Stiri: Economie

IMM-urile vor beneficia de noi programe de sprijin financiar

10.06.2016

În ședința de Guvern care a avut loc pe 8 iunie a fost aprobat un memorandum privind susținerea a încă 4 scheme de ajutor pentru programele de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din cele zece programe naționale adresate antreprenorilor în anul 2016.

Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanțare de la bugetul de stat, iar selecția beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat.

„Două dintre programe, Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural și Programul național multianual de microindustrializare sunt o premieră pentru ecosistemul antreprenorial românesc. Orientarea măsurilor de sprijin către IMM-uri finanțate de la bugetul de stat spre zona rurală, precum și a sectoarelor productive din economie, reprezintă, în primul rând, o noutate în sfera programelor de sprijin a înființării și dezvoltării IMM implementate de către Ministerul Economiei în anul 2016. În al doilea rând, acestea reprezintă o necesitate a dezvoltării economice în sectoare care aduc plus-valoare economiei”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu.

Cele patru scheme sunt:

  1. „Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului acestora la finanțare – START”, cu un buget alocat, în 2016,  de 17 milioane de lei.
  2. „Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural” are un buget de 25,9 milioane lei pentru anul 2016.
  3. „Programul național multianual de microindustrializare”, cu un buget de 60,89 milioane lei.
  4. „Programul național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri” are, în 2016, un buget de peste 7 milioane lei.

Acest ajutor se acordă sub forma unor alocații financiare nerambursabile, ca efecte ale acestuia fiind preconizate creșterea numărului IMM-urilor nou înființate și creșterea numărului locurilor de muncă nou create și menținute cel puțin până în 2019.