Stiri: Finante

IMM Plus 2024

IMM Invest PLUS 2023: Ce buget alocă Ministerul Finanțelor?

16.12.2022

IMM Invest PLUS 2023. Ministerul Finanțelor continuă sprijinirea antreprenorilor și a întregului sector IMM și în 2023, prin prelungirea aplicării schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS până la 31 decembrie 2023. Totodată, plafonul total al garanțiilor crește la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.

Ce spune ministrul Finanțelor?

“Parteneriatul nostru cu mediul privat este unul real, iar adresarea promptă a nevoii de finanțare pe care micile companii o au în acest context marcat de incertitudini reprezintă una din prioritățile mandatului meu. Încurajez antreprenorii să aplice, programul fiind cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. În mod firesc, am adaptat actul normativ în baza căruia funcționează acest program cu o serie de ajustări primite chiar de la beneficiari. Lucrăm în echipă și vom traversa 2023 tot în echipă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Programele se derulează prin:

  • Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM)
  • Fondul Român de Contragarantare (FRC)
  • Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR)

Bugetul schemei de ajutor de stat

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numărul maxim de beneficiari estimați crește astfel de la 24.786 la 26.708.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni.

Citeşte şi CEC Bank, partener al programului Start Up Nation 2022