Stiri: Constructii

Holcim România a lansat programul “Şcoala Zidarilor”

16.05.2014

Holcim România a lansat oficial programul “Şcoala Zidarilor”, după doi ani de sesiuni-pilot organizate la nivel naţional, în care au fost pregătiți aproximativ 400 de zidari-tencuitori. Lansarea a fost realizată la Casa Universitarilor din București, în prezența lui Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice.

“Şcoala Zidarilor este un program profesional de instruire gratuit, care a fost special gândit şi dezvoltat pentru meseriașii zidari ce doresc o specializare în domeniu şi vor să fie la curent cu cele mai noi tehnici de construcție și cele mai bune materiale folosite în zidărie”, au anunţat reprezentanţii Holcim, într-un comunicat de presă.

Programul a fost demarat în anul 2011, printr-o sesiune-pilot implementată la București. După aceea, în 2012 și 2013, acesta a fost extins în 17 orașe din țară, unde au fost organizate 18 sesiuni de cursuri, în parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate.

Cursurile au fost predate de cadre didactice de specialitate şi experții Holcim, fiind structurate modular în sesiuni de teorie şi practică. Accentul se pune însă în special pe partea practică.

Un curs complet se întinde pe o perioadă de 6 zile, interval în care cursanţii participă la 15 de ore de teorie și 20 ore de practică, urmate de o evaluare teoretică și practică.

“Partea teoretică a cursului include, pe lângă informațiile de bază, explicații specifice despre cum se prepară corect mortarele utilizând reţete adecvate, cum se realizează calcule eficiente pentru materialele necesare construcției sau care este tehnologia de execuție a pereților din zidărie de cărămidă. Cei care au participat la cursurile Școala Zidarilor au avut astfel ocazia să-și dezvolte cunoștintele acumulate deja, dar și să fie puși la curent cu ultimele tehnici și materiale de construcție în domeniul zidăriei și tencuielii”, potrivit Holcim România.

În cadrul acestui proiect, compania Holcim susține toate costurile necesare desfășurării  cursurilor.

“Forța de muncă din România are nevoie de pregătire și perfecționare continuă, în raport cu standardele europene, iar acest lucru este valabil mai ales în construcții, unde tehnicile și materialele evoluează într-un ritm alert. În contextul diminuării ofertei educaționale în rândul școlilor profesionale, resimțită acum de cei mai mulți angajatori industriali, muncitorii din România trebuie să profite de orice oportunitate de pregătire pusă la dispoziție de mediul privat. România are o tradiție îndelungată în pregătirea și formarea meseriașilor de calitate, iar acest proiect poate reprezenta un punct de cotitură în repunerea în drepturi a școlilor vocaționale”, a declarat Codrin Scutaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstice.

 Proiectul s-a născut dintr-o nevoie reală

François Pétry, Director General Holcim România, a explicat că proiectul Școlii Zidarilor s-a născut dintr-o nevoie reală, recunoscută pe piața din România, aceea a pregătirii și perfecționării forței de muncă din construcții, care, în multe cazuri, este una necalificată sau necertificată..

.

“Școala Zidarilor este răspunsul companiei noastre la această nevoie, înscriindu-se în proiectele de responsabilitate socială lansate de Holcim de-a lungul ultimilor 17 ani. Considerăm că este important să ne implicăm activ și semnificativ în viața comunităților în care ne desfășurăm activitatea, punându-ne la dispoziție expertiza și resursele, așa cum o facem prin intermediul acestui program”, a continuat acesta.

Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România, a precizat că proiectul s-a bucurat de o audiență neașteptată în orașele în care au fost implementate proiectele pilot. Din acest motiv, Holcim a decis să ofere oportunitatea certificării prin Autoritatea Națională pentru Calificare şi să lanseze programul la nivel național.

“Toți cei care vor urma și vor absolvi de acum înainte cursurile vor primi, la final, un certificat de competențe profesionale emis de Autoritatea Națională pentru Calificări. Intenția noastră este să extindem proiectul Școala Zidarilor pe parcursul anilor următori, oriunde vom descoperi că este nevoie”, a spus Alina Cristea.

Este important ca zidarii să prezinte o diplomă de calificare

În perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014, Holcim România a realizat un studiu național printre persoanele care, în ultimii doi ani, și-au construit sau și-au renovat casa, iar conform sondajului, peste 41% dintre românii care au efectuat lucrări de renovare sau construcții, în ultimii doi ani, consideră că e destul de important ca zidarii să prezinte o diplomă de calificare în domeniu.

În plus, cei mai mulți români preferă să-și facă lucrările în regie proprie, prin intermediul unor prieteni (42%) sau prin cel al unor zidari liber-profesioniști (27%).

Studiul mai arată că peste 74% dintre persoanele chestuionate caută informații despre meseriași doar de la rude și prieteni.