IGPR şi BSA au organizat conferinţa „Protejează-ți compania și informațiile personale!”

04.12.2014

Prima conferință de informare directă a mediului business privind managementul eficient și corect al resurselor tehnologice actuale a reunit 130 de reprezentanți ai mediului de afaceri – antreprenori, administratori de companii, directori de departamente IT și financiar

Evenimentul a fost organizat astăzi de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și BSA | The Software Alliance (BSA), sub conceptul „Protejează-ți compania și informațiile personale!”.

Conferinţa a avut în vedere o serie de date care semnalează lipsa de informare a mediului de business cu privire la folosirea corectă a resurselor tehnologice și financiare, precum și date legate de criminalitatea informatică și impactul acesteia:

Astfel, peste 75% dintre organizații s-au confruntat, în ultimii doi, ani cu incidente de securitate informatică, iar angajații pot fi o vulnerabilitate din punctul de vedere al securității și legalității utilizării software-ului.

În plus, în perioada 2014-2020, 531 milioane de euro sunt disponibile pentru IT, în România, prin programul POC (Programul Operațional Competitivitate).

O mai bună informare privind consecințele utilizării de software nelicenţiat

,,Acordăm o atenție deosebită respectării cadrului legal în ceea ce privește utilizarea de software de către companii. Prin campaniile derulate în parteneriat cu BSA ne-am propus să realizăm o cât mai bună informare a agenților economici referitor la consecințele utilizării de software nelicenţiat, dar și să oferim consultanță și soluții pentru intrarea în legalitate. Conferința de astăzi ne confirmă faptul că interesele noastre converg în direcția respectării legii și a evitării riscurilor de securitate și de imagine asociate folosirii de software ilegal”, a afirmat Comisar-șef Constantin Stroescu, director al Institului de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR.

Conferința a fost organizată în cadrul campaniei „Dezvoltă-ți afacerea în siguranță! Folosește software cu licență!”.

Campania este derulată de IGPR și BSA, cu scopul de a dezbate câteva subiecte esențiale pentru mediul business, precum avantajul folosirii tehnologiei moderne (Cloud), riscurile legale, de securitate și de imagine la care sunt expuse companiile care nu folosesc software adecvat, instrumente și resurse pentru dezvoltarea afacerii în siguranță.

La conferință au participat specialiști din domeniu, avocați, consultanți și reprezentanți ai autorităților, printre care se numără Comisar șef Constantin Stroescu, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR, comisar șef Cătălin Alexandru Ioniță, Director al Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR, Magda Popescu, BSA Outside Counsel România, Sergiu Sechel, Senior Advisor Ernst & Young Romania, Ștefan Tănase, Senior Security Researcher, EMEA, Global Research & Analysis Team Kaspersky, Marius Dănescu, Product Manager Microsoft România, Roxana Mircea, Managing Partner, REI Finance & Advisors.

 „Ne bucurăm că evenimentul nostru a stârnit interesul atâtor participanți din mediul de business din București și sperăm ca informațiile aflate să le fie utile pentru utilizarea corectă, legală și în siguranță a resurselor software”, a spus Magda Popescu, Outside Counsel Romania BSA | The Software Alliance.

Acţiunile campaniei de prevenire a utilizării de sofware contrafăcut

În cadrul campaniei de prevenire și combatere a utilizării de sofware contrafăcut și nelicențiat, peste 25.000 de firme au primit materiale informative în acest an, iar alte 5.000 de firme urmează să le primească în prima parte a anului 2015.

De asemenea, reprezentanții a peste 2.600 de companii au discutat telefonic cu consultanții BSA şi mai mult de 500 de firme și-au realizat deja auditul software intern și au ales să transmită formularele completate către BSA.

În perioada ianuarie-octombrie, au fost derulate circa 500 de acțiuni de combatere a criminalității în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe. Acestea au dus descoperirea a 265 de infracțiuni la regimul produselor software, indisponibilizarea a peste 4.000 de sisteme informatice și suporturi de stocare.

Citiți și despre: