în anul 1994, având ca activitate principală deservirea pieței cu produse de panificație și patiserie. Deoarece a înregistrat o dezvoltare susținută încă de la înființare, 8 ani mai târziu, compania a decis să achiziționeze o moară de grâu, moment ce s-a dovedit a fi decisiv în dezvoltarea ulterioară a companiei.
În consecință, conducerea companiei a decis să își dezvolte afacerea și în alte sectoare de activitate, principalele domenii în care Grup Șerban activează astăzi fiind agricultură – producția și comercializarea cerealelor și plantelor oleaginoase – creșterea și comercializarea cărnii de pasăre – morărit și panificație – patiserie și cofetărie – alimentație publică, Băcăniile Șerban – distribuție și transport.
„Distribuția și logistica produselor noastre este asigurată integral de către companie. Tot parcul nostru auto este folosit pentru buna desfășurare a tuturor activităților firmelor din grup – autoutilitare, autocamioane și varietate mare de utilaje agricole”, declară Elena Bufnilă, director de marketing Grup Șerban.
Principalele domenii de activitate
Încă din primii ani de activitate, Grup Șerban a decis optimizarea activității, crescând astfel capacitatea cuptorului, calitatea produselor și, implicit, a rezultatelor economice ale societății.
Astfel, în anul 2002, compania a achiziționat o moară de grâu, din Franța, cu o capacitate de 50 tone/24 h și rezultând o cantitate de 28 de tone de făină albă/24 h, Moara Șerban fiind situată în localitatea Filipești, comuna Bogdănești, județul Bacău.
„Pâinea și specialitățile de patiserie marca Șerban sunt pline cu dragoste, pasiune, gust și sănătate. Povestea noastră a început cu o Moară.”
Moara produce 70% făină albă, 23% tărâțe, 6% făină neagră și 1% făină graham, acestea fiind folosite atât ca materii prime în producția proprie de panificație și patiserie, cât și pentru comercializarea în magazinele proprii și ale partenerilor.
„Brutăria Șerban produce pe lună aproximativ 420.000 bucăți de pâine și deservește atât furnizorii din localitățile limitrofe orașului Onești, cât și contractele încheiate cu Profi, Kaufland, Zanfir, Billa, Penny”, susține Elena Bufnilă.
Gama de produse de panificație și patiserie este foarte largă, de la pâine albă până la pâine cu mălai, pâine multicereale Prokorn, pȃine cu lapte, de la brȃnzoaice calde, minicroissante cu nucă și ciocolată, croissante cu unt și spumă de portocale până la sărățele, susănei și covrigei.
Conducerea companiei și-a dorit extinderea afacerii și în alte domenii de activitate, punând bazele Fermei Avicole Șerban. Astfel, în anul 2004, Grup Șerban a achiziționat două ferme de creștere pui broiler, una în comuna Zorleni, județul Vaslui, cu o capacitate de producție de 3.150.000 de capete/an și una la Parincea, județul Bacău, cu o capacitate de producție de 852.000 de capete/an.
Carnea de pasăre obținută de la Ferma Avicolă Șerban este comercializată atât către mici colaboratori, cât și către marile hypermarketuri cum ar fi Billa sau Auchan.
Povestea agriculturii Grup Șerban a început doi ani mai târziu, când compania și-a îndreptat atenția către acest domeniu.
Datorită lucrărilor de calitate executate cu ajutorul utilajelor performante, a angajaților profesioniști și dedicați, dar și prin respectarea condițiilor contractuale, Grup Șerban a câștigat încrederea proprietarilor de teren din trei județe – Bacău, Vrancea și Vaslui. Culturile predominante dezvoltate de companie sunt: grâu, rapiță, secară, porumb, floarea soarelui, soia, mazăre, muștar, plante de nutrețuri.
Debutând inițial în domeniul panificației și patiseriei, Grup Șerban a dorit să își extindă activitatea și în alte domenii
Grupul deține și un lanț propriu de magazine, Băcăniile Șerban, cele 7 băcănii fiind dezvoltate în perioada 2013-2015, odată cu inaugurarea unei noi fabrici de pâine în Filipești, comuna Bogdănești. Designulul ultimei băcănii modernizate în orașul Onești este puțin diferit de restul, deoarece s-a pus accentul pe accesorii și mobilier „reuse”.
