Hibrizi porumb Corteva

Hibrizi porumb Corteva: Ce avantaje aduce P0725?

06.11.2020

Hibrizi porumb Corteva. Compania Corteva Agriscience deţine una dintre cele mai variate oferte în ceea ce privește cultura porumbului. Fermierii care cultivă hibrizii Pioneer® au în fiecare an rezultate foarte bune. În plus, cei care au semănat porumb pentru siloz în 2020 au obținut producții record. Hibridul care i-a mulțumit pe fermierii din Transilvania, dar și din Moldova, și care le-a oferit statutul de fermieri campioni, a fost P0725.

Hibrizi porumb Corteva. Cele mai bune producţii

“În România, suprafața cultivată cu porumb pentru siloz este în jur de 80.000 ha, iar conform tradiției populare, hibrizii pentru această cultură trebuie să fie cu talie înaltă, cu fibră, foarte multă proteină, însă, surpriză, porumbul nu este o plantă proteică. Porumbul trebuie să ofere energie animalelor pentru a face producție de lapte, de carne, datorită amidonului pe care îl conține.

Noi asta urmărim, un știulete mare, bine dezvoltat, cu foarte multe boabe, pentru că acolo se găsește amidonul de care au nevoie animalele pentru a-și duce producția la maxim. Un astfel de hibrid este P0725 din gama Optimum® AQUAmax®, care are un potențial foarte mare de producție. Planta este înaltă, cu o inserție înaltă a știuletelui, deci tocmai aspectele pe care le urmărim la un hibrid pentru siloz.

Noi am pornit un program în acest an prin care ne-am dorit să fim alături de fermieri de la însămânțat, până la însilozat, să aducem împreună cele mai bune tehnologii și cunoștințe, astfel încât să crească producția de carne și de lapte a animalelor pe care le dețin fermierii”, a declarat Mihai Valentin – Category Marketing Manager Porumb și Soia.

Hibrizi porumb Corteva. 86 t/ha

Cel mai bun rezultat la porumb siloz l-a obținut fermierul Levente Janosi din județul Harghita. Este vorba de 86 t/ha. Fermierul a semănat porumbul după cultura de grâu, pe un teren care a fost fertilizat în toamnă cu gunoi de grajd – 60 t/ha, iar la semănat a adăugat 400 kg/ha de azot. Cultura a primit două erbicide.

Rezultate foarte bune au fost obținute și în localitatea Șeica Mare din județul Sibiu, acolo unde frații Laurențiu și Eugen Frățilă au obținut 82 t/ha.

“Lucrăm în familie în jur de 100 ha, iar porumb siloz am semănat 4 ha, după cultura de orz. Terenul a fost arat, apoi pregătit cu freza și la semănat, în prima parte a lunii aprilie, am administrat 200 kg/ha de îngrășământ complex 20.20.0 și am mai fertilizat cu 250 kg/ha de azotat de amoniu, atunci când am putut intra ultima oară în cultură, adică în luna mai. Am erbicidat o singură dată și doar atât, nimic altceva până la începutul lunii septembrie, atunci când am recoltat”, a precizat Laurențiu Frățilă.

El a mai adăugat faptul că în următoarea campanie va mări suprafața pe care o va semăna cu porumb, va alege același hibrid Pioneer® pentru porumb siloz, dar sigur va încerca și hibrizi noi, pentru că are încredere în genetica Corteva Agriscience, și de când face agricultură, alege doar hibrizi Pioneer®.

Hibrizi porumb Corteva. Fermier campion

Un alt fermier campion la porumb siloz este Șerban Crăciun din localitatea Sânpetru de Câmpie, județul Mureș. Acesta a obținut 81 t/ha.

“Lucrăm 350 ha, porumb am avut în acest an pe 20 ha, semănat după grâu. Am scarificat pe 8 ha, restul terenului a fost arat și pe o singură parcelă am administrat gunoi de grajd. În primăvară, chiar în mustul zăpezii, am pregătit terenul cu grapa, am semănat în perioada 15-25 aprilie, atunci când am administrat și îngrășământ 27:13.5:0 – 440 kg/ha substanță comercială. Sămânța a fost tratată cu un insecticid, iar după 3 zile de la semănat am erbicidat și aceasta a fost toată tehnologia. Am recoltat începând cu 25 august și pot spune că am fost mulțumit și de producție și de echipă, iar anul viitor voi semăna 150 ha cu porumb, și cu siguranță voi alege același hibrid pentru siloz, iar pentru întreaga suprafață doar hibrizi Pioneer®”, a precizat agricultorul.

Citeşte şi Cât costă noile modele Dacia Logan şi Sandero? Anunţ important

 

 

Citiți și despre: