Potrivit ordonanţei de urgență aprobată în şedinţa de marţi, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare şi începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
În plus, începând cu 1 iulie 2013, s-a hotărât amânarea temporară, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW. Centrale eoliene înseamnă un certificat verde, iar centralele electrice solare două certificate verzi. În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.
Măsurile adoptate, potrivit premierului Victor Ponta, trebuie să respecte realităţile economice şi sociale. Guvernul este obligat să adopte măsuri privind sistemul de susţinere a energiei din surse regenerabile, deoarece marile unităţi producatoare să nu îşi ‘închidă porţile’, iar preţul energiei să fie sustenabil pentru industrie şi populaţie.
De asemenea, premierul a declarat în ultimii 7 ani, preţul la energie electrica, in SUA a scazut cu 4%, iar în Europa a crescut cu 38%.
Cei care investesc în producția de energie regenerabilă sunt atrași de țara noastră tocmai datorită unei scheme de sprijin foarte generoase, una dintre cele mai bune din Europa. Odată schimbată această schemă, companiile care produc energie verde s-ar putea îndrepta către alte state cu scheme mai profitabile.