IBM investeşte semnificativ în extinderea capabilităţilor de cloud la nivel mondial. IBM este cel mai mare furnizor IT din toată lumea, fiind de asemenea și cea mai inovativă companie la nivel mondial. Pentru al 21-lea an consecutiv, IBM a înregistrat cele mai multe brevete din industrii, având în portofoliu peste 6.800 de brevete inovative din industrie. Soluțiile și serviciile pe care IBM le oferă clienților săi cuprind toate domeniile de activitate, de la servicii financiare, la cele destinate sănătății, automobile, telecomunicații, educație sau guvern.
Subsidiara IBM în România a fost înființată în noiembrie 1995. Astăzi IBM România se bucură atât de o bază extinsă de clienți și parteneri de afaceri autorizați, precum și de un număr ridicat de specialiști care lucrează în sediul central din București și cele două filiale din Timișoara și Cluj-Napoca. Clienții IBM România, atât cei din țară, cât și cei din toată lumea, beneficiază de capabilitățile oferite de Centrele Globale: Global Procurement Services Group România Remote Delivery Center şi Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, cu sediile în Bucureşti, respectiv o filială la Brașov.
Investiții și extinderi
IBM a investit, din 2007 și până acum, peste 7 miliarde de dolari pentru 15 achiziţii care să accelereze inițiativele de cloud şi pentru a genera valoare de business pentru portofoliul cloud. Veniturile cloud preconizate pentru 2015 se ridică la 7 miliarde de dolari anual.
Investițiile în acest domeniu nu se opresc. Compania va aloca peste 1.2 miliarde de dolari pentru a extinde capabilitățile cloud oferite companiilor de afaceri la nivel mondial. Este vorba despre o rețea de centre de date, realizată cu scopul de a oferi tuturor clienților control asupra gestionării datelor, flexibilitate și o implementare corectă a tuturor operațiunilor IT în cloud.
Mai mult decât atât, se dorește lansarea a 15 noi centre de date la nivel mondial, care se adaugă la rețeaua globală de 13 centre SoftLayer și 12 centre IBM. Sunt vizate de companie locații precum China, Washington D.C., Hong Kong, Londra, Japonia, India, Canada, Mexico City şi Dallas, pentru a deţine noi centre de date în cele mai importante regiuni geografice şi centre financiare. La acestea se adaugă planurile de expansiune spre Orientul Mijlociu şi în Africa, investiții care vor avea loc în anul 2015.
Estimări pozitive
Companiile, indiferent de domeniile în care își desfășoară activitatea, se arată din ce în ce mai interesate de serviciile cloud și beneficiile pe care acestea le oferă. „ În ceea ce priveşte investiţiile, pot afirma că domeniul cloud este pe un trend ascendent. IBM investeşte în ecosistemul de cloud, acţionând pe două planuri: în primul rând facilitează organizaţiile să adopte tehnologii cloud şi să inoveze. În al doilea rând, IBM ajută noile companii, de toate dimensiunile, să migreze în cloud”, a menţionat Bogdan Alexandru Popescu, Country Delivery Leader, IBM România.
Tocmai de aceea, multe dintre estimările oficiale spun că piața mondială de cloud va atinge, până în anul 2020, valoarea de 200 de miliarde de dolari. “IBM continuă să investească în zonele aflate în creştere”, ne-a declarat Bogdan Alexandru Popescu, care ne-a informat și cu privire la investițiile de anul trecut: “IBM a realizat anul trecut o investiţie majoră, de 2 miliarde de dolari, prin achiziţia companiei SoftLayer. Această acţiune aduce un plus de valoare portofoliului de cloud existent al companiei. Pot afirma că investiţia reprezintă un pas important în ceea ce priveşte expansiunea globală a infrastructurii cloud a IBM şi va ajuta clienţii să susțină transformarea”. Cât despre ce oferă IBM SoftLayer pentru clienți, am aflat că transparența și controlul datelor sunt pe primul loc. “IBM SoftLayer oferă clienţilor abilitatea de a alege mediul cloud şi locaţia care oferă cele mai bune soluţii pentru nevoile lor de afaceri, fiind posibilă vizibilitatea şi transparenţa datelor, indiferent de locaţie, precum şi controlul securităţii datelor”, spune Country Delivery Leader, IBM România.
IBM SoftLayer combină beneficiile centrelor de date distribuite local şi o reţea globală ce permit clienţilor să plaseze datele unde este necesar, la momentul oportun, precum şi abilitatea de a consolida sau agrega datele după cum este necesar.
SoftLayer
Achiziţionarea SoftLayer reprezintă o investiţie majoră a IBM pentru clienţii săi. De la achiziţia sa din 2013, IBM SoftLayer a oferit servicii pentru aproximativ 2,400 de noi clienţi cloud. ’’Infrastructura SoftLayer oferă o bază scalabilă, sigură pentru furnizarea la nivel global de servicii cloud incluzând soluţiile middleware şi SaaS extinse ale IBM. Flexibilitatea SoftLayer şi reţeaua globală de centre de date vor facilita dezvoltarea, implementarea şi furnizarea rapidă a soluţiilor mobile, analitice, sociale, pe măsură ce clienţii adoptă servicii cloud ca o platformă de livrare pentru operaţiunile IT şi pentru managementul afacerilor lor’’, ne-a explicat Bogdan Popescu.
Investițiile IBM nu se opresc aici. La începutul anului 2014, compania a anunțat lansarea IBM Watson Group, o nouă unitate business dedicată dezvoltării şi comercializării de produse şi servicii cognitive şi Big Data inovatoare livrate în cloud. Ca parte a acestei iniţiative, IBM va implementa Watson în cadrul SoftLayer.
Peste 100 de soluții SaaS
Lider în domeniul cloud, IBM are în prezent peste 100 de soluții SaaS (Software as a Service) care vin în ajutorul companiilor. “IBM este liderul global în domeniul cloud, cu un portofoliu extins de soluții open cloud care ajută clienții să dezvolte, să achiziționeze și să utilizeze capabilitățile cloud. IBM deţine cunoștințe industriale unice și capabilități cloud superioare care pot ajuta cei peste 30.000 de clienți din întreaga lume. În prezent, portofoliul IBM conține peste 100 de soluții Software as a Service. Totodată, compania deține mii de experți cu cunoștințe avansate care ajută clienții să se transforme, precum și o rețea globală de peste 40 de centre cloud’’, a declarat Bogdan Alexandru Popescu, Country Delivery Leader, IBM România.