Stiri: Energie

Hidrocentrala Daesti

24,8 milioane de lei pentru modernizarea hidrocentralei Dăești

10.02.2020

Hidrocentrala Dăești. Hidroelectrica a anunțat că a semnat contractul de modernizarea a hidroagregatului 2 al centralei hidroelectrice Dăeşti. Centrala se află pe cursul mijlociu al râului Olt, în judeţul Vâlcea.

Lucrările au o valoare de 24.851.428 lei. Acestea vor fi realizate de Hidroserv.

Hidrocentrala Dăești. Programe de modernizare

„Hidroelectrica îşi continuă şi în anul 2020 programele de modernizare a centralelor hidroelectrice aflate în exploatare. Acesta este un punct foarte important din strategia noastră, pentru că, alături de dezvoltarea afacerilor, ne dorim securizarea obiectivelor din portofoliu. Am schimbat politica firmei inclusiv pe această zonă, astfel că modernizările aflate în plan se vor face cu echipamente similare sau compatibile pentru diverse obiective, astfel încât să scadă costurile de mentenanţă şi să fie asigurată interoperablitatea. Acelaşi lucru ne dorim să facem şi la Dăeşti, cu HA2, care trebuie să fie similar cu HA1, hidroagregat modernizat deja”, a afirmat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Hidrocentrala Dăești. Contract de mentenanță

În plus, Hidroelectrica a semnat un contract de mentenanţă de peste 711 milioane de lei cu Hidroserv, în decembrie 2019.

„Alături de contractul de mentenanţă în valoare de peste 711 milioane de lei pentru o perioadă de patru ani, pe care l-am semnat în decembrie 2019 cu Hidroserv, ne bucurăm să putem direcţiona către această companie indispensabilă nouă şi lucrări de modernizare. Face parte din efortul nostru de a păstra şi consolida echipa de specialişti a acestei societăţi şi de a accelera procesul de ieşire din insolvenţă a Hidroserv”, a mai afirmat Badea.

Hidroagregatul 2 CHE Dăeşti se află în prezent în exploatare. Acesta a fost dat în folosinţă în anul 1976. În plus, el a acumulat peste 176.000 de ore de funcţionare.

Hidrocentrala Dăeşti este echipată cu două hidroagregate. Acestea dețin turbine verticale Kaplan cuplate cu generatoare sincrone.

Hidrocentrala Dăești. Puterea instalată

Hidrocentrala are o putere instalată de 37,8 MW (2 x 18,9). Producţia medie anuală de energie a CHE Dăeşti este de 107 GWh.

În cadrul contractului, Hidroserv va realiza lucrări ample de modernizare pentru:

  • turbina hidraulică
  • hidrogenerator
  • instalaţii auxiliare
  • panouri servicii proprii
  • automatizare
  • monitorizare

Citește și 458 de milioane de lei pentru modernizarea liniei de cale ferată București – Giurgiu