Jurnalul de Afaceri Ianuarie 2022

Ianuarie 2022

Inteligența artificială și puterea oferită de analiza datelor interne și externe vor fi două dintre tendințele anului care tocmai a început, însă nu toate sunt domenii de activitate care vor putea beneficia de aceste două trenduri pentru dezvoltarea afacerilor. Una dintre tendințele ce afectează cu siguranță, într-o măsură mai mare sau mai mică, orice domeniu de activitate va fi cea referitoare la sustenabilitate și grija față de mediul înconjurător.

O afacere sustenabilă înseamnă dezvoltarea acesteia fără compromiterea generațiilor viitoare, iar acest lucru nu presupune doar utilizarea corectă a resurselor naturale, ci și a resurselor sociale și economice, astfel încât toate acestea să se integreze într-un mod cât mai natural. Se discută din ce în ce mai mult despre conceptul „the triple bottom line” sau TBL. Apărut acum zeci de ani în Europa, conceptul are la bază o idee pe cât de simplă, pe atât de eficientă: o companie există pentru că îmbunătățește viața oamenilor și a planetei, iar cele trei direcții care necesită atenție sunt profit, oameni și planetă. Aceste trei dimensiuni interacționează și se schimbă reciproc în mod constant, iar succesul uneia o afectează pe cealaltă.

Integrarea sustenabilității susținute în business nu este ceva benefic doar pentru mediul înconjurător, ci, de multe ori, și pentru profitul afacerii în sine. Nu doar autoritățile internaționale acordă o atenție deosebită nivelului de sustenabilitate al unui business, dar și instituțiile financiare, cele de creditare și, cel mai important, investitorii. De foarte multe ori, un nivel ridicat de sustenabilitate vine la pachet cu reducerea costurilor de întreținere pentru un business, îmbunătățește imaginea unei companii și oferă astfel un avantaj competitiv puternic. Toate acestea se vor traduce în scurt timp în rezultate mai bune și, natural, în profit mai ridicat.