Producatori

Grupul Rossmann, 20 de ani de dezvoltare eficientă în România

01.07.2018

Compania a inaugurat în acest an cea mai modernă fabrică de ambalaje din carton ondulat din Sud Estul Europei. Grupul Rossmann, înființat acum mai bine de 90 de ani în Franța, la Strasbourg, de către Lucien Rossmann, își desfășoară în prezent activitatea la nivel mondial prin 25 de fabrici deținute în opt țări de pe continentul european și cel african. Activitatea principală a grupului este concentrată pe producția de hârtie, ambalaje de carton ondulat și produse de ambalare care corespund cerințelor primite de la clienți pentru soluții de ambalare complete. Experții din echipele Rossmann sunt oameni pasionați de ceea ce fac și sunt antrenați să înțeleagă nevoile tuturor clienților, indiferent care sunt acestea.

În țara noastră, bazele grupului Rossmann au fost puse în anul 1990, prin achiziția Întreprinderii de Carton Ondulat și Ambalaje București (ICOA), viitoarea Romcarton SA. Șapte ani mai târziu a avut loc și achiziționarea celui mai important producător local de hârtie, actualul Ambro Suceava.

„Au urmat 20 de ani de dezvoltare rapidă pentru România, dar și pentru noi, 20 de ani în care am oferit clienților noștri produse de calitate, fabricate responsabil, 20 de ani în care ne-am îndeplinit promisiunile făcute. În 2015 am știut că piața este pregătită pentru mai mult. La fel și noi. De aceea, ne-am propus să ridicăm nu doar o fabrică nouă, ci și standardul pentru întreaga industrie a ambalajelor. Ne-am dorit să oferim mai mult, atât clienților, cât și angajaților. Și bineînțeles să fim în armonie cu mediul”, ne-a declarat domnul Paul Henri Kohler, Director General al Grupului Rossmann România.

Misiunea principală a grupului este de a oferi clienților actuali și potențiali hârtie și soluții de ambalare de calitate. Angajații își desfășoară activitatea în baza unor valori etice sănătoase, clădite în timp, care îi sprijină în respectarea angajamentelor asumate. Printre aceste valori se numără buna credință, buna voință, bunul simț și buna dispoziție, mottoul care stă la baza activităților grupului fiind „Ambalăm din pasiune”.

Produsele realizate și tehnologiile utilizate în producție

În România, activitatea de producție cuprinde 3 tipuri de produse: hârtie pentru carton ondulat, plăci de carton ondulat și soluții complete de ambalaje din carton ondulat.

Sortimentele de hârtie care se fabrică în prezent la Ambro Suceava sunt hârtii 100% reciclate și reciclabile, folosite în industrie (carton ondulat): Testliner, Schrenz și Wellenstoff, compania producând gramaje cuprinse între 90g și 250g.

În 2017, Ambro, fabrica de hârtie din Suceava, a fost cel mai mare reciclator din România, cu 142.000 de tone de maculatură reciclată

Atât Ambro cât și Romcarton realizează plăci de carton ondulat, care este apoi transformat în cadrul fabricilor sau vândut la diverși transformatori din toată România, care produc ambalaje în serii mici.

„Nucleul afacerii noastre este concepția, producția și desfacerea de ambalaje din carton ondulat. Oferim consultanță în dezvoltarea celor mai potrivite soluții de ambalare, eficiente și ușor de manevrat, expertiză și suport în proiectele de mecanizare, optimizarea ambalajelor existente la client și optimizare de costuri pentru soluțiile de ambalare existente. Avem capacitatea de a produce orice tip de ambalaj din carton ondulat, pentru orice industrie. Asigurăm livrarea într-o perioadă de timp de 5-10 zile în toată România și țările limitrofe, în funcție de complexitatea soluției de ambalare. Pentru anumite industrii, putem asigura și livrare JIT (just in time)”, a precizat domnul Paul Henri Kohler.

