Stiri: Economie

Guvernul a aprobat înființarea Departamentului pentru Privatizare

24.04.2014

Ieri a fost aprobată, în ședința de Guvern, Ordonanța de Urgență privind înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului. Scopul departamentului este reprezentat de stabilirea unor măsuri pentru eficientizarea activităţii de privatizare pentru dezvoltarea activităţii economice în condiţii de profitabilitate, a operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la operatorii economici,  precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, DPAPS se înființează ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie.

Atribuțiile departamentului vizează domeniul privatizării și activitățile de atragere de investiții la operatorii economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei.

,,Înființarea DPAPS vine ca urmare a necesității structurării activităților care vizează privatizarea companiilor cu capital de stat. Departamentul are rolul de coordonator al activităților de elaborare și monitorizare a implementării strategiilor de privatizare pentru operatorii economici cu capital de stat, în subordinea Ministerului Economiei. Principalul obiectiv al creării DPAPS este asigurarea coerenței și eficientizarea procesului de privatizare, astfel încât să fie îndeplinite cu succes angajamentele asumate în programul de guvernare – deschiderea companiilor de stat către capitalul privat, eficientizarea și rentabilizarea activității operatorilor economici cu capital de stat în vederea asigurării competitivității la nivel local și regional. Departamentul are în atribuții doar activitatea de privatizare, nu și managementul companiilor”, a declarat Constantin Niță, ministrul Economiei.