Guvernul a luat măsuri pentru a asigura alimentarea cu energie termică

06.10.2016

Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi, Guvernul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabilește că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanțări, serviciul public de alimentare a populației cu energie termică nu poate fi asigurat.

Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinație vor merge direct către furnizorii și producătorii de energie termică în sistem centralizat.

De asemenea, potrivit actului normativ adoptat astăzi, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvență și faliment, în cazul furnizorilor și producătorilor de energie termică.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autoritățile administrației publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică și furnizorul de combustibil.

„Guvernul a găsit soluția legislativă pentru asigurarea, cel puțin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populație. În paralel, Ministerul Energiei a inițiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităților administrației publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la această soluție, că am reușit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetățenii Capitalei”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

 

 

Citiți și despre: