ICDL este cel mai răspândit standard de certificare IT la nivel global, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut pe toate continentele lumii. ICDL Foundation este o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competențe digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății, în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei rețele globale active, permit indivizilor și organizațiilor să evalueze, să dezvolte și să certifice competențe de utilizare a computerelor și a altor instrumente și tehnologii digitale, pe baza unui standard de certificare solid.
Calitatea și reputația ICDL sunt construite în peste 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare și aderarea consecventă la standardele de calitate ICDL.
Programe de certificare a competențelor digitale
ICDL Foundation își propune să dezvolte programe de certificare a competențelor digitale relevante, în condițiile în care tehnologiile se extind și se modifică mai repede decât oricând. Introducerea conceptului ICDL în Europa marchează nu numai extinderea globală a numelui standardului de certificare ECDL, ci și o nouă etapă în dezvoltarea certificărilor din portofoliu, lansarea de noi module și o nouă structură de programe. Fiecare programă standard vine cu materiale de pregătire de calitate, simulări online și testări la standard autorizat internațional, dezvoltate și permanent actualizate de către profesioniști IT&C din întreaga lume.
Calitatea și reputația ICDL sunt construite pe baza a 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume
Programele și cadrele de referință internaționale pentru competențe digitale sunt, în primul rând, cele mai eficiente, fiind dezvoltate de profesioniști IT din întreaga lume și sunt actualizate în permanență, ținând pasul cu noile tehnologii și condițiile de studiu și de lucru la zi.
„Examenele ECDL/ ICDL testează practic și validează ceea ce știi să faci. Auto-evaluarea pe care se bazează indexul DESI plasează țara noastră în coada clasamentului european al digitalizării. Se ridică întrebarea: Ce s-ar întâmpla dacă DESI ar face o evaluare practică, precum cea oferită de ICDL (International Certificate of Digital Literacy)? Reușita ICDL derivă din angajamentul constant în inovarea dezvoltării programelor de certificare, respectarea metodologiilor riguroase de testare și consecventa aderență la standardele de calitate ICDL”, ne-a declarat dna. Irinuca Văduva, General Manager ICDL Romania.
ICDL, un standard de certificare global
ICDL este un standard de certificare IT global, prezent în peste 100 de țări de pe toate continentele lumii. ICDL Foundation, organizația care administrează standardul la nivel internațional, activează prin intermediul operatorilor naționali, dar are reprezentare și parteneriate proprii pe fiecare continent. ICDL Romania este operatorul național unic al ICDL – The Digital Skills Standard la noi în țară.
ICDL – The Digital Skills Standard, identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este folosit și recunoscut de către companii de renume, în administrația publică sau de instituții de învățământ de prestigiu. ICDL este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) și DigCompEdu (pentru cadrele didactice), fiind standardul internațional pentru Competențe Digitale care se aliniază cel mai complet pe cadrele de referință europene DigComp (The European Digital Competence Framework).
ICDL – The Digital Skills Standard, identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale este folosit și recunoscut în peste 100 de țări de către companii de renume, în administrația publică sau de instituții de învățământ de prestigiu
Modulele ICDL acoperă toate cele 5 „domenii de competență” DigComp. Maparea programului ICDL către DigComp a fost identificată ca exemplu de implementare de către JRC (Joint Research Centre – Serviciul de Științe și Cunoștințe al Comisiei Europene). Totodată, raportul UNESCO a folosit DigComp pentru a evalua o serie de instrumente de competență digitală.
„Pentru fiecare instrument, acesta a comparat rezultatele învățării cu cele 21 de domenii de competență DigComp. Dintre toate instrumentele evaluate, ICDL a avut cel mai mare număr de rezultate de învățare mapate către DigComp. În acest sens, ICDL Foundation a fost un factor activ în dezvoltarea acestui cadru, încă din etapele inițiale”, afirmă dna. Irinuca Văduva.
Certificări digitale oferite în prezent
Transformarea digitală este inevitabilă și cât se poate de reală. Indiferent de domeniul în care activăm, competențele digitale sunt obligatorii deja. Deci, fie că vorbim despre dezvoltarea unor competențe de bază sau avansate, modulele de certificare ICDL se adresează tuturor, oferind posibilitatea ca fiecare să își personalizeze un Profil ICDL potrivit parcursului academic sau profesional propriu, folosindu-se de o structură nouă de module de certificare care se concentrează pe module Workforce sau Professional și pe cele de introducere în tehnologii noi precum Insights AI, Big Data, Blockchain, IoT sau Cloud.
Certificarea ICDL este flexibilă, oferind posibilitatea fiecărui candidat sau organizații să dezvolte Profiluri ICDL personalizate. Astfel, programele ICDL destinate elevilor și profesorilor, în general, se mapează pe programele școlare, pentru a răspunde evaluărilor din școală, așa cum este proba de competențe digitale de la Bac, spre exemplu. Module noi precum Robotics sau Computing au fost adăugate special pentru școli, pentru a putea ține pasul cu tehnologia sau modulul Pedagogie Digitală destinat profesorilor în era digitală.
Certificarea ICDL este flexibilă, oferind posibilitatea fiecărui candidat sau organizații să dezvolte Profiluri ICDL personalizate
Dacă în școală, în general, programele sunt livrate chiar de cadrele didactice, încă majoritatea la clasă, pentru organizații programele s-au transformat, trecând foarte mult în mediul online, atât pentru partea de învățare, cât și pentru partea de testare și certificare. Totuși, există anumite module critice atât pentru școală, cât și pentru organizații așa cum este Cyber Security. Totodată, tehnologii precum artificial intelligence sau 3D Printing sunt relevante pentru organizații, dar trebuie să pătrundă și în școală.
„Prin urmare, portofoliul este permanent actualizat cu module ICDL noi, foarte multe adresând competențele digitale de lucru precum Digital Marketing, Online Collaboration sau Data Analytics, ca să mă limitez la doar câteva exemple.”, precizează Managerul General.
Programele ECDL în contextul utilizării tehnologiilor emergente
În contextul utilizării tehnologiilor emergente, în România a fost dezvoltat modulul ICDL 3D Printing, care a fost susținut și introdus în portofoliul ICDL la nivel global. În prezent, se află în desfășurare o campanie națională prin care se activează hub-uri 3d printing în licee, nu doar prin dotare cu echipamente a școlilor, ci învățându-i pe profesori și provocându-i să lucreze independent cu elevii lor, la standard internațional de certificare. S-a reușit chiar aprobarea unei materii opționale pe modelare și imprimare 3D pentru licee și anul acesta s-a introdus și în România meseria de tehnician(a) imprimare 3D în COR.
Modulul Robotics este cel care a completat natural portofoliul. Tehnologiile emergente devin ceva uzual cu o viteză din ce în ce mai mare, într-un timp mult mai scurt decât eram obișnuiți înainte. Astăzi, Blockchain, AI, IoT, Big Data sau Cloud Computing sunt noțiuni abordate frecvent de fiecare dintre noi.
Tehnologiile emergente care implică Blockchain, AI, IoT, Big Data sau Cloud Computing devin ceva uzual cu o viteză din ce în ce mai rapidă, într-un timp mult mai scurt
ICDL a conștientizat această realitate și a introdus modulele Insights, care familiarizează cursanții cu aceste noi tehnologii, tocmai pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru viitorul foarte apropiat.
ICDL contribuie la democratizarea accesului la educație digitală de calitate
ICDL s-a preocupat ca nimeni să nu rămână în urmă în procesul de transformare, dezvoltând programe destinate celor aflați în risc de izolare tehnologică, așa cum este Digital Citizen, un program care nu presupune testare, ci lucrul activ cu un mentor care îi împrietenește pe toți cu tehnologia online, inclusiv pe seniori.
În plus, s-a urmărit îndeaproape ce se întâmplă în școli și au fost puse bazele unor parteneriate care să acrediteze gratuit ICDL școlile sau universitățile. Totodată, există acum opțiunea prin care absolvenții ICDL să își poată face vizibile pe LinkedIn, printr-un simplu click, certificatele și modulele obținute.
