Stiri: Energie

Legea privind eficiența energetică

Guvernul poate interzice exportul de energie, în situaţii de criză

15.01.2017

Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză, în perioada 16 ianuarie – 15 februarie 2017. Conform unui comunicat de presă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat, în ședința Executivului de joi, o analiză privind funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), ca urmare a parcurgerii a șase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale și de energie electrică. În analiza prezentată, ministrul a făcut referiri inclusiv la date privind starea Sistemului Energetic Național, prognozele meteorologice și evoluția stocurilor de combustibil.

„În data de 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN, motivată de: prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 — 20 ianuarie 2017); deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând un minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s); scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului; deficitul semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie 2017; consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi), dar și de energie electrică (de peste 9.500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017, și cu un maxim de 9.730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 — 19:00); afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene; aprovizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui; impactul defecțiunilor asupra capacității de producție a unor grupuri energetice”, afirmă reprezentanții ministerului.

În acest context, în conformitate cu Legea Energiei, ministerul de resort este obligat să dea curs notificării operatorului de transport și sistem. Aşadar, Ministerele Energiei și Economiei, în calitate de co-inițiatori, au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică, aprobată în ședința de joi.

Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie — 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se mai arată în comunicat.

„Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadrul legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea oricărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia, ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Prin Hotărâre a fost creat cadrul prin care Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem în domeniul energiei electrice, poate pune în aplicare, doar în cazul unei situații de criză, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.