Faptul că cele două fabrici din România sunt parte a grupului francez Rossmann aduce un plus de valoare, atât prin baza de date dezvoltată la nivelul grupului, cât şi prin întâlnirile sistematice în care sunt împărtășite idei și soluții, toate acestea având ca scop satisfacția finală a clienților.

În ceea ce privește tehnologiile utilizate în producție, domnul Kohler a mai adăugat: „Am încercat de a lungul timpului să adaptăm utilajele noastre de producție la cerințele pieței. Suntem dotați cu utilaje care provin de la cei mai renumiți producători pentru industria noastră, utilaje ce ne permit să răspundem cerințelor de calitate ridicată care există pe piața din România.”

Anul trecut, la Popești Leordeni a avut loc construcția celei mai moderne fabrici de carton ondulat din Europa de Est. În afară de utilajele performante, toate fluxurile de producție au fost automatizate, ceea ce permite echipelor de angajați să se concentreze pe cele mai importante sarcini și anume productivitatea și calitatea produselor.

O nouă unitate de producție la București

Investiția de 34 de milioane de euro constă într-o fabrică de carton ondulat și ambalaje din carton ondulat, o construcție de 35.500 de metri pătrați care se întinde pe un teren de 100.000 de metri pătrați și este dotată la cele mai înalte standarde. Eficiența logisticii interne este asigurată de un depozit vertical și de sisteme de transport complet automatizate, unice în Europa.

„Automatizarea ne va permite să creștem productivitatea și totodată să fim mult mai atenți la calitatea produselor noastre. Capacitatea noului Romcarton, odată cu atingerea potențialului maxim, va fi cu 50% mai mare, adică 60.000 de tone de carton ondulat produse anual. Ne-am gândit și la dezvoltarea viitoare, și vom putea în timp, să producem 80.000 de tone pe an, apoi 100.000 de tone pe an”, a precizat domnul Kohler.

La evenimentul de inaugurare a noii fabrici din Popești-Leordeni au participat Președintele Consiliului de Administrație al Grupului Rossmann România, domnul Fabrice Rossmann, Ambasadorul Franței în România, doamna Michele Ramis, autoritățile locale, BCR – banca ce a asigurat  finanțarea  proiectului, precum și restul partenerilor financiari ai grupului Rossmann în România – ING, Citi, BRD și Lea Leasing, dar și clienți, furnizori, parteneri care au venit în număr mare pentru a celebra finalizarea celei mai moderne fabrici de ambalaje din carton ondulat din Sud Estul Europei.

Piețele de desfacere și avantajele competitive ale grupului Rossmann

„Hârtia reciclată este un produs care se poate vinde până la 1.500 km distanță. Mai departe nu mai suntem competitivi din cauza transportului și a concurenței. 25% din hârtia pe care o producem la Ambro este exportată în țările din Europa centrală și de sud. Restul este folosită în fabricile noastre din România sau vândută la alți producători de carton ondulat de pe piața locală”, a mai declarat domnul Paul Henri Kohler.

Pentru ambalajele din carton ondulat, având în vedere că sunt foarte voluminoase (se pot încărca maxim 5-6 tone într-un camion), raza de livrare se limitează la 1.000 km distanță față de fabricile Rossmann. 85% din ambalajele produse sunt vândute în România, restul de 15% fiind vândut în țările limitrofe (Moldova, Ucraina, Bulgaria, Grecia).

Având în vedere că mulți dintre clienții Rossmann folosesc ambalajele la exportarea produselor lor, mai mult de 50% din ambalajele produse de companie sunt exportate, direct sau indirect, spre toată Europa și nu numai

Unul dintre avantajele competitive importante care diferențiază compania de alte firme cu un domeniu de activitate similar sunt valorile aplicate în activitatea de zi cu zi, respectul pentru clienți, parteneri și angajați, pentru cuvântul dat și pasiunea cu care fiecare angajat se implică în activitățile depuse. Acești factori au asigurat succesul grupului în cei aproape 100 de ani de existență și au permis companiei din România să atingă performanțele de care se bucură astăzi.

