Stiri: Agricultura

ALTEO Energy Services

Holde Agri Invest SA preia ferma Videle. Ce valoare are tranzacţia?

26.08.2021

Holde Agri Invest SA, o companie românească care exploatează terenuri agricole, anunţă finalizarea achiziţionării fermei Videle din judeţul Teleorman pentru suma de 14,3 milioane de lei. În urma acestei tranzacţii, Videle devine cel de-al treilea nucleu Holde, după fermele Roşiori şi Frumuşani.

O suprafaţă totală de 2.400 de hectare

Ferma Videle deţine o suprafaţă totală de 2.400 de hectare de teren aflate în arendă şi care înainte de preluarea de către Holde, era administrată de Agrocom Exim Prod SRL.

Preluarea şi integrarea fermei în conceptul Holde a fost realizată pe parcursul a aproximativ doi ani. În 2019, Holde a exploatat 850 de hectare de teren din cadrul fermei, în 2020 suprafaţa operată ajungea la 1.600 de ha, iar începând cu iulie 2021, compania exploata integral cele 2.400 de ha. În vara anului 2021, în cadrul fermei au fost cultivate culturi convenţionale de:

  • grâu
  • rapiţă
  • porumb
  • floarea-soarelui

„Agricultura este o afacere unde calculele trebuie gândite şi implementate pe termen lung. Suntem extrem de riguroşi în ceea ce priveşte fermele pe care le avem în vedere pentru a le integra în structura Holde, iar Videle a îndeplinit criteriile noastre de selecţie. Pe termen lung, obiectivul nostru rămâne acelaşi, să ajungem la o suprafaţă exploatată de cel puţin 25.000 de hectare, axată pe mai multe nuclee. La fel ca în cazul fermei Videle, ne propunem să atingem acest obiectiv prin finanţarea următoarelor noastre achiziţii cu capitalul atras de la investitorii Bursei de Valori Bucureşti,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Holde Agri Invest SA: Cum este finanţată tranzacţia?

Tranzacţia de preluare a Agrocom Exim Prod a fost finanţată în proporţie de 62% debt şi 38% equity. În momentul de faţă, 88% din suprafaţa totală a fermei este reprezentată de contracte de arendă semnate pentru o perioadă de peste 8 ani.

Pe lângă terenul exploatat, ferma vine la pachet cu:

  • o bază proprie situată în Videle
  • un număr de 10 angajaţi
  • un parc de utilaje agricole ce necesită îmbunătăţiri

În perioada următoare, Holde va începe procesul de modernizare a fermei, investiţiile principale fiind concentrate pe:

  • reînnoirea parcului de utilaje agricole
  • construirea unui siloz cu o capacitate de 10.000 de tone.

Pe termen lung, conducerea se aşteaptă ca ferma să atingă performanţa maximă în anul 2024.

Citeşte şi Auchan susţine producătorii locali