FMCG

Harmopan, tradiţie în morărit şi panificaţie

01.01.2016

Compania este liderul de piaţă din regiunea Harghitei, produsele sale ajungând zilnic la peste 600 de clienţi-parteneri. Numele Harmopan s-a împletit de-a lungul anilor cu tot ceea ce înseamnă tradiţie, fiind cea mai mare societate cu profil de morărit şi panificaţie din regiunea Harghitei. Compania şi-a început activitatea în anii ’30, iar de-a lungul timpului a reuşit să se dezvolte, ajungând să deţină, la ora actuală, cele mai moderne şi avansate tehnologii de producţie din regiune.

Prin seriozitate, profesionalism şi prin respectarea standardelor de calitate, Harmopan şi-a câştigat renumele, devenind, în prezent, un brand apreciat în industria de morărit şi panificaţie. În plus, prin intermediul produselor tradiţionale, compania se poate numi „păstrătorul obiceiurilor şi a savorilor secuieşti”.

“Obiectul de activitate al societăţii este măcinarea cerealelor, fabricarea şi comercializarea produselor de morărit, panificaţie, patiserie, produse zaharoase, paste făinoase, prestări de servicii, precum şi operaţiuni de export-import.  Din anii ’90 şi până în prezent, capacităţile de producţie s-au mai redus, în urma apariţiei în număr mare a concurenţei în sectoarele noastre de activitate, însă cele pe care le-am menţinut în funcţiune, le-am modernizat, astfel că, din punct de vedere tehnic, sunt compatibile şi adecvate aplicării celor mai moderne şi avansate tehnologii de fabricaţie”, a explicat, pentru Jurnalul de Afaceri,  András Ignác, Preşedintele Consiliu de Administraţie al Harmopan SA.

Patru mori şi 39 de magazine

Compania are în funcţiune patru mori, două de grâu şi câte o moară de porumb şi secară. Capacitatea totală de depozitare a cerealelor este peste 5.000 tone, iar capacitatea de măciniş ajunge la 220 tone, în 24 ore.

În domeniul panificaţiei, compania deține două unităţi în Miercurea-Ciuc, la sediul societăţii, şi câte o unitate în oraşele mai mari ale judeţului: Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa. Pe platforma administrativă mai funcţionează şi secţia de napolitane, un depozit en-gros, un magazin de desfacere non stop şi un bistro.

O parte semnificativă a produselor fabricate de către companie este desfăcută, în prezent, în cele 39 de magazine proprii, care sunt dispersate pe tot teritoriul judeţului Harghita şi în oraşele Braşov, Sovata, Târgu-Mureş, Sighişoara.

Bálint Tibor, responsabil comercial produse de panificaţie şi patiserie, spune că deşi consumul de pâine la români scade de la an la an, clienţii preferă din ce în ce mai mult pâinea ambalată, feliată, cu E-uri cât mai puţine şi cu un aport caloric scăzut.

„În perioada următoare dorim să deschidem  alte magazine pe raza judeţului Harghita, dar mai ales în judeţele învecinate, şi să fim prezenţi cu produsele noastre la cât mai mulţi retaileri”, declară Somodi Kinga, responsabilul cu probleme de marketing al Harmopan.

Dezvoltarea companiei     

În anii trecuţi, investiţiile companiei au fost concentrate în diferite direcţii. Este vorba de tehnologie, capacitate de stocare şi depozitare materii prime şi materiale, produse finite şi construcţii.

Astfel, au fost achiziţionate o linie de prelucrarea aluatului şi un sistem de coacere, ambele automate, iar dotarea unităţilor de patiserie din Miercurea-Ciuc şi Odorhei cu câte un cuptor rotativ a îmbunătăţit considerabil capacitatea de producţie.

„Cu aceste investiţii am reuşit mărirea capacităţii de producţie şi mărirea nivelului de calitate a produselor fabricate pe de o parte, iar pe de altă parte scăderea consumurilor specifice la energie şi gaze naturale”, spune Albert László, directorul operativ al  Harmopan.

De asemenea, conducerea companiei s-a axat pe mărirea capacităţii de depozitare la materii prime, materiale şi produse finite în vederea creşterii independenţei firmei faţă de fluctuaţiile pieţei. Astfel, a fost mărită capacitatea de stocare a făinii în vrac şi a materiei prime, la moara de grâu din Miercurea-Ciuc.