Echipa de angajați Rossmann România

În fabricile Grupului Rossmann România lucrează în prezent aproximativ 900 de angajați, într-un mediu de lucru care urmărește creșterea performanței și încurajează inovația, fiecare nou angajat beneficiind încă din prima zi de un plan de integrare personalizat, acompaniat de un tutore.

„Indiferent de poziție, oraș de lucru sau vechime în companie, lucrăm împreună cu angajații pentru a identifica oportunitățile de dezvoltare profesională și personală care răspund cel mai bine așteptărilor și nevoilor companiei, dar și ale lor, personale. Formarea profesională reprezintă o pârghie esențială pentru acompanierea schimbării, pentru încurajarea angajamentului tuturor şi pentru îmbunătățirea calității soluțiilor oferite clienților noștri”, a afirmat cu încredere domnul Kohler.

În fiecare an compania Rossmann alocă un buget important formării profesionale continue, astfel încât să realizeze obiectivele propuse și anume să dezvolte competențe durabile pentru o afacere durabilă.

Ambro este prima companie din județul Suceava care a organizat o clasă de învățământ dual, începând cu anul școlar 2017-2018. Astfel, 25 de elevi se pregătesc pe parcursul a 3 ani pentru a obține calificarea de operator fabricarea și prelucrarea celulozei și hârtiei, urmând ca la finalul școlii să fie angajați în cadrul companiei. Elevii înscriși la clasa Ambro beneficiază de burse de studiu lunare, echipament de lucru și de protecție gratuit, examinări de medicina muncii și analize medicale gratuite, cursuri de formare profesională inițială și continuă, mediu de lucru plăcut și transfer de cunoștințe în domeniu de la cei mai buni specialiști, condiții de practică moderne și acces la metode și utilaje performante, precum și implicarea în activități de responsabilitate socială.

Investiții pentru dezvoltarea activității și rezultate economice

Începând cu anul 2007, pe partea de hârtie compania a schimbat strategia, abandonând producția de hârtie pe bază de lemn pentru producția de hârtie reciclată. În vederea acestei schimbări, s-au efectuat investiții în diverse îmbunătățiri ale fluxului de producție, investiții care au culminat în anul 2014, cu instalarea unei prese de tratare pe MH1 (mașina de hârtie 1), crescând calitatea și producția utilajului. Această investiție majoră (6.000.000 de euro)  a fost finanțată parțial din fonduri europene.

Totodată, pentru ambalajele din carton ondulat, între anii 2012 și 2016 s-au investit mai mult de 6.000.000 de euro la fabrica din Suceava, ceea ce a permis dublarea producției, compania ajungând la 30.000 de tone de produse anual. Alte investiții au mai fost efectuate în utilaje de producție, dar și în îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajați.

Viitoarele investiții se vor concentra într-o primă fază în eficientizarea energetică la Ambro, Suceava. În acest sens, există un proiect de investiții de 9 milioane de euro într-o cogenerare, care va fi finanțat parțial din fonduri europene nerambursabile. Tot la Ambro, conducerea companiei are în vedere și un proiect de dezvoltare a fabricii de hârtie, atât pentru creșterea calității și capacității de producție, cât și a condițiilor de lucru. Obiectivul este susținerea creșterii continue a cererii de carton ondulat, prin investiții în spații de stocare dar și în utilaje mai performante.

Rezultatele financiare oficiale ale companiei au indicat că grupul Rossmann a realizat în anul 2017 o cifră de afaceri de 107 milioane de euro. Producția de hârtie a fost de 133.000 de tone, iar cea de carton ondulat de 143 de milioane de metri pătrați. În anul 2018, grupul preconizează o creștere de 5% a rezultatelor financiare față de anul precedent.