Stiri: Energie

MOL intra pe piata din Polonia

ÎCCJ a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către Mol România

02.07.2015

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către compania Mol România prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. De asemenea, instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei Mol de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane lei.

„Decizia instanței ne bucură, cum este și firesc, deoarece confirmă faptul că investigațiile derulate de noi sunt solide și bine argumentate. Suntem optimiști și în privința celorlalte procese cu companiile petroliere, acesta fiind primul caz soluționat irevocabil din cele 6 aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Anterior, Curtea de Apel București a menținut decizia Consiliului Concurenței, motiv pentru care compania a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție care l-a respins ca nefondat, diminuând amenda.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale.

În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium:

– SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom și Petrom V)—366,5 milioane de lei

– SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV)—137,2 milioane de lei

– SC Rompetrol Downstream SRL — 159,5 milioane de lei

– SC Lukoil Romania SRL — 136,8 milioane de lei,

– SC Mol Romania Petroleum Products SRL — 80,2 milioane de lei și

– SC ENI Romania SRL — 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).