Finante

Idei de peste hotare care cresc afacerile

01.11.2015

Cum poate deveni o companie mai profitabilă, cu ajutorul schimbărilor mici? Este greu de crezut că fără investiții foarte ridicate o companie se dezvoltă puternic, într-un timp scurt. Ne demonstrează că se poate companiile de peste granițe care au implementat modificări mici și care au reușit să-și crească profitul rapid.

Care este cheia succesului? Toți oamenii de afaceri, indiferent de domeniul în care activează, spun că un singur lucru contează. Cum baza unei afaceri este de fapt echipa de oameni, rețeta pe care toate companiile ar trebui să o respecte este legată de creșterea satisfacției salariaților. La o primă vedere acest lucru este legat strict de beneficiile financiare pe care angajații le au, dar lucrurile nu stau nici de departe așa. Un salariat fericit implică multe alte lucruri și nu doar suma de bani pe care o primește la final de lună.

Schimbarea programului

Din ce în ce mai multe companii de peste granițe au realizat faptul că pentru o eficiență cât mai bună nu este obligatoriu ca angajații să respecte un program fix și ore clare pe care trebuie să le petreacă la birou. Tocmai de aceea, dar și pentru a oferi senzația de libertate, angajații au anumite zile din săptămână pe care le pot petrece oriunde, singura condiție fiind ca proiectele să fie finalizate la timp.

Lucrurile merg atât de departe încât Suedia a fost prima țară din lume care a renunțat de curând la programul de opt ore. Astfel, angajații suedezi lucrează doar șase ore pe zi. Totul a pornit ca un experiment. Acum aproximativ un an, angajații de la stat din orașul Göteborg au primit programul de șase ore pe zi cu scepticism. În timp însă au demonstrat că viața lor personală s-a îmbunătățit și, odată cu acest lucru, au crescut și performanțele lor la locul de muncă. La toate acestea se adaugă și faptul că instituțiile statului au realizat economii mari, pe care nu aveau cum să le facă dacă angajații petreceau mai mult timp la birou. Cum schimbarea a venit cu beneficii atât pentru angajatori, cât și pentru salariați, acum din ce în ce mai multe companii private aleg programul scurt de șase ore în detrimentul celui lung, iar rezultatele nu întârzie să apară. Oamenii sunt mai energici, mai fericiți că nu sunt legați de birou atât de mult. Filimundus și un service Toyota sunt doar două dintre companiile din Suedia care au primit cu brațele deschise modificarea programului de lucru.

O zi de lucru, în interes personal

Un alt exemplu demn de urmat este programul pe care Google îl folosește de ceva timp. Fiecare angajat este obligat ca, o zi pe săptămână, să lucreze la un proiect personal.

Chiar dacă oamenii își petrec în continuare timpul la birou, fiecare lucrează pentru o idee în care crede, dar care nu este neapărat legată de sarcinile de zi cu zi. Beneficiile angajaților sunt multiple, de la faptul că au un program destinat unui proiect personal, program pe care în alte condiții nu l-ar fi respectat, până la faptul că au parte de susținere și uneori și idei bune de la colegii lor.

De cealaltă parte, nici beneficiile pentru Google nu sunt puține. Au existat foarte multe idei venite de la angajați pentru dezvoltarea serviciilor pe care le oferă compania. De exemplu, ideea unui Inbox multiplu pentru Gmail a fost, la bază, un proiect personal realizat de un angajat Google. Compania a crezut în idee, așa că a fost dispusă să plătească pentru implementarea ei în cadrul soluției de email globală.

Zone speciale

Până nu acum mult timp, ideea de a oferi angajaților accesul la o cameră de jocuri era una demnă de realizarea unui film. În prezent este o realitate. Nenumărate studii au demonstrat faptul că spiritul competitiv și relaxarea ajută la o eficiență sporită a salariaților, așadar marile corporații și nu numai au investit în zone speciale de relaxare pentru oameni.

Lucrurile s-au dezvoltat atât de mult, încât multe companii oferă servicii de creșă sau grădiniță pentru angajații care au copii mici. Fără a obliga salariații să plătească pentru aceste servicii, compania asigură aceste servicii pe care părinții care lucrează le apreciază și de care au nevoie. În același timp însă, compania se asigură că angajații se pot concentra asupra sarcinilor zilnice, fără a se îngrijora cu privire la unde sunt și ce fac copiii lor cât timp ei se află la birou.

Mai mult decât atât, tot cu scopul de a-i ajuta pe angajați să ajungă mai rapid la locul de muncă și să se poată concentra mai bine pe proiectele pe care trebuie să le finalizeze, companiile au dezvoltat adevărate proiecte imobiliare, ridicând campusuri unde angajații pot închiria la prețuri avantajoase un apartament aproape de birou.

Antreprenoriat diferit

Într-o companie mare este greu să îți motivezi angajații valoroși pentru a lucra mai bine și mai mult decât o fac în momentul de față. Indiferent de schema de comisionare sau de creșterile salariale pe care le primesc angajații, companiile mari încep să ofere salariaților merituoși altfel de bonusuri.

Este vorba despre procente din companie sau chiar din profit. Pentru a ajunge la aceste bonusuri angajații trebuie să dea dovadă nu doar de implicare constantă, ei trebuie să aibă și o vechime considerabilă în companie. Beneficiile sunt apoi unele de ambele părți, dacă angajații se vor implica și mai mult întrucât veniturile lor depind de creșterea companiei în care lucrează, societatea se asigură că salariații vor încerca mereu să fie cei mai buni.

Nișele sunt de viitor

În timp ce, mai ales atunci când efectele crizei economice erau unele foarte puternice, multe companii și-au extins activitatea și au început să ofere clienților și nu numai tot felul de servicii conexe, companiile care și-au respectat nișa aleasă au avut doar de câștigat.

Asta pentru că au demonstrat că sunt cu adevărat specialiști pe zona pe care activează. Dovadă stau foarte multe companii de peste granițe ce au ales să se dezvolte poate mai încet comparativ cu alți competitori, dar care în timp au demonstrat că sunt cei mai buni atunci când cineva are nevoie de servicii sau soluții segmentate.

Un adevărat exemplu în acest sens este dat chiar de un antreprenor român. Este vorba despre afacerea iMedicare, lansată de Flaviu Simihaian în New York. Pe ce s-a bazat antreprenorul român? Pe nevoia farmaciilor de a avea cât mai multe informații. Pe scurt, afacerea lui oferă informații personalizate farmaciștilor cu privire la rețetele și simptomele pacienților, iar în momentul de față detaliile acestea ajung la peste 4.000 de farmacii din Statele Unite ale Americii.

Cursuri și mentorship

Cultura organizațională din România face ca specialiștii să privească sceptici cursurile și programele de mentorship. Realitatea demonstrează însă faptul că oricine aflat la început de drum are mare nevoie de un mentor pentru a putea în primul rând să își dea seama cu privire la parcursul profesional dorit și apoi să poată face pașii corecți în această direcție.

De asemenea, cursurile și workshop-urile sunt de cele mai multe ori evitate, fiind considerate inutile. Nu există nici măcar un seminar de unde un participant să nu plece dacă nu cu o idee importantă, atunci cu noi relații cu profesorii și cursanții.

Cele mai solicitate cursuri în prezent sunt cele care educă participanții cu privire la diferențele dintre un manager bun și un lider excelent. A deveni un lider nu ajută numai la dezvoltarea pe termen scurt a unui departament, dar construiește o adevărată cultură organizațională în cadrul unei companii și oferă celor care își doresc cu adevărat să crească o șansă în plus, deschizând drumurile către strategii ce pot fi implementate rapid și cu succes, în funcție de așteptările fiecăruia.

Axarea pe online

Online-ul a devenit o obișnuință și asta nu doar pentru proiectele speciale sau munca de zi cu zi, ci este o mare nișă ce poate fi utilizată de toate companiile cu succes, dacă există o strategie corectă în spate.

Fie că este vorba despre agenții care ajută la o promovare corectă în acest mediu, fie că ne referim la soluții de tipul celor cloud, unde companiile își păstrează în siguranță informațiile valoroase, utilizarea mediului online pentru a crește o afacere este esențială. Soluții de conferințe, precum cele oferite de Cisco, soluții de cloud precum OneDrive de la Microsoft sau soft-urile specifice pentru activitățile tehnice ajută la finalizarea rapidă și cu efort minim a sarcinilor de zi cu zi în fiecare companie.

Ideile sunt multe și unele încep să fie implementate și în România, însă un singur lucru este comun în toate aceste inovații: o companie care crește într-un mod sănătos își menține angajații motivați și fericiți, iar la baza dezvoltării există o cultură organizațională bine pusă la punct.