Îmbrăcămintea viitorului: hainele inteligente

Îmbrăcămintea viitorului: hainele inteligente

01.04.2015

Materialele care schimbă modul în care ne îmbrăcăm. Moda este unul dintre domeniile care au fascinat, secole la rând, omenirea. Situația se schimbă însă, treptat, iar hainele nu mai sunt catalogate doar în funcție de felul în care arată și se simte un anumit material, ci mai ales în funcție de funcționalitățile pe care acestea le au. Peste câțiva ani, hainele inteligente vor lua locul celor despre care astăzi spunem că sunt “normale”.

Un exemplu în acest sens este dat de pasionații de sporturi de iarnă, care au deja în garderobă, de câțiva ani, haine și accesorii cu protecție termină și UV. Sunt comode și, chiar dacă materialul este foarte subțire, hainele termice asigură o temperatură constantă a corpului. Fibrele sintetice, poliester sau polipropilena, ajută la o evacuare a umidității degajate de corp, dar sunt dotate și cu o putere ridicată de izolare, care variază în funcție de model și de marcă, dar ce asigură o temperatură constantă, chiar și la cele mai scăzute temperaturi.

Siguranță

Cercetătorii nu s-au oprit la materialele termice în materie de haine. Acum câțiva ani a fost creat un senzor elastic, care poate măsura elasticitatea și presiunea. La proiect au lucrat mai mulți specialiști din cadrul Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC din Würzburg, iar noutatea absolută este dată de niște electrozi flexibili.

Această descoperire este importantă mai ales pentru că asigură un nivel crescut de securitate în mașini, întrucât acest nou tip de material poate fi utilizat pentru airbag-uri. Cu ajutorul senzorilor din fibra specială, airbag-urile pot analiza care este poziția celor din mașină. Pe scurt, senzorii măsoară presiunea pe care trebuie să o degaje în cazul unui accident, iar incidentele cauzate chiar de airbag-uri pot fi mult mai mici.

Sănătate

Una dintre cele mai de amploare cercetări din domeniul materialelor revoluționare este însă cea referitoare la monitorizarea sănătății. Cercetătorii din Canada sunt cei care au realizat textile speciale, cu scopul de a dezvolta medicina. Pe scurt, ele pot avertiza în timp real purtătorii cu privire la problemele lor de sănătate și asta datorită unor senzori speciali, incluși în fibre. Ceea ce este însă foarte important de menționat este faptul că hainele alese vor fi unele care asigură o analiză personalizată, în funcție de problemele posesorilor.

Primele teste în această direcție au fost realizate la modele de cămăși și pijamale, iar principalele alerte erau pentru accidentele vasculare, una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Pe lângă alerta pe care textilele o transmit posesorului, o alarmă este trimisă în același timp și echipelor de medici, pentru a putea interveni în timp real și a afla rapid care sunt problemele care au apărut. Mai mult decât atât, materialul va putea transmite și informații medicale importante pentru persoanele în cauză, informații independente de alertele trimise, cum ar fi istoricul medical sau alte schimbări bruște care au avut loc în ultima perioadă.

Aceste materiale vor fi lansate pe piață în următorii ani, ne asigură cercetătorii, dar tehnologia nu se oprește aici. Odată ce foarte mulți pacienți vor purta hainele inteligente, informațiile cu privire la problemele de sănătate vor putea fi transferate rapid, iar acestea vor crea o adevărată platformă de comunicare între oameni.

Fibra inedită va putea fi țesută în interiorul bumbacului sau fibrelor de lână, este rezistentă și foarte maleabilă, așadar nu există șansa să incomodeze purtătorul sau să cauzeze orice nivel de disconfort.

Energie termică

Un alt domeniu în care cercetările privind textilele s-au dezvoltat foarte mult este cel al energiei termice. Sună ciudat, dar în viitor tehnologia ne va permite să renunțăm la încălzirea caselor sau a birourilor.

Nenumărați specialiști au realizat studii prin care au demonstrat faptul că mare parte din energia electrică consumată în toată lumea este de fapt folosită pentru a încălzi spațiile de lucru sau casele oamenilor, iar mai mulți cercetători din cadrul Standford University lucrează la o modalitate mult mai simplă și mai eficientă de a conserva energia. Cum altfel decât cu ajutorul țesăturilor din care sunt realizate hainele pe care le purtăm?

Cu ajutorul unor nano fire speciale incluse în îmbrăcăminte, hainele vor avea rolul de a stoca un nivel de căldură optim pentru oameni și astfel nevoia de a încălzi spațiul va fi eliminată. Specialiștii au creat un strat foarte subțire și flexibil din nano fire și argint, strat care reflectă radiațiile infraroșii produse în mod natural de corpul uman, înapoi la sursă, adică înapoi spre organism. Cercetările s-au dezvoltat atât de mult, încât noul material poate permite nu doar o comoditate ridicată, ci și trecerea transpirației. Veștile bune nu se opresc aici. Tehnologia folosită pentru a realiza aceste fibre este foarte ieftină. Se pare ca doar un dolar este suficient pentru a transforma o întreagă ținută dintr-una obișnuită într-una care asigură o temperatură optimă pentru organismul uman.

Prototipuri

Dezvoltarea cercetării din acest domeniu a evoluat atât de mult încât există deja prototipuri de haine inteligente, unele care au ajuns deja pe rafturile magazinelor de peste granițe. Un exemplu în acest sens este o pereche de pantaloni care identifică mișcarea. Produsul este realizat de Polytechnic Institute și State University din Blacksburg, iar pantalonii transmit informații despre fiecare mișcare a utilizatorului către un computer. În interiorul materialului sunt incluși mai mulți senzori speciali, care nu detectează doar faptul că posesorul se mișcă, ci măsoară și viteza utilizatorului.

Acesta nu este singurul exemplu, Departamentul de Textile din cadrul Universității Cornell au realizat un tricou cu un strat de nano particule ce ajută la conducerea electricității și polimerilor. Acest tricou nu doar că monitorizează bătăile inimii, dar poate încărca și diferite dispozitive electronice ale utilizatorului.

Ultimul exemplu, dar nu cel din urmă, și probabil cel mai cunoscut în momentul de față, mai ales că este deja comercializat, este perechea de pantofi sport de la Nike. Un senzor special inclus în pantofi monitorizează activitatea fizică a posesorului și trimite rapid informații către dispozitivele Apple pe care este instalată o aplicație dedicată. Mai mult decât atât, utilizatorul poate seta ca aceste informații să fie împărtășite automat, prin intermediul rețelelor de socializare, prietenilor.

 

 

Citiți și despre: