Conform unui studiu Unlock Research, 67% dintre angajaţii din ţara noastră sunt interesaţi să îşi deschidă o afacere în următorii doi ani. Încă de la începutul pandemiei, tot mai mulţi români au început să ia în calcul posibilitatea de a deveni antreprenori şi de a lucra în sistem de freelancing. 67% dintre angajaţii din ţara noastră sunt interesaţi să îşi deschidă o afacere în următorii doi ani şi 87% dintre persoanele care activează ca freelanceri împărtăşesc aceeaşi dorinţă, potrivit unui studiu realizat de Unlock Research pentru ING Bank România.
Cel mai mare procent de angajaţi care au în vedere deschiderea unui business pe cont propriu se află în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani. Printre domeniile de activitate vizate de o eventuală afacere sunt:
- comerţul cu amănuntul (14%)
- HoReCa (11%)
- IT (7%)
- comerţul online (6%)
În plus, freelancerii îşi doresc să facă trecerea către antreprenoriat mai ales în domeniile:
- HoReCa (9%)
- media/marketing (9%)
- comerţ cu amănuntul (8%)
- IT (6%)
De asemenea, un studiu realizat de BestJobs ne arată că 60% din cei intervievaţi afirmă că au suficient timp și sunt interesați să preia proiecte de tip freelance în afara jobului actual pentru a-și suplimenta veniturile. Sectoarele în care aceștia ar fi interesați să lucreze în sistem freelance sunt:
- IT (36%)
- marketing și servicii creative (29%)
- financiar (19%)
- transporturi (15%)
- outsourcing (14%)
Aşadar, în acest context, v-am pregătit o serie de idei de afaceri care se pot dovedi de succes în 2022!
Idei de afaceri pentru 2022. Servicii de digitalizare pentru firmele mici
Pandemia a scos în evidenţă o nevoie uriaşă de digitalizare pentru firmele mici. Astfel, în prezent, firme locale mici caută modalități de a se dezvolta în mediul digital şi de a atrage clienţi din segmentul online.
Aşadar, dacă aveţi experienţă pe segmentul de digitalizare, o idee bună de business ar fi să deschideţi o agenţie care oferă servicii de digitalizare, inclusiv crearea de site-uri, promovare online, social media, creare de conţinut online, influencer marketing etc.
Idei de afaceri pentru 2022. Dacă aveţi experienţă pe segmentul de digitalizare, o idee bună de business ar fi să deschideţi o agenţie care oferă servicii de digitalizare
Amenajări interioare
La nivelul ţărilor dezvoltate, acest tip de business este la mare căutare. În România, încă se află la început, însă potenţialul de dezvoltare este destul de ridicat, în contextul în care tot mai mulţi români căută specialişti care să le ofere soluţii complete de amenajare interioară, inclusiv proiectare, achiziţii de produse şi supravegherea lucrărilor.
Prin urmare, în 2022, ultimele tendinţe privind serviciile de amenajări interioare ar putea fi la mare căutare. Aceasta poate fi o idee de afaceri ideală pentru cei care au terminat Facultatea de Arhitectură, precum şi pentru antreprenori în general.
În 2022, ultimele tendinţe privind serviciile de amenajări interioare ar putea fi la mare căutare
Idei de afaceri pentru 2022. Dropshipping
Dropshipping-ul a devenit în ultimul an o idee de business extrem de profitabilă, în special în Statele Unite.
Dropshipping-ul reprezintă un business online în care furnizorii livrează produse în numele companiei pe care o deţii. Acest furnizor stochează produsele pe care magazinul tău online le comercializează și le livrează în momentul în care magazinul tău are o comandă. Avantajul este că nu trebuie să plătești taxe de depozitare, ambalare sau expediere.
Dropshipping-ul poate fi o idee de succes în România dacă ţinem cont de creşterea impresionantă pe care comerţul online o are (49% în anul 2020 şi 23% în 2021, conform datelor Asociaţiei Române a Magazinelor Online).
Dropshipping-ul poate fi o idee de succes în România dacă ţinem cont de creşterea impresionantă pe care comerţul online o are
Aşadar, dropshipping reprezintă o modalitate tot mai populară prin care să faci comerț online, fără riscuri prea mari și cu costuri scăzute.
Idei de afaceri pentru 2022. Servicii de catering
Dacă intenţionaţi să deschideţi un business în domeniul HORECA, serviciile de catering ar putea reprezenta o idee de succes ţinând cont de incertitudinile legate de pandemie.
Puteţi începe să livraţi mâncare pentru evenimente mai mici pe care le puteți gestiona singur, iar în funcţie de cerere extinderea business-ului va veni de la sine. Majoritatea furnizorilor de catering încep prin a analiza piaţa locală a serviciilor alimentare, îşi crează un site web, se promovează în mediul online şi se înscriu pe platformele care permit livrări.
Serviciile de catering ar putea reprezenta o idee de succes ţinând cont de incertitudinile legate de pandemie
Incubator de afaceri
Dacă românii sunt interesaţi de deschiderea unei afaceri, acest lucru înseamnă că şi cererea pe segmentul incubatoarelor de afaceri este în creştere.
Scopul unui incubator de afaceri este de a ajuta noile firme și startup-uri să planifice și să se lanseze cu succes pe piaţă. Un incubator de afaceri va oferi clienților instruire în management, sprijin pentru lansare şi promovare, spaţii de birouri, mentori, suport administrativ, acces la consultaţi şi la surse de finanţare.
Pentru o comunitate mică, un incubator de afaceri local poate reprezenta un business care vă va aduce succes în 2022!
Scopul unui incubator de afaceri este de a ajuta noile firme și startup-uri să planifice și să se lanseze cu succes pe piaţă
Toate afacerile de succes sunt construite pe idei bune, dăruire, perseverență și muncă grea. Puteţi construi o afacere de succes dacă alegeţi ceva care să se potrivească abilităților, intereselor, experienței și bugetului pe care îl deţineţi. Aşadar, când plecaţi la drum pe calea antreprenoriatului, asigurați-vă că alegeți cu înțelepciune ce urmează să faceţi!
Citeşte şi Metodologia Agile şi munca la distanţă