Tot în Miercurea – Ciuc a fost construit un depozit pentru produse şi a fost pus în funcţiune un sistem de depozitare făină în vrac la Cristuru-Secuiesc.

„Majoritatea magazinelor din reţeaua proprie au fost renovate, primind o nouă imagine, iar pe lângă cele existente au fost construite cinci magazine noi, trei la Miercurea-Ciuc şi câte unul în Odorheiu-Secuiesc şi Topliţa. Dintre aceste realizări cea mai emblematică este Casa Pâinii din Miercurea Ciuc, în care la parter este amenajat un magazin de desfacere, o unitate de producţie de patiserie şi un bistro: Bistro Harmopan, iar la etaj este amenajată o sală pentru evenimente”, ne-a explicat Albert László.

Alături de oameni

De-a lungul anilor, Harmopan a sprijinit şi a iniţiat mai multe campanii umanitare şi a ajutat la dezvoltarea socială, economică şi culturală a comunităţilor locale.

Datorită companiei, toate casele de copii din judeţul Harghita, ce aparţin părintelui Böjte Csaba, au avut asigurate în mod gratuit, consumul zilnic de pâine necesară, pe tot parcursul lunii decembrie.

„În 2015, am dorit foarte mult să dezvoltăm acest program de responsabilitate socială şi am devenit membri ai Cardului Comunitar din Odorheiu-Secuiesc. Cu ajutorul acestui card de fidelitate, clienţii magazinelor noastre, la fiecare cumpărare plătesc mai puţin cu 2%, iar noi sprijinim Fundaţia Comunitară cu 1% din valoarea cumpărăturii. Suma strânsă în Fondul Comunitar va fi distribuită pe proiecte locale. Posesorii acestui card de fidelitate se pot implica direct în dezvoltarea comunităţii, deoarece pot decide prin vot ce proiecte să finanţeze fundaţia”, spune Somodi Kinga, responsabil cu probleme de marketing.

S.C.Harmopan S.A.,cu sediul în municipiul Miercurea -Ciuc, este o firmă cu capital integral privat. Societatea a luat fiinţă prin HG 1331/1991, prin preluarea în administrare a patrimoniului fostei Întreprinderi Judeţene de Morărit şi Panificaţie din Judeţul Harghita de la Statul Român, acesta fiind unicul acţionar la data preluării.

Produsele Harmopan

Pentru a răspunde nevoilor tuturor clineţilor, Harmopan produce şi comercializează numeroase produse de cea mai bună calitate, având un portofoliu care cuprinde 30 de tipuri de pâine şi peste 80 de feluri de produse de patiserie.

Printre produsele tradiţionale comercializate la sac se numără făină albă de grâu, făină neagră de grâu, făină dietetică de grâu graham şi integrală, făină de secară, griş, mălai, făină grifică şi diferite tipuri de furaje pentru animale, bogate în minerale şi cu valoare nutriţională ideală.

Produsele Harmopan ajung, în fiecare zi, la 600 de firme partenere, din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov

În oferta produselor ambalate se regăsesc făina albă de grâu, făina de secară, mălaiul, grişul, pesmetul alb, făina Graham şi integrală, tărâţa alimentară de grâu şi germenii de grâu.

În plus, compania deţine capacitatea şi experienţa în producerea unor produse de tăiţei cu ouă, categoria acestor produse fiind reprezentată de două tipuri de produse, tăiţei subţiri şi tăiţei laţi.

Pe segmentul de dulciuri, portofoliul companiei conţine napolitanele cu diferite arome, napolitanele vrac pentru zonele rurale, napolitanele glazurate, pufuleţii simpli şi pufuleţii înveliţi în ciocolată.

Conducerea companiei urmăreşte să crească cota de piaţă a produselor de panificaţie şi patiserie, a napolitanelor dar şi creşterea vânzărilor din reţeaua de magazine. Dezvoltarea de produse noi pentru consumatorii tot mai exigenţi, responsabili şi dornici să consume alimente sănătoase, precum şi inovaţia sunt elemente cheie în dezvoltarea societăţii.

În ceea ce priveşte afacerile Harmopan,  Boldizsár Tibor, directorul economic al companiei, ne-a spus că 2015 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de peste 42 milioane lei şi că pentru 2016 estimările sunt pozitive.