Stiri: Agricultura

Heifer donează 70 de văcuţe pentru 3 comunităţi defavorizate din Mureș

21.10.2014

Pe data de 9 noiembrie, 70 de văcuţe de rasă, din Irlanda, vor ateriza pe Aeroportul Traian Vuia din Timișoara, destinația finală a acestora fiind trei comunităţi defavorizate din județul Mureș. Prin această donaţie, organizația Heifer International sărbătoreşte aniversarea a 70 de ani de slujbă în folosul comunității în lume și 20 de ani de prezență în ţara noastră.

Văcuţele care vor ajunge în România sunt din rasa Holstein Friza şi au fost donate de către fermieri irlandezi prin organizaţia Bothar Irlanda.

„Este a treia oară când la Aeroportul Internaţional Timişoara aterizează un astfel de transport şi, de fiecare dată, toate operaţiunile aeroportuare au decurs bine. Ca şi până acum, Aeroportul Internaţional Timişoara vine în sprijinul fundaţiei Heifer la operarea acestui transport special, deoarece aeroportul este pregătit să opereze orice fel de transport aerian. şi vrem ca pe viitor să dezvoltăm activitatea de transport cargo”, a declarat directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Iulian Daniel Idolu.

Donaţia va avea loc în cadrul unui proiect care își propune ca în 4 ani de zile să  îmbunătățească condițiile de trai a 3000 de familii din judeţul Mureş, din mediul rural, care în prezent se gospodăresc lunar dintr-un venit de sub 200 lei.

Heifer România și partnerii săi doresc ca în cei patru ani familiile care trăiesc în sărăcie sau ferme de subzistență să devină mici fermieri, capabili să ducă un trai mai bun, să participe în mod activ în rezolvarea problemelor locale.

Urmând principiul de bază al Heifer International, “Dar din dar”, fiecare dintre familiile beneficiare, va dona, la rândul ei, prima femelă născută a junicii primite. În acest fel darul iniţial se va multiplica, iar lanţul beneficiarilor va creşte.

Familiile incluse în proiect vor primi și asistență la creșterea și îngrijirea animalelor, precum și la valorificarea produselor obținute, fiind încurajată asocierea între producători.

“Toate proiectele concepute de Heifer România au o puternică componentă de gen, mai exact urmărim îndeaproape promovarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi. Chiar dacă bărbaţii sunt consideraţi “capul familiei”, în majoritatea gospodăriilor femeile sunt cele care se ocupă de animale. Plecând de la această stare de fapt, ne-am gândit să arătăm recunoaşterea rolului important pe care îl au acestea în gospodărie dăruindu-le lor aceste văcuţe.” a declarat Dr. Ovidiu Spînu, directorul Heifer România.

Heifer România este una din filialele Heifer International, implementând în ultimii 20 de ani mai bine de 65 de proiecte similare. După o analiză de specialitate, în funcție de specificul zonei, comunitățile partenere Heifer au primit oi, capre, porci, vaci, albine, păstrăvi sau bivoli.