„Ca noutate față de restul băcăniilor, s-a construit un punct de vânzare din stradă sub forma unei căruțe, denumită „Căruța cu Bucate” by Băcănia Șerban, cu meniuri fast food pentru amatorii de carne la grătar. În fața Băcăniei Șerban și a Căruței cu Bucate se află o mică terasă cu mese tip bar realizate din butoaie de vin, unde se poate savura fie meniul ales, fie produsul de patiserie preferat sau chiar un sandwich”, adaugă directorul de marketing al companiei.
În plus, conducerea companiei a decis, în aceeași perioadă, inițierea și dezvoltarea unei noi ramuri – produse de cofetărie. Astfel, s-a investit în construirea unui laborator de cofetărie – Laboratorul cu Delicii – care folosește rețete și ingrediente inedite și rafinate pentru prepararea torturilor, prăjiturilor și candy-bar-urilor.
Trendul pieței – o alimentație sănătoasă
Agricultura din România se confruntă cu diferite probleme, precum subvențiile acordate cu întârziere, lipsa unui cadru legal prin care să se desfășoare fărâmițarea terenurilor agricole, lipsa unui plan bine realizat în ceea ce privește irigațiile, infrastructura slabă, lipsa personalului calificat în domeniu, birocrația și, nu în ultimul rând, inexistența unui plan cadastral actualizat care s-ar putea rezolva printr-o Ordonanță de Guvern.
Grup Șerban este conectat permanent la tendințele pieței și se adaptează constant la nevoile clienților, cel mai nou trend fiind alimentația sănătoasă.
Cu toate acestea, Grup Șerban este conectat permanent la tendințele pieței și se adaptează constant la nevoile clienților. Și, cum în trendul agroalimentar, alimentația sănătoasă a devenit o preocupare de bază a consumatorilor, compania a implementat un Sistem de management al calității și siguranței alimentului, în conformitate cu prevederile standardelor SR EN I 9001:2008 și ISO 22000:2005.
„Calitatea și siguranța alimentelor marca Șerban reprezintă “Cartea de Vizită” în fața clientului. Ne dorim să fim alături de consumatori prin produse gustoase, naturale și hrănitoare, necesare stilului de viață sănătos.”, menționează Elena Bufnilă, directorul de marketing al Grup Șerban.
În plus, societatea folosește tehnologii de creștere, abatorizare și comercializare a produselor din carne de pasăre în concordanță cu standardele Uniunii Europene, puii fiind hrăniți cu furaje din ferma vegetală proprie. Acestea determină un produs final de calitate, ce garantează o masă gustoasă și hrănitoare, necesară unui stil de viață sănătos.
Continuarea extinderii activității
Principalul obiectiv al companiei reprezintă dezvoltarea domeniului de activitate prin creșterea continuă a calității, siguranței produselor și serviciilor oferite.
Așadar, cele mai recente investiții au vizat construirea unei baze de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase, cu o capacitate de 38.000 de tone, și unui uscător de cereale cu o capacitate de încărcare de 120 de tone și uscare de 40 de tone/oră.
În momentul de față, compania investește într-o fabrică de nutrețuri combinate în Bârlad, județul Vaslui, scopul acestui proiect fiind reducerea cheltuielilor în serviciile de transport, manipulare, recepție și livrare a furajului.
În viitorul apropiat, Grup Șerban are în plan extinderea agriculturii și în alte județe, dar și dezvoltarea de magazine Băcăniile Șerban și în alte orașe din România. „Vom continua pașii de dezvoltare prin extinderea agriculturii, lansarea de noi produse, dezvoltarea și creșterea numărului de magazine Băcănia”, afirmă doamna Elena Bufnilă, directorul de marketing.
Grație economiilor făcute la nivel de logistică și a creșterii producției agricole, anul acesta fiind unul bun în agricultură, conducerea companiei se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri cu 10% față de anul trecut, când a înregistrat 38,91 milioane de euro.
Mai mult, prețurile mici la cereale vor aduce beneficii atât în sectorul morărit – panificație cât și în cel de creștere a pasărilor. Iar capacitățile de depozitare, utilajele achiziționate pentru uscare și curățare a cerealelor din zona Orbeni vor ajuta la creșterea veniturilor.