Stiri: Economie

Finanțarea proiectelor europene

IMM-urile pot accesa credite pentru investiţii cu dobândă de 3,65% pe an

16.01.2014

CEC va acorda IMM-urilor credite în lei pentru investiţii, cu o marjă de un punct procentual peste ROBOR 6 luni (3,62% pe an la nivelul de ieri), pe baza unui grant de 20 milioane de franci elveţieni oferit de Elveţia, în urma unui acord semnat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) – Elveţia, Ministerul Finanţelor Publice, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism şi CEC Bank.

Acordul are în vedere implementarea Programului Româno – Elveţian pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (PREIMM) – Aria de concentrare 5 – ”Îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a accesului la finanţare a IMM-urilor”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul CEC din Bucureşti, bucurându-se de participarea Excelenţei Sale Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, a secretarului de stat Dan Manolescu, Ministerul Finanţelor Publice, a ministrului delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, precum şi a preşedintelui CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

“Programul Româno – Elveţian pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii are că scop lansarea de instrumente financiare de tipul creditelor de investiţii care să susţină dezvoltarea sectorului IMM-urilor în patru domenii prioritare, respectiv producţie, servicii medicale, turism şi comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activităţi”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de CEC.

Prin implementarea programului se are în vedere creşterea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii care accesează credite pentru investiţii, crearea de noi locuri de muncă şi menţinerea celor deja existente, precum şi creşterea rezilienţei start-up-urilor în primul an de la înfiinţare.

CEC Bank a fost selectată în urmă unei licitaţii anunţate la finalul lunii aprilie 2013 să implementeze programul, licitaţie la care au mai participat încă două bănci.