Slide

Stiri: Sănătate

Medicamente Zentiva.

Guvernul trebuie să stimuleze investiţiile în domeniul producţiei de medicamente

30.01.2018

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – consideră că singurul mod prin care se poate asigura un acces neîngrădit al populației la medicamentele esențiale îl reprezintă elaborarea de politici și programe publice care să stimuleze investițiile în domeniul manufacturii de medicamente pe teritoriul țării.

“Politicile publice din domeniul medicamentului de după 2015, elaborate în afara oricărui dialog cu producătorii de medicamente din România, au făcut imposibilă continuarea investițiilor în situri noi de fabricație precum și în extinderea celor existente”, a comentat Dragoș Damian Director Executiv PRIMER.

Astfel, politica discriminatorie de prețuri, care ridică standarde duble pentru medicamentele generice, “taxa clawback” care s-a dublat în ultimii doi ani și care generează o dublă impozitare unică a industriei farmaceutice, absența unor stimulente financiare pentru achiziția specifică de echipamente industriale și lipsa oricărei diplomații economice pentru exportul de medicamente – reprezintă doar câteva obstacole în calea dezvoltării fabricilor de medicamente din Romţara noastrăânia.

Producătorii de medicamente care au fabrici în România, indiferent de capital, au plătit în ultimii cinci ani sute de milioane de lei în contul “taxei clawback”, în loc să investească în extinderea și modernizarea capacităților de producție, în transferuri tehnologice de produse noi și în angajarea mai multor specialiști în cercetare și dezvoltare.

“Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în anul 2006 se fabricau în România pentru desfacere pe piata internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani. Orice încercare din ultimul an de a demonstra Ministrului Sănătății și Ministrului Finanțelor Publice că fabricile de medicamente din România pierd din competitivitate, în special datorită “taxei clawback”, a fost sortită eșecului”, a arătat reprezentantul PRIMER.

Prin urmare, PRIMER consideră că în capitolul vizând măsurile economice și politicile industriale din Programul de Guvernare 2018-2020 trebuie să fie cuprinse prevederi concrete și specifice referitoare la industria de medicamente și la modalități de a stimula transferul de unități de producție, tehnologie și facilități de cercetare-dezvoltare către România. Aceste măsuri, dacă sunt implementate imediat, vor face în așa fel încât după 2020 să nu mai vorbim despre crize de medicamente, despre medicamente aduse de bolnavi din alte țări și despre închideri de fabrici de medicamente.