Stiri: IT&C

Hackerii au început să atace din ce în ce mai multe dispozitive mobile

06.08.2015

La nivel global, numărul amenințărilor pentru dispozitive mobile s-a triplat în al doilea trimestru al anului 2015, ținta acestor atacuri de spionaj fiind companiile mici și mijlocii, potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab.

Datele arată că 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte țări care s-au numărat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franța, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit și China.

În al doilea trimestru al anului au apărut 291.800 de programe malware noi ce vizau dispozitivele mobile, de 2,8 ori mai multe decât în trimestrul anterior. De asemenea, în perioada analizată, 1 milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate, de 7 ori mai multe decât în T1.

În acelaşi timp, operațiunile de mobile banking au rămas ținta principală a atacurilor. Raportul din primul trimestru al anului, realizat de Kaspersky Lab, menționa malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil să atace nu mai puțin de 29 de aplicații bancare și financiare. Cea mai recentă versiune a malware-ului, care a apărut în trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicații bancare și financiare. Scopul său principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care să atace, printre altele, aplicații de email populare.

Conform studiului, au fost înregistrate 5.900.000 de notificări care avertizau cu privire la tentativele de infectare cu malware cu scopul de a fura bani, prin accesarea online a unor conturi bancare – cu 800.000 mai puține decât în primul trimestru.

Amenințările financiare nu se limitează la programele malware care atacă clienții sistemelor de online banking. Pe lângă programele malware (83%), amenințări financiare sunt și minele de Bitcoin (9%) – programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar și hoții de portofele Bitcoin (6%) și keyloggerii (2%).

“În al doilea trimestru am lansat o inițiativă importantă, numită Securing Smart Cities, care își propune să îi ajute pe dezvoltatorii orașelor inteligente să țină cont de securitatea cibernetică în activitatea lor. Dacă măsurile de securitate nu sunt planificate în faza de dezvoltare, ar putea exista repercusiuni serioase mai târziu, iar abordarea retrospectivă în securitate nu este cea mai eficientă”, a declarat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab.