Stiri: Energie

ÎCCJ: Rompetrol şi Eni au încălcat Legea Concurenţei

10.07.2015

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către companiile Rompetrol Downstream SRL și Eni România prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. De asemenea, instanța a redus amenzile aplicate de Consiliul Concurenței de la 159,5 milioane lei la 122,7 milioane lei pentru Rompetrol s,i de la 11,1 milioane lei la 8,6 milioane lei pentru Eni România.

Săptămâna trecută, autoritatea de concurență a câștigat irevocabil și procesul cu Mol România, instanța diminuând amenda companiei Mol de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane lei.

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium.

Companiile amendate de Consiuliul Concureţei:

– SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom și Petrom V)—366,5 milioane lei
– SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV)—137,2 milioane lei
– SC Rompetrol Downstream SRL — 159,5 milioane lei
– SC Lukoil Romania SRL — 136,8 milioane lei
– SC Mol Romania Petroleum Products SRL — 80,2 milioane lei
– SC ENI Romania SRL — 11,1 milioane lei

Amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).