Stiri: Energie

Monitorul Preturilor Carburantilor

Guvernul majorează acciza la combustibil. Ce spun transportatorii

30.08.2017

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a afirmat, astăzi, la începutul şedinţei de Guvern, că majorarea accizei la benzină şi motorină se va face în două etape: 15 septembrie şi 1 octombrie. Majorarea urmează să fie de 0,16 lei pe litru pentru fiecare din cele două etape precizate.

”Termenele pe care l-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 lei pe litru pentru toate cele trei categorii de combustibil – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină – şi data de 1 octombrie la care va creşte cu încă 0,16 lei pe litru pentru cele trei categorii”, a declarat ministrul de Finanţe.

Conform acestuia, majorarea accizei la combustibili se face etapizat pentru a nu genera creşterea preţului la pompă sau scăderea consumului.

În acelaşi timp, transportatorii spun că această majorare reprezintă o gaură neagră pentru industria transporturilor terestre de mărfuri şi călători.

“Guvernul României rămâne imun la solicitările patronatelor din transporturi şi refuză să dialogheze cu aceştia în contextul creşterii accizelor la carburanţi. Cu toate că în plenul Consiliului Economic şi Social, patronatele, societatea civilă şi sindicatele s-au opus în unanimitate proiectului de modificare a Codului Fiscal, din declaraţiile publice referitoare la asumarea din partea Guvernului a creşterii accizelor, se conturează o nouă etapă neagră pentru transporturile româneşti”, conform Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

De asemenea, asociaţia de transportatori a atras atenţia asupra faptului că orice eurocent diferenţă în costul operaţional, influenţează direct competitivitatea companiilor româneşti din transporturile terestre mutând consumul de carburant în afara României, bugetul de stat fiind aşadar în pierdere.