Pret lemn de foc 2019

Guvernul amână aplicarea sistemului care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase

13.04.2017

Guvernul a prorogat ieri, prin Hotărâre de Guvern, până la 21 octombrie 2017, termenul de intrare în vigoare a normelor care stabilesc cadrul legal privind sistemul care asigură trasabilitatea materialelor lemnoase rezultate din exploatarea pădurilor României (SUMAL).

Prorogarea termenului a fost necesară întrucât este nevoie de timp suplimentar pentru recepția tuturor modulelor, elaborarea și aprobarea ordinului privind testarea sistemului (SUMAL) și încheierea de convenții cu administratorii de fond forestier și testarea efectivă a sistemului.

Reglementările referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare al acestora și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund au fost stabilite prin HG 1004/2016, iar termenul inițial pentru intrarea lor în vigoare a fost 21 aprilie 2017.

Sistemul SUMAL permite transparentizarea circuitului pe care îl parcurge lemnul din momentul marcării până la destinatar. Astfel, ocoalele silvice vor avea posibilitatea să vadă, în timp real, toate transporturile de materiale lemnoase care se fac de pe teritoriul administrat de ele.

De asemenea, operatorii economici care dețin depozite de materiale lemnoase vor putea utiliza toate informațiile introduse în SUMAL pentru raportări interne. Va fi eliminată posibilitatea transporturilor multiple cu același act de proveniență, dar și crearea de stocuri false de lemn în depozite.

 

 

Citiți și despre: