Ianuarie 2018

Noul an vine cu mai multe schimbări pentru angajați, dar și pentru companii. Una dintre cele mai dezbăture modificări este mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, lucru ce vine cu schimbări sesizabile în ceea ce privește suma de bani cu care angajatul rămâne în mână la finalul lunii. O altă modificare majoră este majorarea salariului de bază minim brut garantat pe țară. Acesta se va mări considerabil de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

Creșterea de peste 30% comparativ cu nivelul din 2017 a salariului minim este privită cu scepticism de mulți. Pe de o parte, acest lucru depășește pragul de 40% pentru plata muncii din totalul producției, pentru a se apropia de nivelul de 50%, cât este media din Europa. De cealaltă parte însă, Executivul spune că măsura duce la un impact asupra PIB-ului real de 0,6%. La toate acestea se adaugă creșterea puterii de cumpărare și reducerea muncii la negru.

Mediul de afaceri însă nu este de aceeași părere. Creșterea salariilor într-un mod care nu este organic va duce la un profit mai mic și, chiar dacă mulți contribuabili nu se gândesc la acest lucru, un profit mai mic înseamnă automat și un număr mai limitat de locuri de muncă, ceea ce se traduce într-un final la o rată mai ridicată a șomajului.

Care vor fi cu exactitate concluziile reale ale acestor modificări? Aceste lucruri le vom vedea și simți în lunile care vor urma, însă analiștii nu privesc anul 2018 cu optimism pentru activitățile economice din România, ridicând în mod constant semnale de alarmă cu privire la o posibilă nouă criză economică.