Stiri: Constructii

HomeFinders: Zona ultracentrală este „amorțită”, deşi piața rezidențială creşte

29.01.2015

În Bucureşti, cu toate că piața rezidențială este pe trend ascendent, zona ultracentrală rămâne „amorțită”, conform unei raport realizat de HomeFinders, pornind de la datele privind proiectele rezidențiale noi, prețurile de tranzacționare și disponibilități. Acestea indică un ritm mai lent de creștere al pieței rezidențiale ultracentrale, din 2011 până în prezent, în perimetrul cuprins între Universitate și Romană, Cișmigiu și Grădina Icoanei, fiind livrate 242 de apartamente noi, în 9 blocuri distincte.

Stocul de unități disponibile spre vânzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din cadrul a trei proiecte care vor fi livrate anul acesta.

„Oferta din zona Ultracentrală este în creștere, însă la nivel de tranzacții și de ocupare a apartamentelor disponibile, zona încă nu s-a dezmorțit. Dintre cele 9 proiecte reprezentative livrate din 2011 până în prezent, doar două s-au vândut integral: Palazzo Lucilla și Urban Spaces. Astfel, pe piață mai sunt disponibile la vânzare unități promovate încă din anul 2011, iar într-un proiect de dimensiuni medii livrat în anul 2013, cu 52 de unități, 33 de apartamente mai sunt disponibile, ceea ce înseamnă că s-au tranzacționat doar 36,5% din stocul total de unități”, se arată în raportul citat.

Sunt în curs de livrare 84 de apartamente de lux

Anul acesta, pe segmentul de lux, sunt deja în curs de livrare 84 de apartamente, ale căror prețuri pornesc de la 2300 de euro pe metru pătrat util, plus TVA. Însă, cu toate că aceste unități sunt promovate, un singur apartament s-a tranzacționat până acum.

Prețurile medii ale apartamentelor noi variază foarte mult în funcție de vecinătăți, însă majoritatea sunt similare cu cele de pe segmentul mediu-superior din Nordul Capitalei. Ele pornesc de la 1300 de euro plus TVA și ajung chiar și la 2750 de euro plus TVA, prețuri raportate la metru pătrat util. O medie a prețurilor de listă ale apartamentelor noi din ultracentru se ridică la 1930 de euro pe metru pătrat util.

„Comparativ cu piețele rezidențiale dezvoltate, prețurile apartamentelor din zona ultracentrală a Capitalei sunt mai mici decât cele din zone de pe segmentul premium din Nord.Prețurile accesibile nu sunt suficiente pentru a atrage cumpărătorii, care astăzi sunt mai interesați de view-ul din apartament și de vecinătăți”, afirmă Daniela Drăghici, consultant HomeFinders.

Timpul mediu de vânzare

Raportul mai arată că timpul mediu de vânzare al apartamentelor noi din ultracentru este cu 50% mai mare decât în Nordul Capitalei. Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzacționează dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei, întrucât aici există foarte puține terenuri, dimensiunile lor fiind mici, blocurile noi sunt înghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodată, blocurile noi au un număr mic de locuri de parcare.

În plus, un alt factor care influențează decizia cumpărătorilor îl constituie vecinătățile. Proiectele noi se învecinează cu blocuri vechi, încadrate pe lista de risc seismic, naționalizate sau ocupate abuziv.

“Zona ultracentrală a Capitalei este singura zonă rezidențială încă amorțită din București, deși există atât cerere, cât și interes din partea dezvoltatorilor. În condițiile în care piața rezidențială se află în plină ascensiune, zona ultracentrală are cel mai scăzut ritm de creștere, în urma zonelor centrale, semicentrale sau de Nord ale Bucureștiului”, a explicat Daniela Drăghici.