Stiri: Stiri

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea descentralizării

20.11.2013

Guvernul şi-a asumat ieri răspunderea în Parlament pentru Proiectul de lege privind descentralizarea administraţiei publice. În cadrul şedinţei Plenului reunit al Parlamentului, primul ministrul Victor Ponta a declarat că descentralizarea administrativă şi financiară este un pas extrem de important de modernizare a statului roman și că această lege serviciul public va fi mai aproape de cetățean.

”Toată lumea s-a declarat, în principiu, în favoarea descentralizării. Scopul real este aducerea deciziei privind activitatea multor instituţii publice cât mai aproape de cetăţean”, a afirmat primul ministru.

Potrivit lui, legea adducer eguli mai clare privind atribuțiile existente la nivel central și la nivel local.

Domeniile care se descentralizează ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sport, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, tabere şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. ”Impactul bugetar va fi pentru 2014 un impact neutru deoarece aceste instituţii trec cu tot cu buget”, a continuat Ponta.

Despre amendamentele aduse, Victor Ponta a precizat că ”sunt mai multe amendamente pe care unii dintre deputaţi le-au depus în discuţiile cu miniştrii, pentru că în special e vorba despre amendamente la anexe”.

Întrebat dacă cele 508 amendamente aduse proiectului de lege nu sunt cam multe, premierul a afirmat că au fost foarte multe probleme tehnice. ”A mai fost ceva: există o uriaşă rezistenţă în aparatul tehnic al ministerelor, funcţionarii aceia din ministere nu vor să decentralizăm, că, vă daţi seama, îşi pierd ei pâinea. S-au făcut o mulţime de greşeli aparent neintenţionate”, a declarat acesta.