Huawei vrea extinderea amprentei globale prin creșterea numărului de angajați și a
bugetului alocat achizițiilor. Vrem să ajungem, până în anul 2018, la investiții totale de 100 de milioane de euro, au declarat, la împlinirea a 10 ani de când Huawei a intrat pe piața din România, oficialii companiei. Extinderea centrului global de operațiuni rețelistice din București, creșterea numărului de angajați și derularea proiectelor cu partenerii locali sunt doar câteva dintre direcțiile în care compania se va dezvolta în următorii ani.
Din 2003 și până în prezent, Huawei a devenit un partener de încredere pentru cei mai mari operatori de telefonie din România, furnizându-le soluții complete și echipamente și fiind de asemenea de multe ori deschizător de drumuri pentru noile tehnologii. Implementarea în România a unuia dintre cele patru Centre Globale de Servicii care furnizează servicii de rețelistică la cel mai înalt nivel, pătrunderea pe piața de telefoane mobile cu ajutorul device-urilor marcă proprie și prezența în ofertele celor mai importanți operatori de telefonie la nivel național au fost momentele de referință ale Huawei România. “Evoluția companiei a fost una constantă, astfel că Huawei a devenit un partener strategic pentru principalii operatori de comunicații din România, a dezvoltat soluții inovatoare și a oferit servicii la cele mai înalte standarde clienților săi. Cea mai importantă realizare este faptul că am reușit să câștigăm atât încrederea partenerilor noștri de afaceri, extinzându-ne astfel portofoliul de clienți, cât și încrederea consumatorilor finali care aleg telefoanele Huawei în număr din ce în ce mai mare. Acestei realizări i se adaugă deschiderea Centrului Global de Servicii, unul din cele patru pe care compania le deține la nivel mondial. Aici este locul unde peste 400 de ingineri lucrează zilnic ca să livreze soluții inovatoare și competitive, care plasează România pe harta țărilor cu expertiză ridicată în telecomunicații. O altă realizare importantă este și dezvoltarea Centrului Comun de Servicii pentru Gestiune (ASSC), una dintre cele mai mari unități de acest fel din cadrul grupului. O realizare care merită de asemenea menționată este creșterea constantă a numărului de angajați, astfel că, în momentul de față, vorbim despre peste 800 de angajați în România, dintre care 70% reprezintă forță de muncă locală”, ne-a declarat Sorina Măcărescu, Marketing Manager Huawei România.
7% cotă de piață
“Cota de piață este de 7%, însă e important să menționăm că am pătruns pe piața de telefoane acum trei ani, astfel că vorbim despre niște rezultate mai mult decât satisfacatoare având în vedere concurența acerbă și numărul mare de producători. Credem că ceea ce ne-a diferențiat încă de la început au fost produsele noastre, pe care consumatorii le-au ales datorită tehnologiilor integrate, peste cele oferite de celelalte modele din categoria lor, precum și proiectele de comunicare constante, prin intermediul cărora am întreținut un dialog deschis cu publicul nostru”, explică Sorina Măcărescu.
Într-o piață ce se află într-o continuă schimbare, portofoliul Huawei este format în momentul de față din 11 modele de smartphone-uri. “Huawei este unul dintre deschizătorii de drumuri la nivel global în ce privește industria de telecomunicații, astfel că echipamentele și soluțiile pe care le concepem sunt în permanență inovatoare și pun în prim plan utilizatorii: vrem ca tehnologia pe care o dezvoltăm să ofere o viață mai bună fiecăruia din beneficiarii finali. Referindu-ne la portofoliul de produse, acesta s-a extins gradual și include în prezent soluții destinate operatorilor, soluții care se adresează companiilor și instituțiilor de stat, precum cloud computing sau data center, precum și produse pentru consumatorii finali, de la modem-uri de Internet, la smartphone-uri sau tablete”, ne-a explicat Sorina Măcărescu, Marketing Manager Huawei România.
Ascend P6
Ultimul smartphone lansat de Huawei este modelul Ascend P6, fiind în momentul lansării cel mai subțire telefon din lume, cu o grosime de doar 6.18 mm. “În momentul de față este în continuare unul dintre cele mai subțiri telefoane existente pe piață. În afara aspectului elegant și modern, modelul este apreciat pentru procesorul său quad core, pentru cele două camere foto, cu rezoluția de 8 respectiv 5MP a celei frontale, care este cea mai bună cameră frontală existentă în industrie. Pentru o experiență de utilizare aproape de perfecțiune, telefonului i s-au adăugat, un ecran LCD HD de 4,7 inch cu tehnologia in-cell, o baterie de 2000mAh și tehnologii speciale atât pentru editarea imaginilor, cât și pentru reducerea consumului de energie sau manevrarea telefonului în timp ce utilizatorul poartă mânuși”, explică Sorina Măcărescu, care a adăugat faptul că în momentul de față cel mai bine vândute smartphone-uri sunt modelele Huawei Ascend P6, G510 și Y300, care se situează pe paliere diferite de preț și se adresează unor consumatori cu nevoi diferite. “În cazul G510 vorbim de un smartphone cu un procesor dual core, o cameră de 5MP și un ecran de 4,5 inch care oferă un raport calitate preț excelent. Y300 are o diagonală de 4 inch, un procesor dual core de 1 GHZ și este destinat utilizatorilor care își doresc un smartphone accesibil și cu performanţe peste media clasei din care face parte. În ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de modalitatea de achiziționare, la liber sau din oferta operatorilor”, a adăugat Sorina Măcărescu.
Creșteri anuale de peste 30%
Huawei a avut anul trecut o cifră de afaceri de 249 milioane de dolari, din care subsidiara din România a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 94 de milioane de euro. “Afacerile derulate anul trecut în Romania se ridică la valoarea de 249 milioane de dolari, sumă care include atât contractele Huawei derulate în România prin subsidiara Huawei România, cât și prin alte entități ale grupului. Dacă ne referim strict la subsidiara Huawei România, aceasta a înregistrat în 2012 afaceri de 94 milioane de euro. În ultimii cinci ani, am avut o creștere anuală de peste 30%, astfel că sperăm să păstrăm același ritm și în anul în curs”, ne-a declarat Sorina Măcărescu, Marketing Manager Huawei România.
La ce ne așteptăm pe viitor de la Huawei? “Compania plănuiește să își extindă amprenta globală prin creșterea numărului de angajați și a bugetului alocat achizițiilor locale, valorificând centrele regionale existente (GSC și ASSC) și investind în comunitate prin intermediul parteneriatelor cu universități locale și prin programe de internship”, potrivit Sorinei Măcărescu.
România vs. piețele din Vest
“Pe piața de smartphone-uri, principala asemănare cu piețele din Vest este: românii sunt niște consumatori informați și educați, care știu să aleagă produsul potrivit luând în considerare tehnologiile integrate în acesta. Ca și diferențiere, aș remarca importanța prețului în luarea deciziei de cumpărare, precum și cea a designului, mai ales în rândul consumatorilor tineri”, declară Sorina Măcărescu, Marketing Manager Huawei România.