Digital Citizen este un program care nu presupune testare, ci lucrul activ cu un mentor care îi împrietenește pe toți cu tehnologia online, inclusiv pe seniori
„Am experimentat un moment nefericit în pandemie când cei mai vulnerabili erau invitați să aplice online pentru imunizare, însă a fost dificil pentru că nu aveau un nivel de alfabetizare digitală. De altfel, dezvoltăm smart cities, cu aplicații de e-guvernare, însă trebuie să fim atenți să nu devină orașe fantomă, pentru că nu avem Digital Citizens care să le populeze. Am derulat foarte multe proiecte pro bono în acest sens sau am ajutat actori, așa cum sunt bibliotecile și bibliotecarii publici”, precizează Irinuca Văduva.
Certificările ECDL și cerințele actuale ale pieței muncii
Programele Insights au fost dezvoltate în special pentru manageri, indiferent de background-ul tehnic sau non-tehnic, pentru că aceștia pot determina schimbările prin adoptarea tehnologiilor noi. Apoi, au fost dezvoltate aceste module, inclusiv cel de Artificial Intelligence, cu specialiști UPB și ASE București, abordând medii mai specifice, legate de afaceri. Modulele îmbunătățite, mai practice, au fost deja incluse într-un proiect selectat cu succes de către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) care vizează angajații IMM-urilor din peste 2.000 de companii din România. O colaborare solidă a fost stabilită și cu Asociația Oamenilor de Afaceri din România.
Institutul Bancar Român este Centru Acreditat ICDL, însă există parteneriate și cu ARB sau BNR și mai multe bănci comerciale. Acestea sunt doar câteva exemple de inițiative care urmăresc adaptarea la cerințele tech din piață.
Modulele îmbunătățite, mai practice, au fost deja incluse într-un proiect selectat cu succes de către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) care vizează angajații IMM-urilor din peste 2.000 de companii din România
„În prezent, încă lucrăm la o versiune mai practică a modulului AI, ajutând companiile să integreze o astfel de tehnologie. Centrele noastre de testare oferă acum programe de formare și certificare pentru angajați, bazate pe ICDL. De curând, Transilvania IT Cluster a oferit angajaților din companiile românești primele cursuri cu certificare ICDL în domeniile Inteligenței Artificiale și Big Data”, detaliază reprezentantul companiei.
Parteneriatul cu sectorul public și privat
ECDL a fost lansat în România cu mai bine de 20 de ani în urmă, cu sprijinul Ministerului Educației și Ministerului Comunicațiilor de atunci. Apoi, după modelul a numeroase țări europene, standardul ECDL a fost ales și recunoscut pentru programele de pregătire ale administrației publice. ICDL Romania a dezvoltat parteneriate cu ANFP sau INA, însă există și un Centru Acreditat ICDL în cadrul Ministerului de Finanțe. În învățământ, ICDL Romania reprezintă un partener de tradiție al Ministerului Educației și un susținător ferm al dezvoltării educației digitale de calitate.
Centrele Acreditate ICDL fac parte dintr-o rețea națională și globală de peste 20.000 de astfel de organizații, care oferă oportunitatea de certificare internațională pe competențe digitale relevante. Acestea asigură standarde de calitate, au coordonatori și examinatori acreditați și organizează sesiuni de testare supervizate inclusiv video.
Centrele Acreditate ICDL fac parte dintr-o rețea națională și globală de peste 20.000 de astfel de organizații, care oferă oportunitatea de a te certifica internațional pe competențe digitale relevante
„Programele de certificare ICDL sunt concepute, validate și aprobate de experți din industrie, din întreaga lume. Un standard de certificare este garanția unor strategii de digitalizare eficiente. Prin urmare, ICDL România continuă să își dezvolte gama de programe de certificare, în conformitate cu nevoile pieței și cu progresele tehnologice. În acest moment, suntem într-adevăr preocupați de dezvoltarea și adoptarea AI”, a declarat, în încheiere, dna. Irinuca Văduva, General Manager ICDL Romania.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cele-mai-eficiente-domenii-de-investitii-in-2023/