Stiri: Logistica

Drumul expres Arad-Oradea.

Guvernul alocă fonduri pentru lucrările la drumurile judeţene şi comunale

20.08.2015

Guvernul a decis ieri repartizarea pe județe a sumei de 300 de milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor la drumurile județene și comunale, alocările pe judeţe fiind realizate în funcţie de lungimea drumurilor și de capacitatea financiară a fiecărui județ în parte.

Conform Executivului, primul criteriu urmărește repartizarea direct proporțională a banilor, în funcție de lungimea drumurilor din judeţul respectiv. În acelaşi timp, criteriul privind capacitatea financiară se aplică invers proporţional. S-au alocat, prin urmare, sume de bani mai mari pentru județele cu o capacitate financiară redusă. Astfel, cele două principii asigură repartizarea echilibrată a banilor în judeţele ţării, ceea ce va contribui la reducerea discrepanțelor dintre acestea.

Hotărârea de Guvern a fost iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Ulterior publicării acestei Hotărâri în Monitorul Oficial, repartizarea în cadrul județelor se va face prin hotărâri ale consiliilor județene, după consultarea primarilor, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor”, conform Guvernului.

Potrivit OUG nr. 20/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale s-au majorat cu suma de 300 de milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale.