Stiri: Social

Guvernul: Noi schimbări în învăţământul superior

23.09.2015

Executivul a aprobat astăzi,  prin două Hotărâri de Guvern, unele măsuri privind structurile instituţiilor de învăţământ superior şi specializările sau programele de studii universitare de licenţă organizate de acestea. De asemenea, au fost aprobate şi domeniile și programele de studii universitare de masterat, precum şi domeniile de studii universitare de doctorat din cadrul acestora.

În urma deciziei au fost introduse completări privind noi specializări sau programe de studii universitare de licență și de master, precum şi modificarea capacității maxime de școlarizare. În plus, se realizează și actualizarea structurilor unor instituții de învățământ superior, ca urmare a propunerilor Senatelor universităţilor şi ca parte a procesului de reformă a sistemului educaţional.

„Aceste modificări vor contribui la adaptarea rețelei universitare la cerințele pieței muncii și la compatibilizarea sistemului românesc de educație și formare profesională cu cel european, precum și la buna desfășurare a procesului educațional în anul universitar 2015 – 2016”, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.

În acelaşi timp, au fost completate programele de studii universitare de master pentru anul universitar 2015 – 2016, cu 36 de noi programe, în 86 de instituţii de învăţământ superior. S-a ajuns astfel, la peste 4000 de programe de studii universitare de master. Printre noile programe de studii universitare de master acreditate introduse la instituțiile de învățământ se numără: Aplicații ale chimiei în expertize juridice, Inginerie energetică/ Energy engineering, Inginerie hidraulică și protecția mediului, Business services, Dreptul colectivităților locale, Drept medical, Antreprenoriat și management strategic, Managementul programelor și investițiilor/ Programs and investments management şi Finanțarea, guvernanța și gestiunea riscurilor în organizațiile publice.